Menu

Miscalculatie kost Ajax punten

Ajax bewees zichzelf een zeer slechte dienst door aan de tweede thuiswedstrijd in de Champions League niet meer dan een punt over te houden tegen Rosenborg. Daardoor begon het rekenwerk al deze dinsdagavond in plaats van pas volgende week. Met 1-1, doelpunt Zlatan en tegendoelpunt uit een penalty van Enerly, dropen de Ajacieden teleurgesteld af.

Zowel Ajax als Rosenborg paste zich voor de wedstrijd in Amsterdam enigszins aan. Hoewel enigszins misschien iets te mager is uitgedrukt in het geval van Rosenborg want coach Nils Arne Eggen koos voor een zeer defensieve stelling. Alleen Karadas mocht zich aanvaller noemen in het Noorse team. Hij had vier middenvelders achter zich, die op hun beurt weer de zekerheid hadden van een rij van vijf verdedigers in hun rug.

Ronald Koeman had zijn 4-4-2 systeem van de uitwedstrijd vaarwel gezegd. De oefenmeester koos voor een systeem met vleugelspitsen. Maar niet met Van der Meyde en Sikora, maar met Van der Meyde en Boukhari. De Rotterdammer kreeg een basisplaats als beloning voor zijn twee doelpunten afgelopen zaterdag tegen AZ. Voor Sikora was het een hard gelag. De Deventenaar moest zijn mindere spel van de laatste weken bekopen met een stekje naast Fred Grim op de bank.

In tegenstelling tot de wedstrijd in het Lerkendalstadion in Trondheim kon Koeman wel beschikken over Jari Litmanen. De Fin moest het cement zijn tussen de aanvallers en de middenvelders. Dat deed hij wederom goed, maar tegen tien defensieve Noren was het lastig om de beslissende pass te geven. ,,Ik vond dat Jari in de eerste helft eigenlijk nog te diep speelde", sprak Koeman na afloop. ,,Hij was de verbindingsman op het middenveld, was balvast waardoor er toch wel wat ruimte ontstond. Daar deden we te weinig mee."

Ajax deed ook te weinig met de mogelijkheden die de ploeg kreeg in de eerste helft. Zlatan kon zijn tegenstanders redelijk aan, maar de voorzettingen na zijn acties waren minder gelukkig of Arason lag in de weg. Daarbij speelde de Zweed agressief, wat hem in de achttiende minuut een gele kaart opleverde. ,,Ik zag niet wat er gebeurde", zei Koeman na afloop. ,,Ik zal de beelden terugzien en als hij inderdaad heeft geslagen dan zal ik daar met hem over praten. Dat zijn dingen die niet kunnen. Het was onnodig en je krijgt door zulke acties ook nog eens de scheidsrechter tegen je."

Dat kon Koeman wel zeggen. Want met vier gele kaarten en een rode voor Ajacieden was de Spaanse scheidsrechter Dauden Ibanez niet helemaal op de hand van de Amsterdammers. De enige Noor die werd geboekt was Berg. De arbiter had het helemaal verbruid nadat hij vermeende handsballen van Rosenborg over het hoofd zag en de chaos nam in de 32ste minuut toe, toen hij geen overtreding zag in het haken van Boukhari. De Rotterdammer maakte zijn uitverkiezing boven Sikora overigens waar, want dreiging kwam er zeker van de linksbuiten die het ook een aantal keren van afstand goed probeerde. Helaas zonder succes.

Acht minuten daarvoor kreeg Rosenborg de grootste kans van de wedstrijd. De bedrijvige Enerly, die af en toe uit het verdedigende keurslijf ontsnapte, gaf voor en Brattbakk kon vrij inkopen. Dat was echter te veel gevraagd van de geschrokken routinier en hij kopte dan ook naast het doel van Timmer, die verder bitter weinig te doen had die eerste helft.

Zijn IJslandse collega Arason zag daarentegen meer aanvallers op zich af komen. Pas vier minuten voor rust leverde dat voor Ajax resultaat op. Eindelijk kwam de combinatie tussen Van der Meyde en Trabelsi (via een poort) op gang en de Tunesiër schoof goed voor. Zlatan stond klaar om zijn derde Champions-Leaguedoelpunt te scoren: 1-0.

Ajax rustte op rozen. Het stond immers 1-0 en wat kon er gebeuren. Die Noren hadden de hele eerste helft toch weinig laten zien. Maar Eggen wijzigde zijn speelwijze enigszins. De twee buitenste middenvelders kregen de opdracht iets meer naar voren te spelen. Bij Ajax vergaten de middenvelders de aanvallers juist van impulsen te voorzien. Koeman na afloop: ,,We leunden iets te veel achterover. Natuurlijk hadden we de wedstrijd gecontroleerd, maar dit was wel een tegenstander waarbij het oppassen bleef. Ik vind dat we te weinig geprobeerd hebben om die tweede goal te maken. De krachten vloeiden ook weg en we hadden nota bene het moeilijkste al gedaan: scoren."

Ajax kroop verder naar achteren dan goed voor het team was. Na een uur spelen had iedereen zich zelfs teruggetrokken in het eigen strafschopgebied. Achteraf op dat moment maar goed ook, want het was spits Zlatan die een dreigende situatie van de Noren onschadelijk maakte. In het overvolle strafschopgebied belandde de bal uit een corner prompt nog op het hoofd van Johnsen.

Kort daarna verdiende een schitterend afstandsschot van Boukhari meer succes. De bal belandde echter buiten bereik van Arason tegen de netspanner. Het had Ajax goed kunnen helpen in de jacht op de drie punten, want nu bleven de Noren op het vinkentouw.

En ze ontsnapten prompt. Ajax had zich te vroeg rijk gerekend. Eerst plukte Timmer in de tachtigste minuut de bal nog fraai uit de kruising, maar hij was even later kansloos op een inzet van Johnsen. Jelle van Damme zag dat ook en in een reflex stak de jonge Belg zijn hand uit naar de bal. Rood voor Van Damme en een penalty tegen de in de basis debuterende Timmer.

Enerly ontfermde zich over de strafschop en schoot feilloos raak. ,,Naar mate de wedstrijd vorderde, werd een gelijkspel meer en meer terecht", vond Nils Arne Eggen. ,,Rosenborg kreeg mooie kansen en steeds grotere kansen. Maar Ajax is een tegenstander van klasse. Doordat zij gefrustreerd raakten kregen wij weer kansen. Ik ben een blij man."

Dat was Koeman niet. ,,Als wij bij Lyon verliezen dan moeten we thuis met twee goals verschil van Inter winnen. Dit is dus een duur gelijkspel. Je kan deze punten net te kort komen aan het einde. In plaats van een stap naar voren te doen, hebben we vanavond een stap achteruit gezet."