Menu
Milik: 'Veel meer scoren in 2016'

Milik: 'Veel meer scoren in 2016'

Arek Milik heeft zondag de eerste seizoenshelft in stijl afgesloten. De 21-jarige aanvaller leidde Ajax middels de openingstreffer naar een benauwde 2-1- zege op hekkensluiter De Graafschap. Met deze laatste drie punten van het jaar veroverden de Amsterdammers bovendien de wintertitel. Milik kijkt terug op de eerste seizoenshelft van Ajax en de geslaagde EK-kwalificatiereeks met Polen.

Milik bracht afgelopen zondag tegen De Graafschap zijn seizoenstotaal op acht doelpunten. Daarnaast verzorgde hij tot nu toe zes assists. Aangezien de jonge Pool zich in een eerder stadium al met zijn land wist te kwalificeren voor het EK in Frankrijk kan hij enigszins tevreden terugkijken op de tweede helft van 2015.

,,De kwalificatie voor het EK in Frankrijk was heel bijzonder. Ik raakte alleen in de voorlaatste wedstrijd in en tegen Schotland geblesseerd, waardoor ik niet kon meespelen in de beslissende thuiswedstrijd tegen Ierland. Desondanks heb ik na afloop wel het feest meegevierd met mijn teamgenoten en onze supporters. Ik heb het toen alleen rustig gehouden, want ik had een blessure en moest me de volgende dag weer bij Ajax melden.”

Gemengde gevoelens
Na onder meer het mislopen van de landstitel heeft Milik eveneens gemengde gevoelens over de eerste helft van Ajax in het seizoen 2015-2016. ,,Het is voor Ajax natuurlijk geen fantastisch jaar geweest. Dat moet en kan veel beter. Maar ondanks dat hebben we in de competitie ook een paar mooie wedstrijden gespeeld en heb ik natuurlijk stappen vooruit gezet.”

De gestelde doelen van Milik voor 2016 zijn in elk geval kraakhelder:  ,,We willen met het nationale team verrassen in Frankrijk. Dat is heel belangrijk voor mij. Verder wil ik met Ajax kampioen worden en in de Champions League spelen. Daarnaast wil ik natuurlijk een betere speler worden, maar ook belangrijker worden voor het team. En niet te vergeten gezond en fit blijven. In dat geval kun je veel trainen en wedstrijden spelen.”

Speciaal moment
De datum 16 juni 2016 staat in elk geval met stip genoteerd in de agenda van Milik. ,,Duitsland - Polen in Saint-Denis. Dat wordt een heel mooie wedstrijd. Voor de mensen in Polen is dat een heel speciaal moment. We hebben tijdens de EK-kwalificatiereeks al een keer van de Duitsers gewonnen, dus hopelijk gebeurt dat in Frankrijk nog een keer.” Vier dagen eerder trappen de Polen in Nice af tegen Noord-Ierland. ,,Van hun weet ik helemaal niks. Ook niet wie hun beste speler is, maar ik heb gehoord dat ze een heel goed team hebben. In aanloop naar die wedstrijd zullen we ongetwijfeld de nodige informatie krijgen van onze technische staf”, aldus Milik.

,,Ik kan bijna alles nog verbeteren: snelheid, rechter- en linkerbeen, koppen. Ook fysiek kan ik nog sterker worden. En ik wil veel meer scoren, het liefst iedere wedstrijd."
,,Ik kan bijna alles nog verbeteren: snelheid, rechter- en linkerbeen, koppen. Ook fysiek kan ik nog sterker worden. En ik wil veel meer scoren, het liefst iedere wedstrijd."

De afsluitende groepswedstrijd op 21 juni speelt Polen opnieuw tegen een buurland: Oekraïne. ,,Ook op hun kunnen we revanche nemen. Tijdens het kwalificatietoernooi voor het WK in Brazilië hebben we tweemaal van ze verloren. En grappig genoeg organiseerden Polen en Oekraïne in 2012 gezamenlijk het EK. Ik was toen echter pas 18 jaar en debuteerde een paar maanden na dat EK in het nationale team.”

Meer scoren
Nu beschouwt Milik het EK als een mooie gelegenheid zichzelf aan de voetbalwereld te tonen. Hoewel hij als geen ander beseft dat veel aspecten aan zijn spel voor verbetering vatbaar zijn. ,,Ik kan bijna alles nog verbeteren: snelheid, rechter- en linkerbeen, koppen. Ook fysiek kan ik nog sterker worden. Ik investeer daarom veel tijd in mezelf en eet gezond. Oh ja, en ik wil veel meer scoren, het liefst iedere wedstrijd”, haast hij zich te zeggen. ,,Hoewel ik al acht keer heb gescoord en veel meer assists achter mijn naam heb staan dan vorig seizoen, begrijp ik inmiddels wel dat het voor een Ajax-speler lastig is om topscorer te worden van de Eredivisie. Dat komt omdat we over heel veel spelers beschikken die kunnen scoren. Zoals Viktor Fischer, Anwar El Ghazi en Davy Klaassen. Dat is ideaal, al is het voor mij lastig in te schatten op hoeveel doelpunten ik ga eindigen.”

Bovendien erkent Milik zijn complexe positie van centrumspits in het Ajax-systeem. ,,Het is geen moeilijke, maar een mooie positie. Hoewel je op deze plek niet altijd in stelling wordt gebracht. Daarom is het soms lastig kansen te creëren en doelpunten te maken. Desondanks ben ik nog steeds een jonge speler die almaar progressie maakt. Dat voel ik gewoon.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's Ajax.nl/Louis van de Vuurst