Menu
Mitea: vaak te moe om te slapen

Mitea: vaak te moe om te slapen

Buiten het zicht van de camera's en andere nieuwsgierige toeschouwers werkt Nicolae Mitea keihard aan het herstel van de gescheurde kruisband in zijn rechterknie. De Roemeense buitenspeler maakt lange dagen in de Amsterdam ArenA. Afgelopen zaterdag werd Mitea beloond met een rentree op het trainingsveld. ,,Als ik na een dag revalideren thuis kom, ben ik vaak te moe om te slapen'', vertelt de Ajacied tussen twee revalidatiesessies door.

De pijlsnelle linksbuiten met het rugnummer 29 is voorlopig nog vleugellam. De hardnekkige blessure aan zijn rechterknie maakt dat er weinig te spurten valt voor Mitea. De Oost-Europeaan moet zich noodgedwongen beperken tot een uitgebalanceerd revalidatietraject.

Een map vol A4-tjes vertelt alles over zijn vorderingen tot nu toe. Elk A4-tje bevat weer een nieuw trainings- en revalidatieschema. Vrijwel elke week wacht weer een nieuw oefentraject. ,,De map wordt alleen maar dikker’’, tovert de geplaagde Roemeen zowaar een lach op het gezicht. ,,Om de zoveel tijd komt er een nieuw schemaatje bij. Het wordt een soort schoolboek. Uiteindelijk kan je me hieruit zo overhoren.’’

De lach brengt verlichting in de zware periode die Mitea nu doormaakt. Vrijwel dagelijks meldt de vleugelspits zich om 9.30 uur in het stadion of op de Toekomst. Om vervolgens na een intensieve dag om 17.00 uur weer huiswaarts te keren. ,,Het zijn zware en belangrijke dagen voor me. Vooral ook omdat ik hier sterker uit wil komen. Ik wil de club en de supporters zo snel mogelijk weer laten zien wat ik kan. Voorlopig blijf ik lange dagen maken. Na een dag revalideren is slapen soms echt moeilijk. Ongelooflijk hoe moe je dan kunt zijn. Het is allemaal extra wennen omdat dit de eerste keer is dat ik kamp met zo’n zware blessure. Als ik te veel tegelijk wil doen, moet ik echt worden afgeremd. Dat is nu al een paar keer gebeurd.’’ Na het uitspreken van die laatste zin tovert hij opnieuw een stralende lach tevoorschijn. Glimlachend slaat Mitea zich door de donkerste periode in zijn carrière heen.

Binnen de muren van de Amsterdam ArenA houdt de Roemeen zich vooral op in het krachthonk. Op het sportcomplex de Toekomst werkt Mitea frequent zwemtrainingen af. Alles om de knie zo snel mogelijk weer optimaal te kunnen gebruiken. Om weer zo spoedig mogelijk tegenstanders dol te kunnen draaien.

,,De operatie ligt nu zo’n twee maanden achter me’’, vervolgt Mitea. ,,Ik reken erop dat ik nog zo’n vijf maanden moet revalideren. Voor het herstel van mijn knieblessure wordt zes tot negen maanden gerekend. Zeven maanden lijkt me lang genoeg om langs de kant te staan.’’