Menu

Mitea behoedt Jong Ajax voor teleurstelling

Een wedstrijd lang domineren en in de slotfase de punten uit handen geven; het was Jong Ajax in het competitieduel tegen Jong FC Twente op sportpark de Toekomst bijna overkomen. Gelukkig waren daar de briljante ingevingen van linkerspits Nicolae Mitea, die alle Ajax-treffers voor zijn rekening nam in het door de Amsterdammers met 3-2 gewonnen duel.

Mitea's doelpunten waren maandagavond goud waard voor Jong Ajax. De Roemeense international toonde zich niet alleen een vaardige dribbelaar tegen Jong FC Twente, hij liet ook zien een killersinstinct voor de goal te hebben. ,,Hij heeft duidelijk extra kwaliteiten'', complimenteerde trainer John van 't Schip zijn aanvaller. ,,Goed, verdedigend kan het beter bij hem, maar waar praten we over als iemand drie keer scoort. Mitea is levensgevaarlijk aan de bal. Als je bijvoorbeeld ziet hoe hij dat eerste doelpunt maakt, hij verblikt of verbloost niet.''

Na wat eerste plaagstoten door rechtsbuiten Daniel de Ridder en middenvelder Anthony Obodai opende Mitea in de 23ste minuut de score. Na een combinatie met Rasmus Lindgren, de nummer 10 in de eerste helft, slalomde Mitea door de Twentse defensie tot hij links van het doel uitkwam waarna hij met een knappe voetbeweging de bal binnenschoot voor de 1-0.

Ajax domineerde in de eerste helft. Middenvelder Rasmussen, Obodai en Michael Krohn-Dehli waren hun opponenten de baas en de thuisploeg liet de bal goed rondgaan. Ook de defensie van de Amsterdammers stond goed, ook al was de laatste linie van Ajax een geïmproviseerde. Door de afwezigeheid van drie linkerverdedigers - Niklas Moisander, José Valencia en Thomas Vermaelen zijn geblesseerd - moest Van 't Schip Etienne Esajas op de linksbackplaats posteren. Jussi Kujala opereerde als rechtsachter en het centrum van de verdediging werd gevormd door Johnny Heitinga en Randy Rustenberg. ,,Alleen Heitinga speelde op zijn normale positie'', aldus Van 't Schip. ,,Die andere drie jongens hebben vroeger daar wel eens gespeeld, maar het is natuurlijk onwennig. Ik vind dat het redelijk is gegaan. Behalve in de slotfase kwamen we niet in de problemen. We hebben Heitinga gevraagd of hij zijn medeverdedigers wilde coachen en dat deed hij goed.''

In de tweede helft leek Nicolae Mitea al snel de wedstrijd op slot te doen toen hij in de 53ste minuut na goed voorbereidend werk van Obodai en spits Jason Culina opnieuw van dichtbij mocht aanleggen en de stand naar 2-0 tilde. ,,Helaas zegt dat bij dit elftal nog niets'', merkte Van 't Schip op. ,,Dat hebben de voorgaande wedstrijden al uitgewezen. We waren de betere ploeg en leken alles onder controle te hebben, maar we blijven toch kwetsbaar.''

Dat bleek in de 68ste minuut, toen Ibad Muhamadu doorbrak nadat hij de bal met de hand beroerd leek te hebben en hij de bal onhoudbaar voor keeper Maarten Stekelenburg in het doel schoot: 2-1. Maar van een Twentse stormloop was nog geen sprake en Ajax leek veilig, hoewel de ploeg niet meer zo overtuigend de bal liet rondgaan. Toen vijf minuten voor tijd de voor Rasmus Lindgren ingevallen Jamal Akachar de bal veroverde en hij de op links vrijlopende Mitea vond die naar het doel zigzagde en fraai binnenschoot, leek het pleit helemaal beslecht.

Maar drie minuten later lag de bal er aan de andere kant in. ,,We hebben weinig lengte in de ploeg'', zei Van 't Schip. En we wisten dat zij risico's zouden nemen als dat nog zin had.'' Twente-speler Kingsley Kuali kopte de bal dan ook in na een corner. Ajax leek geschrokken en zag de Tukkers bijna nog gelijk maken. De Ajacieden kregen de bal na een nieuwe corner voor Twente niet weg en alleen een fantastische redding van Stekelenburg zorgde dat de winst naar het team ging dat gezien het spelbeeld daar de meeste aanspraak op mocht maken.

,,We hebben terecht gewonnen'', vond coach Van 't Schip. ,,Maar verdedigend, en ik zeg met nadruk niet de verdedigers, zijn we kwetsbaar. Ook hebben we nog te veel kansen nodig om te scoren. Met uitzondering van Mitea dan.''

Jong Ajax - Jong FC Twente 3-2 (1-0). 23. Mitea 1-0, 53. Mitea 2-0, 68. Muhamadu 2-1, 85. Mitea 3-1, 88. Kuali 3-2. Geel: 65. Sibum (Twente) en 79. Babb (Twente).

Opstelling Jong Ajax: Stekelenburg; Kujala, Heitinga, Rustenberg, Esajas; Krohn-Dehli, Lindgren (46. Akachar), Obodai; De Ridder (76. Benson Erchiah), Culina (c), Mitea.

Jong Twente: Pasveer; Vehoff (62. Kuali), Allach (41. Ayhan), Koster (c), Jurgens; Sibum, De Visscher, van der Doelen, Babb (86. Conte); Muhamadu, Goncalves da Costa.