Menu
Moisander mikt op tweede JC Schaal

Moisander mikt op tweede JC Schaal

Niklas Moisander kan zondag voor de tweede keer op rij ten koste van een voormalig werkgever de Johan Cruijff Schaal veroveren. Hij stond van 2008 tot 2012 onder contract bij AZ, de club die in de vorige editie het onderspit moest delven tegen Ajax. In deze jaargang is Moisanders oude club PEC Zwolle de tegenstander. Hij speelde, na enkele jaren in de jeugdopleiding van Ajax te hebben gezeten, twee seizoenen voor de club uit de Hanzestad.

Moisander komt zondag ook nog enkele bekenden tegen: in 2008 vormde hij samen met doelman Diederik Boer en Bram van Polen nog de verdediging in de kwartfinale van de KNVB Beker tegen Feyenoord. Het halen van die kwartfinale, uit tegen Feyenoord, was sowieso al een knappe prestatie van de Zwollenaren. Destijds acteerde de ploeg nog in de Jupiler League. Zes jaar later spelen Van Polen en Boer nog steeds bij PEC Zwolle, maar nu tegen hun vroegere ploeggenoot Moisander.

Moisander is niet de enige Ajacied die ten koste van zijn vorige werkgever ooit de Johan Cruijff Schaal heeft gepakt. Ook Kolbeinn Sigthórsson won vorig jaar de schaal door onder meer de gelijkmaker te scoren tegen zijn oude club AZ. In dat duel speelde ook Nick Viergever voor de Alkmaarders. De verdediger speelt een jaar later weer in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, maar nu in het Ajax-tenue.

De beide coaches en aanvoerders van Ajax en PEC Zwolle blikten vrijdagmiddag vooruit in Zeist. De beide coaches en aanvoerders van Ajax en PEC Zwolle blikten vrijdagmiddag vooruit in Zeist.

In 2007 waren het maar liefst vier Ajacieden die ten koste van hun oude club PSV beslag legden op de eerste prijs van het seizoen. Klaas Jan Huntelaar, Dennis Rommedahl, Jurgen Colin en Jaap Stam wonnen destijds met 1-0 van de Eindhovenaren dankzij een doelpunt van Gabri. Een jaar eerder was Stam ook al zijn oude club de baas toen PSV met 3-1 werd verslagen.

Voor Moisander kan het de derde keer zijn dat hij de Johan Cruijff Schaal pakt. In 2009 vernederde hij met AZ toenmalig bekerwinnaar sc Heerenveen: 5-1. Een uitslag die hem nu vooral doet herinneren aan de pijnlijke nederlaag in de bekerfinale tegen PEC Zwolle. ,,Het was een dramatische dag, en doet nog steeds pijn. Dit keer willen we heel graag van ze winnen om zo revanche te nemen.”, aldus de Fin voorafgaand aan zijn derde duel om de Johan Cruijff Schaal.

Ajax speelt voor de 15e keer een duel om de Johan Cruijff Schaal en is daarmee recordhouder. Daanrnaast speelt Ajax zondag voor de vijfde keer op rij het duel tussen de landskampioen en bekerwinnaar. Een prestatie die alleen Feyenoord in de jaren '90 haalde. Zij speelden destijds drie keer op rij tegen Ajax, en zagen Ajax er ook drie keer in eigen stadion met de cup vandoor gaan. Negentien jaar later, en nog eens vijf Johan Cruijff Schalen verder, kan Ajax voor de negende maal de Johan Cruijff Schaal aan de prijzenkast toevoegen.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst