Menu
'Mooi dat Go Ahead terug is'

'Mooi dat Go Ahead terug is'

Ajax neemt het zaterdagavond in de Amsterdam ArenA op tegen Go Ahead Eagles. Voor directeur voetbalzaken Marc Overmars (40) is het treffen tussen de regerend landskampioen en de promovendus uit Deventer een bijzonder duel. De 86-voudig international speelde in het verleden voor beide clubs.

In de befaamde Deventer voetbalschool werd hij eind jaren tachtig geboetseerd tot de kwikzilveren flankspeler die we allemaal nog op ons netvlies hebben. Tot halverwege vorig jaar diende hij Go Ahead Eagles bovendien als bestuurder. En Marc Overmars is nog altijd aandeelhouder van de club waar zijn zoontje een seizoenkaart heeft. Maar verwacht van Ajax’ directeur voetbalzaken geen sentimentele verhalen of gewetensbezwaren nu ‘zijn’ clubs de degens kruisen. ,,Het is hartstikke mooi dat Go Ahead terug is in de Eredivisie, maar het zijn ook gewoon twee wedstrijden die Ajax moet winnen.”

Als dertienjarig jochie maakte Marc Overmars ooit de overstap van SV Epe naar Go Ahead, waar hij in de beroemde Deventer voetbalschool werd klaargestoomd voor het profmetier. ,,Ik weet nog dat ik mijn overschrijvingspapieren tekende bij Adrie Steenbergen, al sinds jaar en dag de teammanager bij het eerste elftal. Het was een regenachtige dag, na een proefwedstrijdje. Hennie Spijkerman werd mijn eerste jeugdtrainer bij Go Ahead. Ik ben daar gevormd. Het was toentertijd ook een club die ruim baan gaf aan de eigen jeugd. Ik geloof dat acht jongens vanuit de A1 in het eerste elftal speelden.” Al mijmerend somt hij op: ,,Paul Bosvelt, Marco Heering, Dennis Hulshoff, Marthijn Pothoven, mijn broer Edwin, Mark Schenning, keeper Jan Bos, Harry Decheiver, Alfred Knippenberg.” Via Willem II belandde Overmars in 1992 bij Ajax, waar hij tot 1997 de glorietijd onder Louis van Gaal meemaakte.

Marc Overmars in actie tijdens de jubileumwedstrijd van Sjaak Swart in het Olympisch Stadion. Marc Overmars in actie tijdens de jubileumwedstrijd van Sjaak Swart in het Olympisch Stadion.

In het seizoen 2008-2009 maakte hij nog een verrassende rentree bij Go Ahead, gevoed door het enthousiasme dat hij losmaakte in de afscheidswedstrijd van Jaap Stam en de door blessureleed flink uitgedunde aanvalslinie in Deventer. En - zegt hij eerlijk - het gedwongen en dus onbevredigende afscheid van zijn carrière speelde ook mee. ,,De drang om iets te laten zien blijft er altijd. Daarom kan ik me bijvoorbeeld goed voorstellen wat Edgar Davids doet. Doorvoetballen zolang het kan. Ik dacht destijds: als ik niet te veel hoef te trainen, dan kan ik het nog best even volhouden. Misschien kan ik dan ook óp het veld nog van waarde zijn voor Go Ahead.”

Hij spreekt warme woorden over zijn eerste profclub, waar hij nog altijd aandeelhouder is en die tot nu toe een verdienstelijke terugkeer in de Eredivisie beleeft. Dat laatste verbaast Overmars totaal niet. ,,Ik weet hoe het leeft in Deventer. Het is een grote voetbalstad, met dito geschiedenis, groter dan pakweg Heracles of PEC Zwolle. Het stadion zit helemaal vol. Het was zeventien jaar geleden dat ze op het hoogste niveau speelden. De mensen waren eraan toe.”

Ajax - Go Ahead Eagles begint zaterdagavond om 20:45 uur in de Amsterdam ArenA.

Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Ajax.nl/Gerard van Hees