Menu
'Mooi dat ik even Deens kan spreken'

'Mooi dat ik even Deens kan spreken'

Nicolai Boilesen ontving afgelopen week voor het eerst een uitnodiging voor het Deens elftal. De 19-jarige verdediger staat daardoor aan de vooravond van zijn eerste volledige seizoen bij Ajax en wellicht zijn debuut in de nationale ploeg. Zijn ervaringen kan het talenwonder straks in het Deens, Engels, Nederlands en Spaans delen.

Als Tom Boere (18) het trainingsveld verlaat blijkt Nicolai Boilesen een ideale vraagbaak. De debutant vraagt aan zijn oude maatje van de A1 waar hij zijn hesje met meetapparatuur moet inleveren. Geroutineerd wijst Boilesen de spits van Jong Ajax de weg. Vier maanden geleden was de Deen zelf nog debutant op de training, inmiddels is zijn status al behoorlijk gegroeid.

Voor het eerst heeft hij - op een verlate start na - een hele voorbereiding met Ajax 1 achter de rug. Vanwege het EK U-21 stroomde hij twee weken later in. Inmiddels heeft hij die trainingsachterstand weer ingelopen, zo zegt hij. ,,In het begin merkte ik wel dat ik nog een paar procent miste ten opzichte van de spelers die al een halve maand bezig waren, maar inmiddels ben ik helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Ik heb er ook wel zin in trouwens, van mij mag het wel weer gaan beginnen.”

,,Mijn selectie voor het Deens elftal is echt een droom die uitkomt." ,,Mijn selectie voor het Deens elftal is echt een droom die uitkomt."

Afgaande op zijn nieuwe rugnummer is Boilesen deze zomer een stukje dichter naar de kern van het eerste elftal toegegroeid. Hij heeft nummer 32 voor 15 ingeruild. ,,Zo’n nummer zegt me niet zoveel, maar het is natuurlijk wel mooi om een ‘lager’ nummer te hebben. Rugnummer 5 vind ik het mooiste nummer, maar die heeft Vurrie (Vurnon Anita, red.) al.” En dan, met een lach: ,,Ach ja, eigenlijk heb ik ook gewoon nummer 5, maar dan met een 1 ervoor.”

Net als landgenoot Christian Eriksen spreekt Boilesen vloeiend Nederlands. De taalcursus ligt alweer ver achter hem. ,,Toen ik naar Nederland kwam, heb ik twee maanden Nederlandse les gehad. Daarna heb ik mijn diploma gehaald en ben ik het vrijwel dagelijks gaan spreken. Ik spreek nu zelfs zo vaak Nederlands dat ik af en toe echt even moet schakelen als iemand iets in het Deens tegen me zegt.” Komende week kan hij zijn moedertaal in ieder geval weer even ophalen als hij zich voor het eerst bij het nationale team mag melden. Woensdag speelt Denemarken een oefeninterland in en tegen Schotland. ,,Mijn selectie voor het Deens elftal is echt een droom die uitkomt. Hier droomde ik als kleine jongen al van. Het zal bijzonder worden als ik me begin volgende week in Kopenhagen meld. Het wordt in ieder geval weer een paar dagen volop Deens spreken.”

Inmiddels heeft hij zich, net als landgenoot Eriksen, in de Spaanse taal verdiept. ,,Zo’n taalcursus is een mooie afleiding van het voetbal. Bovendien wil ik mijn hersenen goed gebruiken. Het helpt me bij mijn algemene ontwikkeling. Toen ik uit Denemarken vertrok heb ik mijn gymnasium niet kunnen afmaken. Vanuit Nederland heb ik nog wel geprobeerd om het via internet af te ronden, maar uiteindelijk is dat niet meer gelukt. Die Spaanse cursus compenseert dat nu een beetje.”

Wat opvalt aan Boilesen, is dat hij ondanks zijn nog jonge leeftijd een centrale rol in de spelersgroep heeft. ,,Ik ben wel iemand die graag het voortouw neemt en met alle jongens goed omgaat. Dat zit wel in me. Daarnaast lach ik graag. Het is een goede manier om de rustperiodes rondom trainingen en wedstrijden met elkaar door te brengen. Op de training zelf geef ik uiteraard altijd honderd procent. Op de momenten dat het moet ben ik altijd serieus.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (midden) en Pro Shots (openingsfoto)