Menu
Mister Ajax stuurt tram door hartje stad

Mister Ajax stuurt tram door hartje stad

Het beeld ontlokte menige toevallig passerende Ajax-fan, toerist of Amsterdammer een spontane glimlach. Mister Ajax Sjaak Swart achter het stuur van een rijdende tram is bepaald geen alledaags beeld. Met het bijzondere ritje werd de Ajax Experience-tram officieel in gebruik genomen.

09:55 uur, Amsterdam Centraal Station. Omringd door collega-trams in de gebruikelijke GVB-kleuren, draait een opvallende rood-witte tram van lijn 9 het tramstation voor CS op. Op de in het oog springende tram staan onder meer clubiconen als Johan Cruijff, Danny Blind, Piet Keizer en Patrick Kluivert afgebeeld. De laatste houdt de Champions League-beker in de lucht. Ook de drie kampioenssterren hebben een ereplek op het bijzondere voertuig. De tram ademt Ajax. In stijl en uitvoering.

De Ajacieden óp en Mister Ajax ín de tram zijn met één doel naar hartje Amsterdam ‘getramd’. De Ajax Experience is vanaf 24 september voor alle Ajacieden geopend. Die boodschap kan de komende weken geen Ajacied ontgaan. De speciaal uitgevoerde tram fungeert als bijzonder visitekaartje voor de Experience die binnenkort the place to be moet zijn voor alle Ajax-fans en toeristen met voetbalinteresse. ,,Verrek’’, klinkt het met onvervalste Mokumse tongval als een toevallige voorbijganger Swart herkent achter het stuur. ,,Dat is Sjakie Swart. Wat grappig.’’ Met een volle boodschappentas verdwijnt de Amsterdamse dame haar stad in. Tien tellen later poseert Swart naast de tram voor een kleine groep fotografen en cameramensen.

Mister Ajax Sjaak Swart stuurde de Ajax Experience-tram maandag door hartje Amsterdam. Mister Ajax Sjaak Swart stuurde de Ajax Experience-tram maandag door hartje Amsterdam.

De blauwe achterkant van lijn 9 – de tramlijn die ooit Ajax-fans vervoerde van en naar het oude Ajax-stadion de Meer – is uitgevoerd in de kleuren van het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB. Het toont de vriendschappelijke band tussen het vervoersbedrijf en de Amsterdamse club. De speciale ‘Ajax-tram’ is niet helemaal uniek, weet GVB-directeur vervoer Adrie Bolier. ,,Na de winst van de Champions League in 1995 reed de eerste Ajax-tram door de stad’’, vertelt Bolier. ,,Ook toen de club het eeuwfeest vierde, in 2000, was er een tram in de Ajax-kleuren. Ajax en het GVB zijn in hetzelfde jaar geboren. De club en GVB horen allebei bij de stad.’’

Beide Ajax-trams maakten veel los, merkten de trambestuurders al snel. Ook de bestuurders van deze Ajax-tram zullen zich voorbereiden op bijzondere situaties. Bolier: ,,Sommige toeristen springen zo voor de tram. Alles om maar een goede foto te kunnen maken.’’ Het Amsterdamse vervoersbedrijf maakt er bepaald geen gewoonte van om trams een speciaal thema mee te geven. ,,Dat is vrij uniek. Naast deze Ajax-tram rijdt er alleen een speciale Hermitage-tram door de stad. Verder niet. Ik vond trouwens dat Sjaak het goed heeft gedaan als trambestuurder. Als hij zich aanmeldt, mag hij dit vaker komen doen.’’

Als de enkele rit Amsterdam CS – Rembrandtplein is volbracht, en de tram zijn pad vervolgt zonder Mister Ajax aan boord, is Swart een mooie ervaring rijker. ,, Ik hoorde net dat ik mijn trambrevet heb gehaald’’, glimlacht Swart met kenmerkende branie. ,,Al merkte ik wel dat ik achter het stuur wel iets minder snel ben, dan op het veld. Het is een heel mooie tram geworden. Leuk dat deze ook in Amsterdam-Oost voorbij de plek van het vroegere Ajax-stadion rijdt.’’ Swart – met 603 optredens de Ajacied met de meeste officiële Ajax-duels achter zijn naam – houdt het ondanks de bijzondere ervaring bij een eenmalig optreden. ,,Een tram besturen is een keer leuk. Maar ik houd het toch liever bij verrichtingen op het veld.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een uitgebreide sfeerreportage over de bijzondere eerste tramrit van Mister Ajax Sjaak Swart

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Swart aan het stuur van Ajax Experience-tram op tramlijn 9. Swart aan het stuur van Ajax Experience-tram op tramlijn 9.
De bijzonder uitgevoerde Ajax-tram pronkte maandag voor de eerste keer in volle glorie op het Rembrandtplein. De bijzonder uitgevoerde Ajax-tram pronkte maandag voor de eerste keer in volle glorie op het Rembrandtplein.
De Ajax Experience-tram begroette maandag de Ajax Experience. De Ajax Experience-tram begroette maandag de Ajax Experience.