Menu
Mix van toen en nu op de Toekomst

Mix van toen en nu op de Toekomst

Ajax belegde dinsdag een openbare training op de Toekomst. De oefensessie werd druk bezocht, waarbij alle toeschouwers aan hun trekken moeten zijn gekomen. Zowel op als naast het veld viel er voldoende te zien voor alle Ajax-supporters. De dinsdagtraining bood voor ieder wat wils.

Natuurlijk, de Ajacieden op het trainingsveld wisten alle ogen op zich gericht. Fototoestellen maakten overuren, terwijl handtekeningenboekjes vooral aan het einde van de training hun waarde bewezen. Fanendo Adi was een opvallend gezicht in de selectie. De onlangs 20 jaar geworden Nigeriaan, mag de technische staf deze week overtuigen van zijn kwaliteiten. Adi, die qua spel en bewegingen wel iets weg heeft van zijn landgenoot en oud-Ajacied Nwanko Kanu, deed dinsdag uiteraard zijn uiterste best. En dat terwijl de spits volgens de toekijkende Tscheu la Ling vooraf nog ‘stierf van de zenuwen’. Ling is de man die Adi goed kent van AS Trencin. De ex-Ajacied leidt spelers op bij de Slowaakse club, waarna de grootste talenten elders worden ondergebracht. Dat Ling lovend is over ‘zijn’ Adi is dus niet vreemd.

,,Hij is een enorme atleet, heeft lengte en weet het doel te vinden’’, somt Ling wat sterke punten op van de Nigeriaan. Wie Adi volgde, kwam dinsdag tot de conclusie dat de aanvaller op de witte kicksen inderdaad lang én doelgericht is. Tijdens de pass- en trapoefeningen kreeg de Afrikaan weinig kans om zich te onderscheiden. In het afsluitende positiespel, drie tegen drie, kreeg Adi een grotere kans om zijn visitekaartje af te geven. Ling: ,,Tijdens zo’n positiespel kan je beter zien of iemand meekan of niet.’’ De stagiair gooide er wat acties uit en scoorde ook een handvol treffers. Of hij over voldoende kwaliteiten beschikt voor een contract, zal later blijken.

Stagiair Fanendo Adi trainde dinsdag voor het eerst mee met de A-selectie. Stagiair Fanendo Adi trainde dinsdag voor het eerst mee met de A-selectie.

Mounir El Hamdaoui – die weer een fitte en gretige indruk maakte – en Luis Suarez behoorden vanzelfsprekend ook tot de blikvangers. Voor Demy de Zeeuw duurde het ‘grasdeel’ van de training slechts kort. Kort na de warming-up liep de middenvelder een ronde uit en werd het grasveld verruild voor de trainingszaal. Naast de keepers trainden ook de geblesseerden apart van de spelersgroep. Bryan Ottenhoff, Nicolás Lodeiro en Kenneth Vermeer werkten onder toezicht van de fysio’s een revalidatietraining af.

Met Ling – tussen 1975 en 1982 publiekslieveling van de Ajax-fans – is ook de historische component benoemd van de dinsdagtraining. De (iets) oudere toeschouwers op de Toekomst konden zich laven aan meer helden uit het roemruchte Ajax-verleden. Wim Suurbier, Sjaak Swart en Ton Pronk mengden zich onder de toekijkers. Daarmee was sprake van een ‘uniek’ feit. De complete topdrie van Ajacieden met de meeste Ajax-duels achter hun naam, was present bij de training. Mister Ajax Swart voert de eeuwige ranglijst met zijn 603 optredens uiteraard aan. Met zijn 509 Ajax-wedstrijden staat Suurbier eervol tweede, gevolgd door assistent-trainer Blind (493 duels). Trainer Frank de Boer trad als verdediger liefst 434 keer aan, goed voor een zesde plek. Pronk (338 duels, 15e plek) en Ling (223 optredens als Ajacied) staan aanmerkelijk lager genoteerd.

De mix van heden en verleden gaf de training extra cachet.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

De Ajacieden zwaaien ook de armspieren los. De Ajacieden zwaaien ook de armspieren los.
De spelersgroep luistert aandachtig naar de opdrachten van Frank de Boer. De spelersgroep luistert aandachtig naar de opdrachten van Frank de Boer.
Adi, Rasmus Lindgren en Mounir El Hamdaoui beginnen hun sprintoefening. Adi, Rasmus Lindgren en Mounir El Hamdaoui beginnen hun sprintoefening.