Menu
'Mooi dat we vervangers in huis hebben'

'Mooi dat we vervangers in huis hebben'

Er hebben dit seizoen al zeven spelers uit de jeugdopleiding hun debuut in Ajax 1 gemaakt. Nicolai Boilesen was afgelopen week de meest recente in een mooie rij. Siem de Jong maakte alle debuutwedstrijden van dichtbij mee. De 22-jarige middenvelder is blij met de eigen aanwas. Exact drieënhalf jaar na zijn eigen debuut legt hij de voordelen van zelf opgeleide spelers uit.

Terwijl PSV en FC Twente vrijdagochtend hun wonden likten van hun Europese nederlagen, werkte Ajax in alle rust toe naar de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Vijf wedstrijden voor het einde van de competitie zijn zowel Ajax, Twente als PSV nog in de race voor het kampioenschap. Het is verleidelijk om naar de mogelijke gevolgen van de midweekse verrichtingen in Europa te kijken. Siem de Jong houdt zich daar echter niet mee bezig. ,,Ik heb eigenlijk vooral naar mijn broer gekeken”, vertelt hij na afloop van de vrijdagtraining. ,,Dat is voor mij toch het belangrijkste. Alleen jammer dat hij geblesseerd uitviel. Ik heb hem nog even gesproken en hij dacht dat het met zijn enkel allemaal wel meeviel.”

Over zijn eigen fysieke gesteldheid bestaan in aanloop naar Ajax - FC Groningen in ieder geval geen twijfels. Afgelopen zondag viel hij tegen Heracles nog uit met een achillespeesblessure. Nu is hij helemaal fit voor de drie-na-laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Naast de titelkansen van Ajax staat er ook een persoonlijk record voor De Jong op het spel. Met nog vijf duels te gaan kan hij zijn tien competitietreffers van vorig seizoen overtreffen. ,,Ik sta nu op negen, dus alle kans om boven de tien doelpunten uit te komen. Al heb ik dit seizoen wel meer wedstrijden dan vorig jaar gespeeld, dus in verhouding heb ik vorig jaar dan gemiddeld wel meer gescoord”, klinkt het enigszins cryptisch.

Siem de Jong bekroonde zijn eigen debuut drieënhalf jaar geleden met een goal. Siem de Jong bekroonde zijn eigen debuut drieënhalf jaar geleden met een goal.

Minder cryptisch is zijn rol in het elftal. ,,Vorig seizoen speelde ik eigenlijk altijd ‘op 10’, terwijl ik dit jaar op meerdere posities speel. In de spits, ‘op 10’ en, zoals de laatste weken, als rechtshalf. Al die plekken gaan me eigenlijk wel goed af. Je raakt er ook snel aan gewend, waardoor je makkelijk kan switchen als het nodig is.”

Op de kop af was het donderdag precies drieënhalf jaar geleden dat de middenvelder van Ajax zijn debuut maakte. Hij moest er afgelopen zondag nog even aan terugdenken toen Nicolai Boilesen voor het eerst zijn opwachting in Ajax 1 maakte. ,,Je kan je goed in zo’n jongen verplaatsen. Hij speelde een goede wedstrijd, dus dan weet je hoe lekker die opluchting na afloop voelt. Ik had dat zelf ook, al duurde mijn debuut in 2007 slechts een paar minuten. Ik viel vlak voor tijd in tegen Sparta en scoorde toen de bevrijdende 2-2. Wat dat betreft was het ondanks de uitslag voor mij wel een droomdebuut.”

Naast Boilesen heeft De Jong dit seizoen ook zes andere jeugdspelers zien debuteren. ,,Dat zijn altijd bijzondere momenten. Als medespeler probeer je zo’n jongen te helpen waar je kan, maar in de wedstrijd moeten ze het toch vooral zelf doen. Het voordeel bij Ajax is natuurlijk dat alle jeugdteams in vrijwel dezelfde formatie spelen. Nicolai wist afgelopen zondag dus precies wat er als linksback van hem gevraagd werd. Bovendien kon hij ook erg goed meevoetballen. Dat is altijd prettig. Daarnaast scheelde het natuurlijk ook dat hij Frank de Boer al in de A1 heeft gemaakt. Dat geldt ook voor de andere A-junioren die dit seizoen de overstap naar het eerste hebben gemaakt. Het blijft mooi dat we steeds de opvolger al in huis hebben als er iemand uit het eerste wegvalt. Jongens uit de eigen opleiding weten precies wat er gevraagd wordt. Voor een speler van buitenaf is dat toch altijd even wennen.”

Kom zondag naar Ajax - FC Groningen! Kaarten zijn verkrijgbaar via de verkooppunten van TicketBox. Op de wedstrijddag zijn de stadionkassa’s van de Amsterdam ArenA vanaf 12:30 uur geopend. De kassa's bevinden zich aan de Noordzijde van het stadion ter hoogte van ingang D. Als de wedstrijd is uitverkocht, vervalt de stadionverkoop.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Siem de Jong staat dit seizoen op negen competitietreffers. Vooralsnog één minder dan vorig seizoen. Siem de Jong staat dit seizoen op negen competitietreffers. Vooralsnog één minder dan vorig seizoen.