Menu

Mokoena en Pienaar uitgeschakeld

Voor Zuid-Afrika, met Ajacieden Aaron Mokoena en Steven Pienaar in de gelederen is het WK voorbij. In de laatste en beslissende poulewedstrijd tegen Spanje werd met 3-2 verloren. De Afrikanen eindigden op een gelijk puntenaantal als Paraguay, maar omdat zij in drie wedstrijden een keer meer scoorden, gaan zij door naar de tweede ronde.

Bondscoach Jomo Cosmos van Zuid-Afrika sloeg woensdag zes minuten voor het einde van het door zijn ploeg verloren duel met Spanje (3-2) beide handen voor de ogen. Hij had zojuist gehoord dat Paraguay de bevrijdende derde treffer tegen Slovenië (1-3) aan het vieren was. Niet Zuid-Afrika maar Paraguay mag daardoor deelnemen aan de tweede ronde van het wereldkampioenschap.


De Zuid-Amerikanen kwalificeerden zich op basis van een betere doelproductie voor de achtste finales. Zowel Paraguay als Zuid-Afrika scoorde evenveel doelpunten als ze tegen kregen. De Zuid-Amerikanen maakten echter zes treffers, Zuid-Afrika vijf.
Paraguay stuit daardoor zaterdag in de achtste finales op Duitsland, groepswinnaar Spanje op Ierland.


De teleurstelling bij spelers en trainer van Zuid-Afrika was begrijpelijk groot. Het land waande zich tijdens het duel met Spanje 84 minuten lang voor het eerst in de historie op een tweede ronde van het WK. Voor bondscoach Sono was de uitschakeling
helemaal pijnlijk. Hij gaf opnieuw doelman Arendse de voorkeur boven Hans Vonk van Heerenveen. De keuze pakte wederom verkeerd uit.


De eerste nederlaag van Zuid-Afrika op dit WK had veel te maken met het optreden van Arendse, de doelman die tijdens het duel met Paraguay ook al opzichtig in de fout ging. De verrassende vervanger van de gepasseerde Hans Vonk blunderde bij de eerste Spaanse treffer. Hij kreeg een slap schotje van Mendieta tot drie keer toe niet onder controle en zag Raul eenvoudig profiteren: 1-0.


Oud-Ajacied McCarthy, vier jaar geleden verantwoordelijk voor de eerste treffer van Zuid-Afrika op een wereldkampioenschap, bracht zijn ploeg in de 31e minuut op gelijke hoogte. Mendieta schoot zijn formatie in blessuretijd van de eerste helft opnieuw op voorsprong. Ook bij deze treffer maakte Arendse geen goede indruk.


Op aanwijzingen van de goalie van het Braziliaanse Santos metselden de verdedigers van Zuid-Afrika een menselijk muurtje. Mendieta stuurde de bal vanuit een vrije trap langs het muurtje. Arendse stond echter half achter zijn eigen spelers en was daardoor
te laat om de bal uit de vrijgelaten hoek te ranselen.


Zuid-Afrika kwam in de 53e minuut opnieuw op gelijke hoogte door Radebe. Hij kopte een voorzet knap langs doelman Casillas, samen met Nadal en Raul de enige Spanjaard die ook tijdens de vorige wedstrijd van Spanje actief was.


Raul scoorde drie minuten later alweer de derde Spaanse treffer en zag zijn ploeg vervolgens de voorsprong koesteren. Zuid-Afrika voorkwam met veel moeite een vierde treffer maar hoorde zes minuten voor tijd dat Paraguay de voorsprong tegen Slovenië alsnog had vergroot: 3-1.