Menu

Missie Ajax duidelijk: winnen in Amsterdam

Het eerste duel in de tweede ronde van de UEFA Cup eindigde in een gelijkspel. Of dat genoeg is voor Ajax, moet over twee weken in de Arena blijken. Vooral in de eerste helft verzuimden de Amsterdammers een voorsprong te nemen. De Sloveense scheidsrechter Ceferin onthield Ajax en FC Kopenhagen een treffer en Fred Grim redde vlak voor tijd de 0-0 eindstand. Winnen is de enige optie voor Ajax om in de derde ronde te geraken.

Welke elf stuurt Co Adriaanse de matige grasmat van het Parken-stadion op voor het Europese treffen met FC Kopenhagen? De laatste dagen was veel gespeculeerd over het basisteam, vooral over de spitspositie. Uiteindelijk koos de trainer-coach voor Zlatan in de spits, ondanks de schorsing van de Zweed in de nationale competitie. Nikos Machlas schikte zich tijdens de warming up gelaten in zijn reserverol. Het duo Machlas/Zlatan was blijkbaar geen optie. De Berlijns muur-variant, zonder Van der Meyde en met andere rollen voor Van der Vaart, Wamberto en de vleugelbacks is al een tijd niet meer toegepast. De keuze geeft de offensieve bedoelingen van het huidige Ajax aan.

Trainer Hans Backe koos voor een 4-4-1-1 variant om, zo leek het vooraf, gecontroleerd het doel van Fred Grim te zoeken. Christian Poulsen was met 21 jaar de Benjamin bij de Denen. Ervaring was volgens de oefenmeester een van de belangrijkste wapens van zijn ploeg. Bijna het gehele team is hard op weg dertiger te worden.

Voor iets meer dan 20.000 toeschouwers, onder wie Ajacied en oud-speler van FCK Ole Tobiasen, trapten Van der Meyde en Zlatan af. FCK zocht direct de aanval en het eerste gevaar kwam van de nummer 18 aan Deense kant, Carsten Fredgaard. Hij schoot hard voorlangs. Het was een begin voor een kort stormpje, waarbij de Denen overtuigend de duels zochten. Ajax kreeg weinig tijd en ruimte om op balbezit te spelen en werd teruggedrongen.

Na twaalf minuten ging de storm liggen en de Ajacieden kregen meer grip op het duel. Het surplus aan voetballende kwaliteiten zorgden ervoor dat de Amsterdammers een aantal kansen kregen. Een ragfijne één-twee tussen Zlatan en Van der Meyde kon in de achttiende minuut slechts door een katachtige reflex van keeper Kihlstedt worden gered. Ajax schoof zorgvuldig richting het doel van FCK, waarbij Wamberto veelal achter de spits opereerde, Van der Meyde rechts het veld goed breed hield. De linkerkant werd vrijgelaten voor de rushes van De Cler.

In de 23ste minuut tikte nummer 23 aan Ajax-kant (Van der Vaart) een ingestudeerde vrije trap naar links. De Cler bediende Wamberto op maat en de kleine Braziliaan kopte raak. Scheidsrechter Ceferin constateerde dat Wampy net buitenspel stond. De verdiende voorsprong hing in de lucht, maar Zlatan had geen geluk met zijn spectaculaire omhaal.

Rond het half uur nam Ajax wat gas terug en Kopenhagen trachtte wat meer naar voren te spelen. Een tackle van Van der Vaart, rond de middencirkel, op Bisgaard werd bestraft met geel. Het betekende dat de middenvelder node wordt gemist in de return; het was zijn derde geel in Europees verband. Een Amsterdams doelpunt voor rust was rechtvaardig geweest, maar wie heeft gezegd dat sport rechtvaardig is?

Een schijnbaar onnodige tackle van De Cler en de daarop volgende vrije trap leek de Denen op voorsprong te zetten. Aanvallende middenvelder Roll kopte raak, maar Sloveens arbiter Ceferin verpestte het Deense feestje. Leunen, was het argument. Vlak voor de verplichte onderbreking had dezelfde Roll de 1-0 op zijn schoen, maar hij raakte de bal ongelukkig. Ajax hield, zonder daar overigens de laatste minuten veel invloed op te hebben, de belangrijke nul.

Beide teams kwamen na rust ongewijzigd het veld in. Ook het begin van de tweede helft leek op de eerste, want de Denen startten wederom gevaarlijk. Na twee kopkansen achtte trainer Backe het tijd voor zijn troef; Heine Fernandez. In de Deense kranten werd de pas weer fitte topscorer van FCK met het werkwoord 'Jokeren' als breekijzer betiteld.

Met een extra spits gaf Kopenhagen meer druk naar voren maar Ajax kon de vrijgekomen ruimte niet goed benutten. Zlatan werd niet bereikt en kon, als dat wel het geval was, de bal niet vasthouden. In de 72ste minuut had zijn collega aan Deense kant wel bijna succes. Fernandez liep door op een schot van Jensen, maar Fred Grim redde in tweede instantie zeer moedig. Adriaanse besloot Zlatan te wisselen voor zijn logische vervanger, Nikos Machlas. Het had weinig effect, want de Ajacieden kregen geen grip op de Deense opponent.

De nul vasthouden werd heilig voor de Amsterdammers. De Zweed Backe speelde zijn laatste troef uit met het inbrengen van aanvaller Thomas Thorninger. Trabelsi, eerder in de wedstrijd al te betrappen op schoonheidsfoutjes, bracht Poulsen lichtzinnig en onbedoeld in stelling. Zijn gele kaart, een paar minuten later, gaf aan dat de Tunesiër niet helemaal lekker in de wedstrijd zat. De wissel Van der Meyde-Ikedia moest voorin extra lucht verschaffen om zo de Deense opbouw te verstoren.

In de slotfase wees alles op een 0-0 eindstand. Voor Ajax is het de eerste keer dat dit seizoen niet wordt gescoord in een wedstrijd. De brilstand is geen slecht resultaat met het thuisduel op 1 november in het vooruitzicht, al had er de eerste helft meer ingezeten. De gele kaarten voor Van der Vaart, Trabelsi en Wamberto zijn eigenlijk de enige onnodige averij. De missie voor over twee weken is helder: winnen.

Toeschouwer Ole Tobiasen kon tevreden naar huis. Vooraf had hij laten weten dat hij 0-0 wel een mooie uitslag zou vinden. Goed voor Ajax en goed voor Kopenhagen, zijn oude club.