Menu

Moeizame zege Ajax A1

Het A1-elftal van Ajax heeft dit weekeinde goede zaken gedaan. Zelf won de ploeg van trainer Danny Blind met 2-1 van laagvlieger Emmen, terwijl concurrent AZ punten verspeelde bij Willem II.

Met het noemen van de eigen winst en het puntenverlies van de concurrent zijn de positieve dingen wel gezegd over de A1 dit weekeinde. Want het duel tegen Emmen was alles behalve goed.

Al in de tweede minuut lag de bal achter Ajax-doelman Kenneth Vermeer en leidde nummer laatst Emmen verrassend met 0-1 op De Toekomst. Ajax leek allerminst wakker geschud, want het balverlies was in alle linies niet van de lucht.

Maar in de twintigste minuut bereikte Stanley Aboraa met een dieptepass spits Ryan Babel. De behendigde voorwaartse zette zijn ploeg weer naast Emmen, 1-1. Daarna waren een schot van Tom Kalkhuis en een afstandsschot van Ryan Babel in de blessuretijd van de eerste helft de enige wapenfeiten nog, waardoor het bij die teleurstellende gelijke stand bleef bij rust.

In de tweede helft ging het nauwelijks beter met de A1. Nog steeds was het spel niet zo verzorgd als zou moeten. Na bijna een uur spelen kreeg Babel een goede kopkans, maar hij speelde de bal zo in handen van de keeper. Daarna moest Kenneth Vermeer nog alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat een doorgebroken Emmen-speler de 1-2 zou maken. De doelman deed zeer goede zaken door de bal te keren. Twaalf minuten voor tijd werd Tom Kalkhuis na een goede actie gevloerd in het strafschopgebied. Uiteraard was het Hedwiges Maduro die zich over de penalty ontfermde en hij faalde niet, 2-1.

Stanley Aboraa kreeg in de slotfase nog een levensgrote kans op het derde Ajax-doelpunt. Hij kon de bal alleen voor de keeper zelfs nog breedleggen op een meegelopen teamgenoot, maar schoot de bal in handen van de Drentse doelman.

Het goede nieuws kwam uit Tilburg waar AZ, dat tweede staat, met 2-2 gelijkspeelde bij Willem II. Het tweede Alkmaarse doelpunt viel overigens pas in blessuretijd.

De stand:
Ajax 22-53
AZ 22-48
Feyenoord 21-43
PSV 22-41
Willem II 21-34
sc Heerenveen 22-31
ADO Den Haag 22-30
Twente/Herac. 22-28
Vitesse 22-25
FC Utrecht 22-24
Sparta 22-24
NEC 22-20
FC Den Bosch 21-14
Emmen 22- 9