Menu
Moisander weet wat Pellѐ kan

Moisander weet wat Pellѐ kan

Niklas Moisander kijkt uit naar zijn eerste Klassieker in de Amsterdam ArenA. Voor de 27-jarige Fin vormt Ajax - Feyenoord tevens een weerzien met Graziano Pellѐ. Tussen 2008 en 2011 speelden ze een kleine drie jaar samen bij AZ. Kan hij de veel scorende Italiaan aan banden leggen?

De overgang van Rio de Janeiro naar Amsterdam was deze week groot. Wegens de winterse omstandigheden in Nederland kregen de Ajacieden met een (gevoels)temperatuurverschil van zo’n veertig graden te maken. Geen zomers Brazilië maar een sneeuwrijk Nederland was ineens het decor op weg naar de Klassieker. Niklas Moisander kon naar eigen zeggen het beste met de plotselinge kou omgaan.

,,Ik ben niet voor niets een Fin”, zegt hij dan ook met een kleine grijns om zijn mond. ,,Al woon ik inmiddels alweer bijna tien jaar in Nederland. Je kan dus wel stellen dat ik ondertussen een halve Nederlander ben geworden. De Finse winters zijn bitterkoud, maar hier in Amsterdam is het nu gelukkig wel te doen. We hebben vandaag gewoon buiten kunnen trainen. Dat is het belangrijkste.”

Feyenoord heeft met Graziano Pellѐ een topscorer in huis. Dat was enkele jaren geleden bij AZ wel anders. Destijds was er veel kritiek op hem. Heeft zijn ontwikkeling jou verrast?

,,Eerlijk gezegd heeft het me wel een beetje verbaasd. Hij doet het momenteel harstikke goed bij Feyenoord en heeft al veel gescoord dit seizoen. Toen we samen bij AZ speelden zag ik al dat hij een goede spits was, alleen kwam het er toen nog niet zo uit. Ik wist dat hij kwaliteiten had, maar dat hij uiteindelijk zo goed en effectief blijkt te zijn, had ik niet verwacht. Dan zie je toch wat het vertrouwen van een coach met een speler doet. Ronald Koeman had bij AZ ook altijd al vertrouwen in Pellѐ. Dat betaalt zich nu bij Feyenoord uit.”

Niklas Moisander en Graziano speelden een aantal seizoenen samen bij AZ. Niklas Moisander en Graziano speelden een aantal seizoenen samen bij AZ.

Jullie kennen elkaar goed van jullie gezamenlijke tijd bij AZ. Voor wie is dat een groter voordeel, voor de aanvaller of de verdediger?

Na een korte bedenktijd: ,,Het gaat denk ik beide kanten op. Graziano kent mijn sterke punten en ik ken die van hem. Zo kennen we ook elkaars zwaktes. Wat dat betreft hebben we weinig geheimen voor elkaar. De enige pech is dat wanneer ik een fout maak, het gelijk een doelpunt kan zijn. Als een spits een fout maakt, zijn de gevolgen vaak kleiner. Dat risico hoort nu eenmaal bij het vak van verdediger.”

Aan je eerste Klassieker in De Kuip bewaar je slechte herinneringen. Je kreeg een rode kaart en zag Pellѐ vlak voor tijd de gelijkmaker maken.

,,Aan die wedstrijd heb ik inderdaad een nare smaak overgehouden. Ten eerste omdat ik die twee gele kaarten niet terecht vond en natuurlijk ook omdat we onze voorsprong verspeelden. Dat uitgerekend Pellѐ in de laatste minuut scoorde, maakte het voor mij langs de kant natuurlijk extra zuur. Aan de fase voor die rode kaart heb ik echter een goed gevoel overgehouden. Toen waren we de betere ploeg. Daarom hadden we die wedstrijd in De Kuip eigenlijk moeten winnen. Als we zondag net zo goed spelen moeten we thuis van Feyenoord kunnen winnen.”

Is het dan ook tijd voor revanche in het 'duel' Moisander - Pellѐ?

,,Nee, zo zie ik dat niet. Ik speel nooit 'persoonlijke' wedstrijden. Het gaat immers om het team. Al is het natuurlijk wel zo dat we het gevaar van Feyenoord aardig kunnen wegnemen als Toby Alderweireld en ik een goede wedstrijd tegen Pellѐ spelen. Laten we daar dus maar op hopen.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Pro Shots