Menu

Mitea gelukkig in Amsterdam

Nicolae Mitea is gelukkig in Amsterdam. In de korte periode dat de Roemeen bij Ajax speelt, heeft hij zich geliefd gemaakt bij de fans die hem steevast begeleiden met een luidklinkende aanmoediging als hij aan de bal is. 'Tegenstanders opgepast, Mitea is in aantocht'.

Als Nicolae Mitea de Nederlandse of Engelse taal machtig zou zijn, zou de Roemeen je de oren van het hoofd kletsen. Maar met de vrijwillige parttime tolk Bogdan Lobont aan zijn zijde gaat het er de middag na ADO Den Haag - Ajax (1-4) rustiger aan toe. Het hele verhaal van Mitea wordt door de tolk soepel en snel vertaald en teruggebracht tot de kern.

Mitea is het derde kind uit een schoenmakersgezin van vijf kinderen, dat woonde in Pantelimon, een buitenstad van Boekarest. Geen van zijn drie broers speelt voetbal. Nicolae dus wel, al vanaf zijn zesde jaar. Aanvankelijk niet in teamverband, maar een aantal jaar later speelde hij wel voor een club, FR Bucaresti. Vanaf die club werd hij bij Rapid Bucuresti gestald en vervolgens overgeheveld naar stadsgenoot Dinamo, waarvoor hij negen wedstrijden speelde. En altijd als aanvaller, met Hagi als favoriete speler. Het moet dan ook een ongelooflijke eer, of misschien wel extra druk voor Mitea zijn dat de Roemeense voetballiefhebbers naar hem kijken alsof ze een nieuwe Hagi zien. Zo vertelde een Roemeense sportjournalist toen deze vorige week op werkbezoek bij Ajax was.

De achttienjarige Roemeen maakte tijdens de zomerstage van de A-selectie al indruk op de technische staf. Zoveel indruk dat Ronald Koeman hem graag bij Ajax wilde hebben. Niet direct voor dit seizoen, maar voor de toekomst. De ontwikkeling van Mitea gaat echter elke verwachting te boven en zo kon het afgelopen week voorkomen dat niet Victor Sikora of Tom Soetaers in de startopstelling stond, maar de rappe Mitea. Ten opzichte van zijn concurrenten heeft hij vooral 'veel dreiging in zijn spel, elke keer als hij aan de bal is', verwoordde Koeman de keuze voor de jongste van het trio linksbuitens.

Mitea had tegen ADO voor de tweede keer in een week tijd een basisplaats bemachtigd. ,,Dat het zo snel zou gaan had ik nooit verwacht", aldus de pas achttienjarige linkerspits. ,,Ik was ook zeer verrast dat ik tegen Celta de Vigo in de basis mocht starten. Ik dacht niet dat het er voor de winterstop al van zou komen."

Met twee basisplaatsen in Ajax 1 en een invalbeurt in het nationale A-elftal van Roemenië (tegen Oekranië) is hij op de goede weg, maar natuurlijk nog lang niet waar hij zijn moet. ,,Ik moet nu heel hard trainen om te zorgen dat de trainer voor mij blijft kiezen aan de linkerkant. Het is voor mij een grote eer om in de basis te staan", aldus Mitea zelf, die het verschil tussen Nederlandse en Roemeense verdedigers na zo weinig wedstrijden nog niet kan aanduiden.

Het verschil tussen de Roemenen en Nederlanders weet hij wel, na een aantal maanden in ons land te zijn. ,,De Nederlanders zijn directer, eerlijker. Je weet wat je aan ze hebt. Als ze zeggen dat ze iets doen, gebeurt dat ook. Dat is bij Roemenen wel anders."

Met Bogdan Lobont als steun en toeverlaat is Mitea deze week naar een eigen huis getrokken. Daarvoor verbleef hij bij de doelman en zijn gezin in huis. Zijn moeder is met haar zuster overgekomen om haar zoon bij te staan en blijft zeker tot de winterstop hier. ,,Bogdan heeft mij heel goed geholpen in begin. Als we met Ajax weg zijn, deel ik een kamer met Zlatan en wij praten in het Engels."

Mitea zegt dat hij in de korte periode dat hij hier is, al veel heeft geleerd. ,,Elk duel dat ik speel, geeft mij meer vertrouwen." Lobont vult zijn collega en landgenoot aan. ,,Je ziet het verschil duidelijk vind ik. In het begin was zijn blik altijd naar beneden gericht, nu kijkt hij om zich heen."

Een teken van groei. De ruwe diamant begint te glanzen en gezien de reacties van trainers, publiek en medespelers wordt veel verwacht van deze jonge buitenspeler. ,,Lijk ik op Jesper Olsen? Die ken ik niet. Ik ben Mitea en lijk op Mitea!"