Menu

Mini-interland

De training van woensdag was nog steeds mager bezet. Ajax heeft veel internationals in de gelederen, en die moeten vandaag allemaal oefenwedstrijden met hun land afwerken. Ronald Koeman verdeelde de thuisblijvers in twee groepen: de niet-geselecteerden en de herstellenden.

Aan een kant van het veld trainden de spelers die terugkomen van een blessure: Rafael van der Vaart, Jelle van Damme en John O'Brien. De vierde man in de een-tegen-een en twee-tegen-twee oefeningen was stagiair Marco van Basten.

Als afsluiting van hun oefensessie speelden de geblesseerden een kort partijtje van twee tegen twee. Trainer Tonny Bruins Slot maakte er een mini-interland van. Nederlanders Rafael van der Vaart en Marco van Basten, in het oranje, tegen de Belgisch/Amerikaanse combinatie Van Damme en O'Brien. Bij het Nederlands Tweetal, de gedroomde voorhoede van iedere liefhebber, was na de pittige training het beste er echter af. Jelle van Damme, die herstelt van een gekneusde long als gevolg van een vrije trap van Pierre van Hooijdonk, liet zien veruit het meeste wedstrijdritme te hebben. Het enige wat Van Basten nog kon doen om de Nederlandse eer te redden, was de Belg in de slotminuut te 'poorten'.

,,Ik heb nog nooit met 5-1 van Belgen verloren'', riep Ruud Krol Marco van Basten toe. ,,Of van Amerikanen.''

Aan de andere kant speelden de fitte spelers die geen interlandverplichtingen hebben een partijtje op een klein veld. Joey Didulica en Robert Zwinkels verdedigden het doel; Witschge, Bergdolmo, Yakubu, Boukhari, Seedorf en Maxwell zorgden voor de vlotte combinaties in het veld.

Tot slot nam Johnny van 't Schip linksbuiten Nourdin Boukhari apart om met hem te werken aan diens voorzet. Boukhari mocht zijn passes versturen naar Marco van Basten, die Didulica of Zwinkels moest zien te passeren. ,,Ik ben overal inzetbaar vandaag'', lachte Van Basten.

Boukhari nam een hele serie voorzetten, afwisselend naar de eerste en tweede paal. Telkens gaf van 't Schip kleine aanwijzingen.

Marco van Basten liep heen en weer om de passes van Boukhari (Van 't Schip: 'geef ze lekker veel vaart mee') in het doel te schieten of koppen. Sommigen gingen huizenhoog over, anderen sloegen als een granaat in achter de kansloze doelman.

Als laatste kreeg Boukhari van Van Basten nog wat aanwijzingen over het aannemen en direct schieten van een bal en analyseerden zij samen een spelsituatie uit het duel met Feyenoord.