Menu
Moisander: 'Finland droomt van WK'

Moisander: 'Finland droomt van WK'

Na het teleurstellende gelijkspel van afgelopen zondag tegen FC Utrecht hebben veel Ajacieden de wijk genomen naar hun vaderland vanwege interlandverplichtingen. Zo reisde Niklas Moisander af naar zijn thuisland voor het WK-kwalificatieduel met Georgië, dat vrijdag in Helsinki wordt gespeeld. Al vertrok de 27-jarige Fin met een licht katterig gevoel.

,,We hadden voor de wedstrijd tegen Utrecht gezegd dat we een goede wedstrijd wilden spelen zodat we met een lekker gevoel naar de interlandverplichtingen konden afreizen", legt hij uit. ,,Nu gaan we met een slecht gevoel weg en is het heel jammer dat we twee weken moeten wachten op revanche." Tegelijkertijd ziet de deze zomer van AZ overgekomen linkspoot ook een voordeel in de internationale voetbalkalender. ,,Want sommige spelers krijgen nu rust. Wij spelen trouwens met Finland ook maar een interland, dus ik kan na een zwaar programma ook wat rust pakken en dat vind ik wel prettig."

Hoewel Moisander bij de Finse nationale ploeg de aanvoerdersband draagt, is zijn status in het team wel degelijk veranderd sinds hij enkele maanden geleden overstapte naar Ajax. ,,Ajax heeft door Jari Litmanen natuurlijk een grote naam in Finland. Daardoor kijken nu ze ook heel anders naar mij. Ik ben al een tijdje basisspeler en nu ook aanvoerder, dus het gaat goed bij het nationale team. Hopelijk keer ik met een overwinning terug naar de club."

Moisander is aanvoerder van de Finse nationale ploeg. Moisander is aanvoerder van de Finse nationale ploeg.

Moisander realiseert zich terdege dat een zege op Georgië bijna noodzakelijk is. ,,Het is een thuiswedstrijd en aangezien we echt in een poule des doods zitten moeten we punten pakken om een klein beetje hoop te houden op het WK", refereert hij aan Poule I met daarin onder meer Frankrijk en Europees en wereldkampioen Spanje. ,,Maar eigenlijk is het EK van 2016 ons doel. Aan de andere kant hebben we het goed gedaan tegen Frankrijk en een maand geleden van Tsjechië gewonnen, dus we hopen die lijn door te trekken."

Desondanks baalt de international bij nader inzien toch een beetje van de zware WK-kwalificatiereeks. ,,Want Finland heeft nog nooit meegedaan aan een EK of WK, terwijl we zo graag willen. Als je dan in zo’n poule terechtkomt komt waarin ook nog alleen de winnaar zich rechtstreeks plaatst, wordt het natuurlijk heel moeilijk. Daarom moeten we gewoon proberen zoveel mogelijk punten te pakken, waardoor we misschien een beetje stijgen op de ranking. Misschien belanden we dan in een gunstige kwalificatiegroep voor het EK. We moeten dus gewoon progressie boeken, zodat we straks klaar zijn voor het EK-kwalificatietoernooi."

Dat de Finnen nooit eerder deelnamen aan een groot toernooi vindt Moisander vooral spijtig voor illustere landgenoten als Litmanen en Sami Hyypiä, die in een ver verleden uitkwam voor Willem II en later tien jaar lang het tricot droeg van Liverpool. ,,Ik heb nog met hen in het nationale team gespeeld, dus ik zag van dichtbij hoe graag ze naar een groot toernooi wilden. Het zou verder voor het Finse voetbal heel belangrijk zijn, want misschien wordt voetbal dan wel de nummer één sport in Finland. Ik vind een EK of WK heel belangrijk en hoop het ooit mee te maken in mijn carrière. Als het ooit zover komt wordt ook de Finse competitie beter."

Uitgerekend op het hoogste niveau in Finland is Henrik, de tweelingbroer van Niklas, met TPS Turku verwikkeld in de strijd om de landstitel. Desondanks behoort de keeper, die in 2003 met broederlief koos voor een avontuur bij Ajax, niet tot de nationale selectie. ,,Hij zit er op dit moment nog niet dichtbij, maar ik hoop dat hij op een dag toch wordt geselecteerd, want ik vind hem natuurlijk de beste", lacht Moisander. ,,Als tweeling heb je natuurlijk een aparte band dus dat zou heel mooi zijn. Hij doet het in elk geval heel goed dit seizoen."

Behalve Moisander maken Kenneth Vermeer en Ricardo van Rhijn deze week hun opwachting bij het Nederlands elftal. Daarnaast zijn Christian Eriksen, Tobias Sana en Toby Alderweireld opgeroepen door de respectievelijk Deense, Zweedse en Belgische keuzeheren. Verder maken tal van anderen Ajacieden deel uit van de nationale jeugdselecties.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots