Menu

Mini-EK 2004

Na de ochtendtraining werkten Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Tomás Galásek en Zdenek Grygera een mini-EK 2004 af. Het doel van het onderlinge partijtje was de nieuwe adidas-bal de 'Roteiro' te testen. Op 29 november werd deze officiële wedstrijdbal van het UEFA EURO 2004 door adidas in Portugal gepresenteerd.

De Roteiro is de eerste thermisch gebonden (officiële) wedstrijdbal en zal in de aanloop naar het Europese Kampioenschap zijn debuut maken op de internationale voetbalvelden.

De ontwikkeling van materialen en productiemethoden hebben de afgelopen decennia tot een constante evolutie geleid bij de totstandkoming van officiële wedstrijdballen. Door deze nieuwe innovatieve productiemethode zijn (hand)stiksels overbodig geworden en zijn zowel kwaliteit als prestaties consistenter. Zo kunnen spelers nog makkelijker anticiperen op de bal en zijn zij beter in staat om de bal die richting mee te geven die ze willen.

Van der Vaart, Sneijder, Galásek en Grygera hadden er ondanks de zware ochtendtraining wel zin in. De shirts van hun nationale ploegen fungereerden als doelpalen. De bal was dit keer niet zoals vroeger op straat eivormig en versleten, maar van superieure kwaliteit. Met zo'n lekkere bal wilden ze nog wel een keer tot het uiterste gaan. De duels waren zeer scherp en Galásek scoorde zelfs glijdend op zijn buik met zijn hoofd.

Zowel de benaming als het ontwerp van de Roteiro symboliseert de rijke maritieme geschiedenis van Portugal. Zo is de Roteiro vernoemd naar het beroemde logboek waarin reizen van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama gedocumenteerd zijn. De kleuren van het vernieuwende en dynamische ontwerp symboliseren de kleuren die tijdens dergelijke reizen een belangrijke rol speelden: Het heldere zilverblauw van de lucht en het harde, spiegelende blauw van de diepe zeeën en oceanen. De blauwe banen refereren speels naar de zeilen van de schepen en de dunne zilverblauwe lijnen verwijzen naar het coördinatiesysteem dat de Portugezen tijdens hun reizen gebruikten en perfectioneerden.

Een Europees kampioen kwam er woensdagmiddag nog niet. Het duel tussen Oranje en Tsjechië eindigde in 1-1. Dat er geen winnaar uit de bus kwam, lag overigens niet aan de bal, want beide kampen waren het erover eens dat de officiële wedstrijdbal van het EURO 2004 prima was.

Met de Roteiro is adidas opnieuw leverancier van de officiële wedstrijdbal van een groot voetbaltoernooi. De Roteiro is – na de Nederlands/Belgische Silverstream – de tweede wedstrijdbal die speciaal voor het EK Voetbal werd ontwikkeld en geproduceerd. Eerder leverde adidas al de wedstrijdballen voor drie UEFA Champions-Leaguefinales en negen speciale WK-wedstrijdballen, waaronder de inmiddels legendarische Telstar (1970), Tango (1978) en Fevernova (2002).