Menu
Moisander gaat kampioensdruk missen

Moisander gaat kampioensdruk missen

Niklas Moisander (29) is bezig aan zijn afscheidstournee bij Ajax. De Finse verdediger vertrekt na het seizoen naar Sampdoria. Aan de hand van vier stellingen duidt Moisander zijn tijd in de ArenA. ,,Ik ga de druk missen om kampioen te moeten worden.”

1: Ik ga veel bij Ajax missen, vooral mijn Scandinavische teamgenoten

,,Dat zeker. Wij Scandinaviërs hebben een beetje dezelfde mentaliteit. In elke ploeg waarin ik heb gespeeld zaten Scandinaviërs. Dan trek je naar elkaar toe. Kolbeinn Sigthórsson ken ik het langst, sinds mijn AZ-tijd al. We waren ook kamergenoten als we op reis waren met Ajax. Kolbeinn is een goede vriend geworden.”

,,Ik ga ook de mensen bij Ajax missen, waar ik drie jaar lang goed mee heb samengewerkt. Ajax is mijn club geworden. Daarom was ik ook zo blij dat ik na mijn AZ-tijd terug kon keren. Ik ga ook de druk om kampioen te moeten worden missen. Die spanning vind ik heerlijk. Als het dan na een lang seizoen ook nog lukt, geeft dat veel voldoening.”

2: Het hoogtepunt uit mijn Ajax-tijd was het ontvangen van de aanvoerdersband.

,,Nee, dat waren de twee kampioenschappen. Het is een heel grote eer om aanvoerder te worden - dat komt gelijk na de landstitels - maar de kampioenschappen vind ik het mooist en belangrijkste. Zeker die eerste was heel speciaal. Na al die jaren bij Zwolle en AZ kwam ik terug bij Ajax om kampioen te worden. De wil om kampioen te worden was voor mij persoonlijk heel groot. Toen het in het eerste seizoen meteen lukte, was de opluchting en de blijdschap heel groot. Het voelde alsof de cirkel rond was. Onvergetelijke momenten.”

,,Dat het dit seizoen niet is gelukt om kampioen te worden, is wel een klein smetje. We wilden voor de vijfde keer op rij de titel pakken. Het is teleurstellend dat het niet gelukt is. Alleen was het duidelijk dat we niet goed genoeg speelden en het niet verdienden. Dat moet je ook kunnen accepteren.”

Niklas Moisander nam na afloop van Ajax - SC Cambuur afscheid van de Ajax-fans. Niklas Moisander nam na afloop van Ajax - SC Cambuur afscheid van de Ajax-fans.

3: Zonder Ajax had ik nooit in de Serie A kunnen gaan spelen

,,Dat is een moeilijke. Ik heb altijd vertrouwen gehad dat ik dit niveau kon halen, maar het helpt wel dat ik bij Ajax heb gespeeld. En in de Champions League uiteraard. Zeker in mijn eerste drie jaar bij Jong Ajax heb ik veel geleerd. Ook bij AZ heb ik altijd geloof gehouden, maar toen Ajax kwam, was het niet moeilijk. Ik wilde heel graag terug. Ajax is de grootste club van Nederland, dat maakt de stap wel makkelijker.”

,,Ik denk zeker dat ik in de Serie A uit de voeten kan. Ik ben natuurlijk geen typische Italiaanse killer. Daarvoor hebben ze mij ook niet gehaald. Naast mij moet maar een beest staan. Ik moet gewoon mijn sterke punten gebruiken: de opbouw en het spel lezen. Daarnaast gaat het verdedigend ook goed genoeg.”

,,Dat Juventus Real Madrid afgelopen week uitschakelde, vond ik prachtig om te zien. In Nederland is mooi voetbal erg belangrijk. Ik vind het mooi dat je in voetbal op meerdere manieren succesvol kunt zijn. Het huidige spel van Juve is van een hoog niveau. Zeker de passie en de wil om te winnen is in Italië geweldig. Dat wil ik heel graag meemaken.”

4: Ooit keer ik terug bij Ajax

,,Niet als speler, daar ben ik te oud voor. Maar wellicht in een andere rol. Stel dat ik in de voetballerij blijf en de mogelijkheid doet zich ooit voor om iets bij Ajax te doen, zou dat heel mooi zijn. Ik heb twaalf jaar in Nederland gewoond en veel connecties gemaakt. Dat ik bij zowel Ajax als AZ aanvoerder ben geweest, zegt dat ik goed in de groep ligt. Ik kan met veel mensen goed omgaan.”

,,Ik ben zeker een beetje vernederlandst. Eigenlijk ben ik voor een derde deel Nederlander, want ik heb mijn hele volwassen leven in Nederland gewoond. Natuurlijk neem je dingen mee. De grootste is de openheid van Nederlanders. Dat vind ik leuk. Ik kom uit Finland, waar de mensen bescheidener zijn. Ik hou ook van de eerlijkheid van de Nederlanders. Goed is goed en slecht is slecht. Ik ben zeker directer geworden en durf nu meer mijn mening te geven.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst