Menu
Mister Ajax slaat Buitenpost over

Mister Ajax slaat Buitenpost over

Ajax is klaar voor de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. Vrijdagochtend sloten de Ajacieden de eerste trainingsweek af met een lange partij van 9-tegen-9. Sjaak Swart was als altijd aandachtig toeschouwer tijdens de afsluitende trainingssessie. In het nieuwe seizoen heeft Mister Ajax nog geen training overgeslagen. De eerste oefenwedstrijd tegen Buitenpost moet hij echter laten schieten.

Als scheidsrechter Hennie Spijkerman voor een vrije trap fluit, wordt het even spannend. Wie van team oranje gaat de spelhervatting nemen? Helaas hoort Theo Janssen bij team geel, dus een vrije trap van Ajax’ nieuwe aanwinst zit er niet in. Bij ‘oranje’ eist Aras Özbiliz de bal op. Met een fraaie knal verslaat hij Maarten Stekelenburg. Goed om te weten dat ook Özbiliz, bij afwezigheid van de échte specialisten, een aardige vrije trap in huis heeft.

Sjaak Swart ziet het met plezier aan. Mister Ajax staat zoals altijd strak in het pak langs de rand van het trainingsveld en geniet van de mooie momenten. Twee dagen voor zijn 73e verjaardag schudt hij weer vele handen. Derk Boerrigter, Ricardo van Rhijn en dag eerder ook Theo Janssen. Iedereen zegt Swart gedag. Of een ontmoeting met Mister Ajax tot de vaste rituelen van nieuwe spelers behoort? Swart: ,,Nee hoor, maar ze komen wel altijd even een praatje maken. Theo ken ik natuurlijk al wat langer uit de voetbalwereld. Ik verwacht veel van hem komend seizoen. Als hij voor Ajax net zo belangrijk kan zijn als hij de afgelopen jaren voor FC Twente is geweest, kan het nog wel eens een heel mooi jaar gaan worden.”

Derk Boerrigter snelt Ricardo van Rhijn voorbij. Derk Boerrigter snelt Ricardo van Rhijn voorbij.

Voor het eerst in jaren viert erelid Swart de zomer in de wetenschap dat Ajax kampioen is. ,,Het is geweldig. Je merkt overal dat de supporters weer enthousiast over Ajax zijn. Ook het deel wat soms twijfelt of er niet zo erg voor uitkomt. Nu zie je weer hoe ongelofelijk veel fans Ajax heeft. Kijk bijvoorbeeld eens naar de verkoop van het nieuwe thuisshirt met de drie sterren. Ze vliegen als warme broodjes over de toonbank. Ajax leeft weer. In alle opzichten.”

De 31-voudig international verheugt zich op het nieuwe seizoen. ,,Heerlijk dat we eindelijk eens een normale voorbereiding hebben. Al die voorrondewedstrijden kunnen we als kampioen gelukkig overslaan. En ik denk dat we in de Champions League zelfs best ver kunnen komen. We hebben een jonge, maar goede en talentvolle selectie. Van de grote buitenlandse clubs win je het op financieel gebied toch nooit. Maar als we gewoon op een ‘Ajax-manier’ tegen die clubs gaan voetballen, kunnen we best wat bereiken. Misschien zit er dan wel een kwartfinale in. Dat zou geweldig zijn.”

Als altijd heeft Swart het druk met van alles en nog wat. Voor vakantie heeft hij dit jaar geen tijd. Alle activiteiten van Ajax en zijn eigen Lucky Ajax zijn heilig in zijn agenda. Toch moet hij Ajax’ eerste oefenduel in Buitenpost aan zich voorbij laten gaan. Hij zal er op het uitverkochte sportpark 'De Swadde' niet bij zijn. De reden heeft, hoe kan het ook anders, toch (een beetje) met Ajax te maken. ,,Ik ga zaterdag naar de bruiloft van de zoon van Søren Lerby. Dat wil ik uiteraard niet missen. Maar woensdag in Aalten ben ik er gewoon weer bij.”

Tekst en foto’s: Ajax.nl

De jongelingen Jody Lukoki en Dico Koppers. De jongelingen Jody Lukoki en Dico Koppers.
Sjaak Swart praat bij met Derk Boerrigter. Sjaak Swart praat bij met Derk Boerrigter.
Assistent-coach Dennis Bergkamp geeft Siem de Jong aanwijzingen. Assistent-coach Dennis Bergkamp geeft Siem de Jong aanwijzingen.