Menu

Moeizaam draaiend Vitesse blijft op kop

Vitesse blijft koploper in de KPN Eredivisie maar draait bepaald nog niet soepel. Zondagmiddag wonnen de Arnhemmers in het Gelredome moeizaam van FC Utrecht (2-1). PSV, dat ook al ontsnapte in Groningen (0-1), staat tweede.

Lange tijd zag het ernaar uit dat Vitesse tegen zijn tweede nederlaag zou aanlopen. Van der Gaag had FC Utrecht tien minuten voor de rust op voorsprong gebracht en die marge bleef lang op het bord staan. Martel, door de Utrecht-aanhang uitgefloten wegens zijn overstap naar Vitesse, bracht twintig minuten voor tijd de stand in evenwicht. Zes minuten later kwam de winnende treffer van Kreek.

Een doelpunt van Mateja Kezman was voldoende voor de zege van PSV in het Oosterpark. De Brabanders hadden een duidelijk overwicht tegen FC Groningen maar konden dat niet in de score tot uitdrukking brengen. ,,Een collectieve offday'', omschreef Erik Gerets het optreden van zijn ploeg in Groningen.

Feyenoord stond tegen De Graafschap koud in het veld toen het al tegen een 2-0-achterstand aankeek. Binnen tien minuten troffen Turpijn en Hupkes doel voor de Doetinchemmers. Korneev voor rust en Tomasson met twee doelpunten in de tweede helft zorgden ervoor dat Feyenoord met de 2-3-overwinning De Vijverberg verliet. De Rotterdammers zijn na vier wedstrijden nog zonder puntverlies.

Roda JC lijkt binnen een week genezen van de uitschakeling in de UEFA Cup. Zondag scoorden de Limburgers er tegen AZ op los, 4-2. Tchoutang (2), Van Haaren en Van der Luer (strafschop) scoorden voor Roda. Namens het tot nu teleurstellend presterende AZ, dat zijn vierde competitienederlaag leed, deden Opdam en Nelisse (strafschop) wat terug.

Bij Sparta dreigt een crisis na weer een nederlaag. De Rotterdammers hadden op Spangen weinig in te brengen tegen Willem II, dat veruit het meest in balbezit was maar lange tijd zocht naar de openingsgoal. Die viel in de 68e minuut toen Arts voor de Tilburgers een strafschop benutte. Drie minuten later stond het al gelijk (doelpunt Elkhatabbi) maar Ceesay bezorgde Willem II de overwinning. Trainer Dolf Roks van Sparta kreeg de eerste verwensingen vanaf de tribune naar zijn hoofd.

FC Twente reist de laatste jaren met trillende benen af naar Waalwijk. Ook zondag had de ploeg van trainer Fred Rutten het weer moeilijk tegen RKC. Booth zette de Tukkers op voorsprong in de eerste helft, waarin FC Twente een licht overwicht had. De verhoudingen keerden om na de rust toen RKC op jacht ging naar de gelijkmaker. Die kwam tien minuten voor tijd op naam van Human. Zeljko Petrovic maakte zijn rentree bij RKC.

Ajax kwam dit weekend niet in aktie. De Amsterdammers gaan maandagavond op bezoek bij Heerenveen. Er zijn veel blessuregevallen in de selectie van Co Adriaanse. Ole Tobiasen (knie), Shota Arveladze (enkel), Richard Knopper (enkel) en Ferdi Vierklau(lies) blijven in Amsterdam achter. Jesper Grønkjær (heup) en Tomáš Galásek (knie) zijn twijfelgevallen.