Menu
Molenaar kijkt uit naar Talentendagen

Molenaar kijkt uit naar Talentendagen

Marleen Molenaar is sinds dit seizoen de manager van de Ajax Vrouwen. Ze vervult haar rol met verve. Van het regelen van tricots voor nieuwkomers tot het bijwonen van vergaderingen met andere clubvertegenwoordigers uit de BeNe League. Ook bij de totstandkoming van de allereerste Talentendagen voor meisjes had Molenaar een belangrijke vinger in de pap.

,,Toen Ajax op 18 mei 2012 bekendmaakte in het vrouwenvoetbal te stappen, kwamen de eerste aanvragen voor een talentendag al binnen”, herinnert Molenaar zich nog al te goed. ,,Destijds lag onze prioriteit natuurlijk op het samenstellen van een team voor Ajax Vrouwen 1. Wel hebben we alle belangstellenden laten weten dat ze de website van Ajax in de gaten moesten houden omdat het er zeker van ging komen.”

Bijna tien maanden later is het dan zover. Deze woensdag staat de eerste in een reeks van zes Talentendagen op het programma. Hoewel Molenaar veel inschrijvingen verwachtte, overtrof het huidige aantal van ruim 850 aanmeldingen ook haar stoutste dromen. ,,We hebben niet eens echt reclame gemaakt voor de Talentendagen, maar toch hadden we binnen een week al zeshonderd aanmeldingen binnen.” Een verklaring daarvoor heeft ze wel. ,,Het is natuurlijk toch Ajax. Wie wil daar nu niet spelen? Daarnaast is meisjesvoetbal zo populair, dat deze sport niet meer is tegen te houden.”

Het is altijd druk bij de thuiswedstrijden van de Ajax Vrouwen. Het is altijd druk bij de thuiswedstrijden van de Ajax Vrouwen.

Ook over de uitvoering van de Talentendagen zijn Molenaar en de overige betrokkenen niet over een nacht ijs gegaan. ,,We zetten het net zo op als bij de jongens. Iedereen speelt diverse partijen van vier tegen vier.” Onder toezicht van onder andere de technische staf én speelsters van de Ajax Vrouwen, het CTO Amsterdam Talent Team - waarmee Ajax Vrouwen een samenwerkingsverband heeft - en een delegatie van de jeugdscouting van Ajax mogen de honderden deelneemsters hun kunsten vertonen. ,,We krijgen straks meisjes op de Toekomst vanuit Texel tot Middelburg, dat is geweldig en tevens een bewijs hoe deze sport leeft in Nederland.”

Hoewel Molenaar vroeger zelf een aardig balletje kon raken en later als manager van AZ driemaal op rij de landstitel veroverde, was haar entree bij Ajax toch een sprong in het diepe. ,,Ik werd vooraf ook gewaarschuwd dat het toch Ajax is. Maar ik merkte vanaf het begin dat het een echte voetbalclub is waar mensen werken met maar één passie en dat is voetbal. Ik ben in elk geval blij dat ik betrokken mag zijn bij het opstarten van Ajax Vrouwen. Ik wil hier iets moois neerzetten.”

De vergelijking met AZ, waar Molenaar zoals eerder gememoreerd uiterst succesvol was, is dan ook snel gemaakt. ,,Daar is inderdaad iets bijzonders neergezet, maar wel in een andere situatie”, haast ze zich te zeggen. In die tijd begonnen alle clubs op nul. FC Twente en ADO den Haag bijvoorbeeld zijn verder dan wij nu omdat deze clubs nu eenmaal al vanaf 2007 meedraaien. Dat is iets waar we momenteel nog even tegen moeten opboksen.” Want dat ze bij een topclub werkt, beseft ze terdege. ,,Bij Ajax moet je op zijn minst meedoen om de bovenste plaatsen en dat is waar we nu met z’n allen dan ook zeker naar streven.”

En tijd is schaars, zeker voor de duizendpoot van Ajax, die zich met behulp van collega’s met alle facetten van Ajax Vrouwen bezighoudt. Molenaar doet het echter met liefde. ,,Voetbal zit gewoon helemaal in mij. Ik heb zelf gespeeld en ben ermee opgegroeid. Zo kan ik het bijvoorbeeld nog steeds jammer vinden als er een wedstrijd wordt afgelast. Ook een verloren wedstrijd kan me diep raken. Gelukkig kan ik in mijn huidige baan mijn gevoel en ideeën goed kwijt. Dat is prettig.”

Ajax organiseert van 6 maart tot half april op alle woensdagen Talentendagen voor meisjes in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. In totaal hebben zich 816 speelsters en 53 keepsters aangemeld.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst