Menu
Milik, zelfverzekerde spits van Ajax

Milik, zelfverzekerde spits van Ajax

Arek Milik kan zonder twijfel het indrukwekkendste doelpuntengemiddelde van de Ajax-selectie overleggen. In zeventien officiële wedstrijden dit seizoen maakte de Poolse spits zeventien goals. Een zeer knappe prestatie, al moeten deze cijfers wel enigszins in perspectief geplaatst worden. Milik scoorde in de bekerwedstrijden tegen de amateurs van JOS/Watergraafsmeer (9-0) en Urk (4-0) in totaal acht keer. Daarmee is hij topscorer van het bekertoernooi.

Mogelijk kan Milik (20) zijn productie in het bekerduel met Vitesse van donderdagavond verder opvoeren. De voortekenen zijn goed, aangezien de aanvaller zich in de KNVB Beker als een vis in het water lijkt te voelen. Op uiteenlopende wijze scoorde hij zijn goals, wat onderstreept dat Milik een veelzijdige spits is. Hij scoorde uit een penalty, met zijn hoofd en zelfs twee keer met zijn mindere rechterbeen. Vooral dat laatste is opvallend, aangezien Milik het schieten met rechts als zijn grootste verbeterpunt ziet.

De voetballer Milik verschilt nogal van de persoon buiten het veld. Binnen de lijnen is hij gretig en jaagt hij als een roofdier op zijn prooi: in zijn geval een doelpunt. Milik lijkt veel op intuïtie te doen. Daarbuiten maakt hij een serieuze en rustige indruk. Zorgvuldig en goed onderbouwd doet hij zijn zegje. Steeds minder begint de taalbarrière een struikelblok te vormen. Milik verstaat inmiddels Nederlands. De volgende stap is het ook daadwerkelijk te gaan spreken.

Arek Milik scoorde in de UEFA Champions League tegen APOEL Nicosia. Arek Milik scoorde in de UEFA Champions League tegen APOEL Nicosia.

Milik kwam afgelopen zomer op huurbasis over van Bayer Leverkusen en kende de nodige aanpassingsproblemen. Het kostte hem tijd om zich de speelstijl van Ajax eigen te maken. De international was gewend op de counter te spelen.

Uiteindelijk zou de maand september cruciaal blijken in het herwinnen van zijn zelfvertrouwen. Milik maakte halverwege die maand zijn eerste twee goals voor Ajax, in de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo. Elf dagen later, op 24 september, volgde het gedenkwaardige optreden tegen stadsgenoot JOS/Watergraafsmeer. Op de heilige grond van het Olympisch Stadion liet Milik liefst zesmaal het net bollen. Daarmee trad hij in de voetsporen van een illuster rijtje namen. Ook Luis Suarez, Marco van Basten en Klaas Bakker wisten ooit zesmaal te scoren in een officieel duel van Ajax.

Toen Milik half oktober ook nog een doelpunt bijdroeg aan de eerste zege van Polen ooit op aartsrivaal Duitsland, maakte (ook) het internationale publiek kennis met de spits van Ajax. In Amsterdam waren ze al lang en breed op de hoogte van de potentie van Milik, die zich vervolgens steeds nadrukkelijker begon te profileren.

De Pool maakte ook twee treffers tegen Urk, zijn zevende en achtste in het bekertoernooi. Tegen Vitesse wordt er andermaal op hem gerekend. Na twee amateurploegen lijkt Ajax nu voor het eerst serieuze weerstand te krijgen. Trainer Frank de Boer heeft de KNVB Beker hoog op zijn verlanglijstje staan. Het is de enige prijs die hij in Nederland nog nooit won. Wellicht dat Milik met zijn scoringsdrift kan bijdragen om ook die bokaal in De Boers rijke prijzenkast te krijgen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees