Menu
'Mooi om tips van Bergkamp te krijgen'

'Mooi om tips van Bergkamp te krijgen'

De entree van Dennis Bergkamp in de technische staf inspireert de Ajacieden. Zeker de aanvallers koesteren de kennis en tips die de 79-voudig international overdraagt. Siem de Jong, Mats Rits en Aras Özbiliz vertellen tijdens het trainingskamp in De Lutte over hun eerste ervaringen met assistent-coach Bergkamp.

Siem de Jong: ,,Vroeger was ik altijd fan van Dennis Bergkamp. Natuurlijk is het daarom mooi dat ik nu dagelijks op de training met hem kan werken. Het is altijd leuk als er iemand met zoveel ervaring in de trainersstaf komt. Hij geeft zo nu en dan handige tips waar ik iets aan heb. En dat zijn trouwens lang niet altijd specifieke voetbaltips. Hij maakt soms ook wel geintjes en dolletjes met ons. Als hij dingen aangeeft, zal ik dat natuurlijk snel van hem aannemen. Hij heeft als speler geweldig veel meegemaakt. Dan is het alleen maar mooi als hij je wil helpen.”

,,Mijn mooiste herinnering aan Dennis Bergkamp is toch wel zijn goal tegen Argentinië op het WK van 1998. Ik weet nog goed dat we die zomer met de familie op vakantie waren. Het is altijd bijzonder om een WK in het buitenland te kijken, zeker als Nederland dan zo’n belangrijk doelpunt scoort. Het is prachtig dat ik nu dagelijks met beide hoofdrolspelers van die goal op het trainingsveld sta.”

Bergkamp in een onderonsje met Sulejmani. Bergkamp in een onderonsje met Sulejmani.

Mats Rits: ,,De afgelopen anderhalve week heb ik al enkele tips van Dennis Bergkamp gekregen. Het zijn veelal kleine dingen, die net het verschil bij een actie of een doelpunt kunnen maken. Vaak gaat het om details bij de manier van lopen en het spelen van de bal. De kans om samen te kunnen werken met iemand als Bergkamp is een van de redenen waarom ik voor Ajax heb gekozen. Als jonge kerel keek ik vroeger altijd tegen Bergkamp op. Hij is toch een van de beste Nederlandse voetballers ooit. Ook bij ons in België heeft hij een heel grote naam. Bergkamp is een van de beste nummer 10’s uit de voetbalgeschiedenis. Echt specifieke herinneringen aan de speler Bergkamp heb ik niet. Maar gezien mijn leeftijd (17, red.) ken ik hem vooral uit zijn jaren bij Arsenal. Die beelden werken nog altijd heel inspirerend. Maar daar kunnen de persoonlijke aanwijzingen die ik nu van hem krijg uiteraard niet tegenop.”

Lorenzo Ebecilio: ,,Het is prachtig dat je onder voormalig topvoetballers mag trainen. Dat geldt voor Dennis Bergkamp, maar zeker voor Frank de Boer. Aan de manier hoe zij de trainingen benaderen kan je merken dat ze op het allerhoogste niveau hebben gevoetbald. Af en toe heb ik tijdens de training echt het gevoel dat we met voetballers onder elkaar zijn. Het is lastig om dat precies onder woorden te brengen, maar het zijn de kleine details die met dat gevoel geven.”

,,Mijn mooiste herinnering aan Bergkamp is zijn goal tegen Newcastle United. Iedereen weet wel over welk doelpunt ik het dan heb. Toen ik hem voor het eerst bij Ajax tegenkwam, moest ik gelijk weer aan dat moment denken. Bergkamp is echt een fantastische middenvelder geweest. Hij had een goed overzicht, gaf altijd mooie steekballen en leek nooit vermoeid. Ook dat is een kwaliteit. Ik hoop dat hij die dingen ook als trainer kan overbrengen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Ook Mats Rits is blij met de bijdrage van Bergkamp. Ook Mats Rits is blij met de bijdrage van Bergkamp.
Bergkamp observeert de Ajacieden. Bergkamp observeert de Ajacieden.