Menu
Mitchell Donald: ‘Ineens stond ik tégen mijn droomclub’

Mitchell Donald: ‘Ineens stond ik tégen mijn droomclub’

Mitchell Donald (28) gaat zondag goed zitten voor het duel tussen Ajax en Roda JC. De aanvoerder van Rode Ster Belgrado speelde voor beide clubs en kijkt terug op een mooie tijd met veel pieken, maar met ook wat dalen: ,,Spelen tegen Ajax kwam dicht tegen het pijnlijke aan.''

Donald begint te vertellen over zijn leven in Belgrado: ,,Het gaat heel goed met mij. Dit is mijn 3e seizoen bij Rode Ster Belgrado en we staan momenteel eerste in de competitie. We staan 2e in de Europa League en ik ben aanvoerder van het team, dus ik mag niet klagen!“

Prinsesjes
,,Belgrado is een heel leuke stad”, zo vervolgt hij. ,,Voor de kids is het leuk en het is een stad met veel mogelijkheden. Ik heb 2 dochters van 3 en 1 jaar oud. Hun geboorte is het mooiste wat mij ooit is overkomen, het zijn echt mijn 2 prinsesjes."

,,Verder heb ik Marko Pantelic nog een paar keer gezien. We hebben wat gedronken en even gepraat. Dan komt Ajax altijd in het gesprek naar voren. Hij is een grote meneer hier, hoor! De fanatieke fans dragen hem op handen. In Belgrado is het: eenmaal in held, altijd een held. Dat is bij hem zeker het geval.”

Hvala Puno ��⚪️ @crvenazvezdafk @nasacrvenazvezda

Een bericht gedeeld door M.Donald (@mitchelldonaldofficial) op

'Daar wil ik ooit voetballen'
Donald liep als jeugdspeler van Ajax iedere ochtend langs de Amsterdam ArenA: ,,Daar wil ik ooit voetballen”, kreeg zijn moeder 13 jaar lang te horen bij het passeren van het stadion. ,,Toen ik 9 jaar was kwam ik via de Talentendagen bij Ajax terecht. Ik kijk terug op een geweldige periode bij de club. Er zijn weinig clubs in Nederland die je met Ajax kan vergelijken.”

,,Wat is dat voor een vraag?”, zo reageert een lachende Donald op de vraag of hij de club nog met zich meedraagt. „Ajax is Ajax. Ik ben een echte Ajacied, dat gaat er nooit uit. Ik maakte mijn debuut onder Henk ten Cate. De eerste keer gevraagd worden voor het eerste, mijn eerste goal, het tekenen van mijn eerste contract... Ik heb veel mooie momenten beleefd bij de club. Maar het mooiste moment was toch wel mijn debuut tegen Werder Bremen op 14 februari 2007.”

Zware blessure 
De stijgende lijn in de carrière van Donald stopte op 9 augustus 2008 abrupt en wat volgde was een diep dal: ,,Ik scheurde mijn kruisband tegen Inter Milan op het Amsterdam Tournament. Daar is door Ajax TV een documentaire over gemaakt, met het idee dat spelers er later van konden leren. Het gaf een uitstekend beeld van een lange revalidatie. Mensen konden zien hoe ik ermee omging en wat ik deed om terug te keren.” 

Donald tegen Inter Milan voordat het noodlot toesloeg.
Donald tegen Inter Milan voordat het noodlot toesloeg.

,,Het was een hele moeilijke periode. Ik zat iedere dag in de gym en alle kracht in mijn been was weg. Maar negatieve gedachten brengen je niet verder. Ik wilde er een positieve draai aan geven. Dat hoort bij mijn karakter. 1 dag minder trainen, is 1 dag minder snel terugkeren, dat was mijn instelling. Mentaal kwam ik sterker uit die periode. Ik wilde fit en sterk terugkomen."

De Ajacied vertelt trots hoe hij terugkeerde op het podium waar ook de zware tijd begon: ,,Een jaar later maakte ik een mooie goal tegen Benfica op het Amsterdam Tournament. Je wordt wijzer van tegenslag, zullen we maar zeggen.”

‘Ik wilde belangrijk zijn voor de mooiste club van Nederland’

'14 jaar verdiensten'
Donald brak uiteindelijk niet door bij Ajax en dat lag volgens het jeugdexponent aan meerdere factoren: ,,Het lag niet aan 1 ding. Ik heb toentertijd laten zien dat ik op het niveau mee kon. Als jonge speler heb je ook een beetje geluk en tijd nodig. Maar uiteindelijk heeft het met jezelf te maken. Het is zo lang geleden, dus ik koester geen wrok, totaal niet zelfs.” 

Donald in gelukkige tijden met Luis Suarez.
Donald in gelukkige tijden met Luis Suarez.

,,In de eerste jaren voelde ik het gemis”, zo vervolgt hij eerlijk. ,,Je bent gewend aan de club als je er 13 jaar zit. Het was zo normaal om de Toekomst of het dek van de Amsterdam ArenA op te rijden. Nee, nu mis ik het niet meer. Uiteindelijk is het ook een verdienste om zo lang voor Ajax gespeeld te hebben. Natuurlijk wilde ik het anders afsluiten, want ik wilde belangrijk zijn en prijzen winnen met de mooiste club van Nederland."

Realitycheck tegen Ajax
De sterke middenvelder maakte in 2010 op huurbasis de overstap naar Willem II. De eerste wedstrijd tegen Ajax, herinnert hij zich nog als de dag van gisteren: ,,Dat was heel gek. Ik speelde een bagger wedstrijd. Het voelde echt heel, heel raar. Ik wil het niet pijnlijk noemen, maar het kwam er dicht tegen aan."

,,Ajax was alles voor me. Als je dan verhuurd wordt en tegen Ajax speelt, dan sta je ineens tegenover je droom. Dat is een realitycheck. Dat is het professionele wat er bij komt kijken en hoort erbij.”

Donald in duel met Siem de Jong in de 'belabberde wedstrijd'.
Donald in duel met Siem de Jong in de 'belabberde wedstrijd'.

Het begin van de carrière
Roda JC pikte de talentvolle Donald vervolgens op: ,,Mijn carrière begon op het moment dat ik wegging bij Ajax, de club waar ik altijd beschermd werd. Ik werd uit mijn veilige omgeving gesleurd en kwam bij Roda JC terecht. Het 1ste jaar verliep goed, maar de laatste 2 jaren speelden we degradatievoetbal. Dat was wennen, want bij Ajax hadden we altijd 60% balbezit.”

‘Ik houd van die bluf, hoofd omhoog en borst naar voren, zo hoort dat’

,,Maar Roda JC was een fijne en warme club. Je gaat toch meer richting het Zuiden. Ik woonde in België. Daar was het gemoedelijker en zachter. Maar ja, Ajax is Ajax... Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en houd wel van die bluf. Hoofd omhoog en borst naar voren, zo hoort dat. Het is een andere wereld, waarbij iedere plek zijn voordelen heeft.“

Roda JC: de plek waar zijn carrière begon.
Roda JC: de plek waar zijn carrière begon.

'Juichen tijdens halve finales van Ajax’
Donald heeft dankzij zijn leven in Belgrado weinig contact met zijn voormalig teamgenoten, maar zo af en toe loopt hij iemand tegen het lijf: ,,Soms zie ik wat oud-teamgenoten op een feestje of op social media. Kenneth Vermeer, Vurnon Anita, Marko Pantelic, Jeffrey Sarpong, Jan-Arie van der Heijden en Jan Vertonghen heb ik nog wel eens gezien. Ik kwam Jan nog tegen tijdens vakantie op Ibiza. Dan praat je over hoe het gaat. Dat gebeurt dan toevallig.”

De wedstrijden van Ajax worden minder toevallig bekeken: „Ik kijk niet alle wedstrijden, maar ik volg Ajax zeker. Ik stond vorig jaar hard te juichen toen de finale van de Europa League werd bereikt. Dat zijn mooie momenten, zeker met zo’n jonge ploeg. In mijn tijd had je veel ervaren jongens, terwijl dit jongens waren die net pas kwamen kijken. Als je ziet wat ze voor elkaar boksten, dan mag je daar trots op zijn.“ 

Good luck to @afcajax go get it Boyz❌❌❌

Een bericht gedeeld door M.Donald (@mitchelldonaldofficial) op

Zo uitgesproken als Donald is over zijn leven, zo neutraal probeert de geboren Amsterdamer te zijn bij een voorspelling: „De beste mag winnen. Ajax is mijn club, maar ik blijf neutraal. Dat is het slimste antwoord, haha!“ Een paar seconden later waagt hij zich toch aan een uitslag: ,,Ajax hoort te winnen. Ik denk dat het 3-0 wordt. Kasper Dolberg, Klaas Jan Huntelaar en Hakim Ziyech scoren.“

,,Waar je mij over 3 jaar ziet? Bij Ajax zou mooi zijn, haha!“ Maar over 3 jaar..., dan zie je mij gelukkig! Waar dat is, dat kan ik echt niet zeggen. Maar ik doe mijn best op zo hoog mogelijk te komen. Ik geef alles en werk hard om dat te bereiken.” 

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: Ajax.nl/Louis van der Vuurst