Menu

Mitea zestigste buitenlandse international van Ajax

Veel Ajacieden zijn zich momenteel aan het voorbereiden op interlands. Onder hen is Nicolae Mitea. De Roemeen kwam eenmaal uit voor zijn nationale ploeg en is de zestigste buitenlandse international in dienst van Ajax.

Mitea maakte dit seizoen zijn debuut voor Roemenië. Daarmee werd hij de derde Roemeense international die bij Ajax speelde. Cristian Chivu en Bogdan Lobont gingen hem voor. Chivu behoort met zijn 28 wedstrijden tot de top wat betreft wedstrijden als Ajax-international. Alleen Jari Litmanen, die er natuurlijk ver bovenuit steekt met 46 interlands, en Sören Lerby werden als buitenlandse Ajacied vaker opgesteld in hun nationale elftal.

De allereerste buitenlandse international bij Ajax was Bozo Broketa, die in het seizoen 1947-1948 drie interlands speelde voor Joegoslavië. Tien jaar later kwam hij naar Amsterdam en speelde vier keer in het Ajax-shirt.

De eerste die als Ajacied debuteerde voor zijn land was Heinz Schilcher. Voor de Oostenrijker was zijn debuut tevens het laatste duel in de landskleuren. Voor Ajax kwam hij 45 keer in actie.

De laatste debutant was dus Nicolae Mitea. Hij was nauwelijks door Ajax gecontracteerd of de Roemeense bondscoach riep hem al op. Maar ook de recente aanwinsten Wesley Sonck, Tom Soetaers en Zdenek Grygera zijn international. Die laatste kwam tot nu toe zestien keer voor Tsjechië uit. Volgende week kunnen we hem waarschijnlijk in actie zien tegen Nederland.

Kijk voor de volledige lijst van buitenlandse internationals eens in de rubriek Hall of Fame die je vindt onder Historie.