Menu
Milik voelt zich thuis in Amsterdam

Milik voelt zich thuis in Amsterdam

In zijn vaderland is hij een held die nog amper over straat kan, sinds hij eerder deze maand scoorde tegen Duitsland en Polen voor het eerst in de geschiedenis van zijn niet bepaald geliefde buurland wist te winnen. En in Amsterdam? Daar kan Arek Milik nog lekker anoniem op zijn fiets stappen.

Het is de bescheidenheid die in zijn karakter ligt besloten, maar Milik weet ook wel dat hij hot is eigen land, zeker sinds hij drie weken geleden hoofdrolspeler was in de beladen interland tegen Duitsland. Niet in de laatste plaats door zijn openingsdoelpunt boekte Polen een historische zege op de wereldkampioen (2-0). Een voorzet van Lukasz Piszczek; helemaal vrij kopte Milik de bal voorbij de Duitse keeper Manuel Neuer. Het stadion in Warschau ontplofte, het hele land volgde.
Nog nooit eerder had Polen het buurland verslagen in een competitieve wedstrijd. En hij, Arek Milik, was de held, en nu eens niet zijn aanvallende metgezel, superspits Robert Lewandowski.

En alsof zijn naam toen nog niet gevestigd was, zorgde Milik een paar dagen later ook nog eens voor een goal in het duel met Schotland (2-2). Polen gaat na drie speelrondes aan de leiding in groep D, samen met Ierland en voor de Schotten en de Duitsers. Milik beseft dat zijn land een uitgelezen kans maakt op deelname aan het EK, over twee jaar in Frankrijk. ,,Onze inzet vooraf was ook al om dat toernooi te halen, om er vier jaar na het EK in eigen land in 2016 wéér bij te zijn. De insteek is nu niet veranderd, ook al heeft die overwinning op Duitsland natuurlijk heel veel teweeggebracht in Polen. We hebben nog niets bereikt, we zullen ook in de resterende wedstrijden nog vol aan de bak moeten om ons doel te verwezenlijken.” Om te beginnen met een uitduel in Georgië, half november.

Het EK is toekomstmuziek. Milik zegt zich louter met het heden bezig te houden. Dat heden speelt zich af in Amsterdam, al is hij formeel werknemer van Bayer Leverkusen en in zekere zin niet meer dan gedetacheerd bij Ajax. Zijn doel is simpel en overzichtelijk: elke eerstvolgende wedstrijd het maximale uit zichzelf halen en zo verder groeien als voetballer en het team aan doelpunten helpen. En, voegt hij er aan toe, wat Milik betreft leidt dat ertoe dat Ajax de koopoptie in het huurcontract met Bayer Leverkusen licht en hem definitief inlijft.


Arek Milik was in de bekerwedstrijd tegen JOS Watergraafsmeer liefst zes keer trefzeker. Arek Milik was in de bekerwedstrijd tegen JOS Watergraafsmeer liefst zes keer trefzeker.

Want club en stad bevallen hem uitstekend. Natuurlijk, hij moest heel wat formaliteiten regelen alvorens hij hier echt kon neerstrijken en de taal wil weleens een obstakel zijn, maar dat neemt niet weg dat Milik vanaf dag één het gevoel heeft welkom te zijn. De Pool voelt zich op zijn gemak, zowel op sportpark de Toekomst als in zijn nieuwe woonplaats Amsterdam. Op Twitter plaatste hij onlangs een foto waarop hij met een mountainbike poseert bij de Bosbaan, het roeicomplex bij het Amsterdamse Bos. Het kiekje is gemaakt tijdens een verkenningstochtje door de stad, dat voor de niet-fietser Milik nog een heel avontuur bleek. Grijnzend: ,,Op die foto lach ik wel, maar ik heb aardig wat hachelijke momenten meegemaakt. In Polen is fietsen niet zo ingeburgerd als hier, laat staan dat er zo veel mensen kriskras door elkaar fietsen. Niemand lijkt zich iets van elkaar aan te trekken. De eerste keer wist ik echt niet wat ik meemaakte.”

Voor het overige verliep zijn verhuizing vrijwel rimpelloos. Het leven in Nederland verschilt in Miliks beleving niet veel van dat wat hij in Polen gewend was. ,,Het is hier allemaal wat strakker georganiseerd, maar dat kende ik ook al uit Duitsland. Het is wel fijn dat mijn vriendin hier is, zodat ik er niet helemaal alleen voor sta. We doen het samen. En daarnaast komen mijn ouders eens in de twee à drie weken over uit Polen. Ik heb geen enkele reden om heimwee te voelen.’
Zijn geluk is compleet als Milik ook nog eens mag voetballen en kan laten zien wat hij in zijn mars heeft, zoals bijvoorbeeld eerder dit seizoen tegen Heracles (2-1), toen de spits beide treffers voor zijn rekening nam, waarbij de eerste bal al tegen de touwen vloog nog voor er een minuut gespeeld was. Zo maakt hij ze graag, laag en strak, met zijn sterke linkerbeen.

De Pool concurreert met Kolbeinn Sigthórsson om de spitspositie bij Ajax. Ze wisselen elkaar tot dusver geregeld af. Natuurlijk baalde Milik dat niet hij maar Sigthórsson onlangs in het UEFA Champions Leagueduel met FC Barcelona in Camp Nou aan de afrap verscheen. Maar daarover klagen, dat zul je hem nooit horen doen. ,,Ja, natuurlijk zou ik vaker bij de eerste elf willen horen, maar de keuze is altijd aan de trainer. Ik kan slechts mijn uiterste best doen om hem er tijdens trainingen van de overtuigen dat hij mij moet opstellen.”

De keren dat hij zich kon tonen, liet de Pool er ook geen gras over groeien. De twee goals tegen Heracles, zijn goal tegen Go Ahead Eagles en zijn twee treffers tegen SV Urk staan in de boeken. Maar wat te denken van de zes treffers in het bekerduel met JOS Watergraafsmeer? Natuurlijk, de tegenstander kwam uit de rangen der amateurs en het was slechts een duel in de tweede ronde. Maar toch: ,,Er zijn niet veel voetballers die bij hun pensioen kunnen zeggen dat ze in een officiële wedstrijd zes keer hebben gescoord. Dat zal ik niet snel vergeten. Zeker ook omdat hij in een speciale setting was, in het Olympisch Stadion, vlak bij waar ik woon.”

Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst