Menu
Moeizame zege Ajax Vrouwen bij hervatting Eredivisie

Moeizame zege Ajax Vrouwen bij hervatting Eredivisie

De Ajax Vrouwen hebben de Eredivisie vrijdagavond hervat met een moeizame 0-1-zege bij sc Heerenveen. Dankzij een gelukkige goal in de 66e minuut, waarbij topschutter Marjolijn van den Bighelaar het laatste zetje gaf, won Ajax met 0-1.

Trainer Ed Engelkes, die deze week te horen kreeg dat zijn contract bij Ajax na dit seizoen niet wordt verlengd, moest aardig puzzelen voor de eerste competitiewedstrijd na de winterstop. Zonder vaste waarden Kelly Zeeman, Merel van Dongen, Loïs Oudemast en Desiree van Lunteren begon Ajax aan het treffen bij Heerenveen. Tel ook de blessures van Vita van der Linden en Soraya Verhoeve daarbij op en de keuze was deze derde februaridag niet al te groot voor Engelkes.

Liza van der Most kreeg de voorkeur als rechtsback en Anouk Hoogendijk schoof twee plaatsen naar links op waardoor de afgezwaaide international als linker centrale verdediger kwam te spelen. Daphne Koster en Davina Philtjens speelden wel op hun normale posities. Op het middenveld ook een niet allerdaagse variant. Inessa Kaagman, Betsy Hassett en Lucienne Reichardt vormden de verbinding tussen defensie en aanval. Daar minder wijzigingen. Ana Romero, Chantal de Ridder en Marjolijn van den Bighelaar moesten de Heerenveen-defensie laten zweten.

In het nauw
Maar het was vooral Heerenveen dat Ajax in het nauw bracht. Door hoog en agressief druk te zetten, zorgde de thuisploeg er voor dat de koploper van de Eredivisie nauwelijks de tijd kreeg op te bouwen. Mondjesmaat slaagde Ajax er in onder die druk uit te voetballen. Slordigheden en een ietwat apatische houding in het eerste half uur zorgden ervoor dat de Amsterdame ploeg het zeer lastig had tegen de energieke Friezen. ,,We kenden een matige start", erkende Engelkes na afloop. ,,We liepen direct achter de feiten aan omdat we niet goed stonden. Toen hebben we het wat omgezet."

Daarna kwam Ajax beter in het spel, maar prompt kwam de allergrootste kans van de eerste helft in de 39e minuut voor Heerenveen. Gelukkig voor Ajax voorkwam Anouk Hoogendijk met een geweldige redding op de lijn de openingstreffer.

Moeizaam
Het middenveld van Ajax had moeite om het spel naar hun hand te zetten. Met het inbrengen van Oudemast en Van Lunteren, die beiden ziek waren geweest, ging het echter beter lopen. Nadat in de 64e minuut een goal van Chantal de Ridder werd afgekeurd kwam de voorsprong er toch voor de formatie van Engelkes. Liza van der Most bracht de bal voor (of was het toch een doelpoging?), de keepster verwerkte slecht en Marjolijn van den Bighelaar drukte de bal helemaal over de lijn, 0-1. Er was wat geluk voor nodig geweest. Daarna kreeg Ajax meer kansen.

Het bleef echter spannend. Twee minuten voor tijd bracht Koster met een wat harde terugspeelbal keepster Eli Sarasola in het nauw. Veel meer dan de bal over de achterlijn werken kon zij niet. Heerenveen profiteerde niet uit de corner. De angst op de gelijkmaker was echter het grootste in de laatste minuut. Dit keer voorkwam Inessa Kaagman op de doellijn schade voor de koploper. Zo sleepte Ajax de zege moeizaam over de finish, maar weet de ploeg dat er volgende week in de topper tegen FC Twente (dat deze speelronde met 7-0 won) uit een ander vaatje moet worden getapt. ,,Nou, we moeten in elk geval anders beginnen", vond Engelkes. ,,Die 7-0-overwinning van Twente zegt mij niets. Want Ajax - Twente of Twente - Ajax zijn wedstrijden op zich. Natuurlijk had ik het vanavond ook liever anders gezien met sprankelend voetbal. Maar of je nou met 1-0 wint of met 7-0, je krijgt er niet meer punten mee."

Ajax Vrouwen: Sarasola, Van der Most, Koster, Hoogendijk, Philtjens, Hassett (65. Van Lunteren), Reichardt (78. Vugts), Kaagman; Romero (58. Oudemast), De Ridder, Van den Bighelaar

Tekst: Ajax.nl
Archieffoto: Ajax.nl/Gerard van Hees