Menu
Mooi slot StreetWise in hartje Amsterdam

Mooi slot StreetWise in hartje Amsterdam

Op de laatste dag van het kampioensseizoen gingen de Ajacieden voor het laatst met schaal de stad in. Ze hadden er een mooi evenement voor uitgekozen: de finaledag van Ajax StreetWise. Op het plein voor de Stopera (Waterlooplein) streden de stadsdeelteams in een straatvoetbaltoernooi voor de eindzege. Stadsdeelteam Oost mag zich een jaar lang de kampioen van StreetWise noemen.

Met de kampioensschaal in zijn hand vatte Frank de Boer de finaledag van Ajax StreetWise mooi samen. ,,Het belangrijkste is samen spelen, sportief zijn, respect voor elkaar hebben en in beweging blijven.” Met die woorden vertelde hij precies wat het project van de Ajax Foundation inhoudt. Midden in het centrum van Amsterdam kwam alles mooi bij elkaar op de laatste dag voordat de Ajacieden met vakantie gaan.

Voor het tweede jaar op rij bracht Ajax tijdens het voetbalseizoen een bezoek aan alle stadsdelen van Amsterdam. Verschillende basisscholen kregen om de beurt een week lang les volgens het speciale Ajax-lespakket. De week werd telkens afgesloten met een bezoek van de twee Ajax-spelers en StreetWise-ambassadeur Heini Otto. Ook was er telkens een midweekse clinic in ieder stadsdeel. Tijdens die clinics werden de beste voetballertjes gescout voor het stadsdeelteam. Daarbij telde niet alleen hun voetbalkwaliteiten, maar ook onderdelen als gedrag en inzet. Samen met een speciaal wildcardteam, waarvoor enkele jonge Amsterdammers zich woensdagmiddag nog konden selecteren, streden ze tijdens de finaledag om de cup.

Een unieke kans: op de foto met de schaal! Een unieke kans: op de foto met de schaal!

Het hoogtepunt van de middag speelde zich om 14:30 uur af toen de complete selectie van Ajax met de kampioenschaal bij de Stopera arriveerde. Speciaal voor de gelegenheid waren ze met een rondvaartboot richting het centrum van Amsterdam gekomen. Daardoor kreeg de kersverse kampioen zes dagen na de huldiging op het ArenaPark ook nog een soort van kampioensrondvaart door de Amsterdamse grachten. De stromende regen mocht de pret uiteraard niet drukken voor de Ajacieden en aanwezige kids.

Tijdens het uur dat de spelers op het Waterlooplein aanwezig waren, namen ze uitgebreid de tijd voor foto’s en handtekeningen. De verschillende stadsdeelteams hadden helemaal geluk omdat ze allemaal samen met de selectie en de schaal op een groepsfoto mochten. Vervolgens verdeelden de spelers zich over de verschillende veldjes. Ook Jody Lukoki bekeek van dichtbij hoe de teams het er vanaf brachten. ,,Ik voetbalde zelf vroeger ook altijd op de pleintjes. We speelden vaak vier tegen vier. Een aantal skills heb ik daar geleerd. Meestal speelde ik tegen oudere jongens. Dat was goed, want daar werd ik uiteindelijk alleen maar sterker van. Uiteindelijk heb ik het geluk gehad dat ik dankzij mijn talent en vele uren op de pleintjes profvoetballer ben geworden."

Ambassadeur Otto, al achttien jaar werkzaam bij Ajax, praatte de hele middag aan elkaar. De spraakwaterval zorgde ervoor dat iedereen goed op de hoogte bleef en dat er geregeld wat te lachen viel. Zo vertelde hij trots over de 19 minuten die hij ooit in Oranje speelde. De eenmalig international kan er smakelijk over vertellen. ,,Op de Toekomst lopen heel veel trainers rond die bij elkaar vele honderden interlands hebben gespeeld. En die paar minuten van mij dan.”

De spannende finaledag werd uiteindelijk gewonnen door stadsdeelteam Oost. In de beslissende wedstrijd was Oost te sterk voor Zuid. Stadsdeelteam Noord werd daardoor na een jaar ontroond als titelhouder. Naast het winnende team vielen ook Oussama El Mandilli en Esmanur Bilici uit Nieuw-West in de prijzen. Zij werden door de scouts van Ajax geselecteerd voor een trainingsweek bij de jeugdopleiding van Ajax.

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation, ondersteund door hoofdsponsor AEGON. De Ajax Foundation heeft als doel een bijdrage te leveren aan maatschappelijke onderwerpen als sociale integratie, educatie, sport en gezondheid. Met Ajax StreetWise wordt hier invulling aan gegeven door kinderen samen te laten leren en voetballen. Volg alle activiteiten van Ajax StreetWise ook via Facebook en Hyves.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De selectie kwam per boot bij de Stopera aan. De selectie kwam per boot bij de Stopera aan.
De Ajacieden zetten voet aan wal bij het Waterlooplein. De Ajacieden zetten voet aan wal bij het Waterlooplein.
De hele middag werden er wedstrijden gespeeld bij de Stopera. De hele middag werden er wedstrijden gespeeld bij de Stopera.
Drukte bij het podium. Drukte bij het podium.
Stadsdeelteam Oost won in de finale van Zuid. Stadsdeelteam Oost won in de finale van Zuid.
André Ooijer nam op zijn laatste dag als prof alle tijd voor de fans. André Ooijer nam op zijn laatste dag als prof alle tijd voor de fans.
Een mooi Amsterdams plaatje: fietsen en Ajax StreetWise in hartje Amsterdam. Een mooi Amsterdams plaatje: fietsen en Ajax StreetWise in hartje Amsterdam.
De toeschouwers zaten op de eerste rij bij de finalewedstrijden. De toeschouwers zaten op de eerste rij bij de finalewedstrijden.
Stadsdeel Zuid in actie tijdens de finaledag van Ajax StreetWise. Stadsdeel Zuid in actie tijdens de finaledag van Ajax StreetWise.
De Ajacieden mengden zich tussen de voetballertjes. De Ajacieden mengden zich tussen de voetballertjes.
De finale van Ajax StreetWise was in hartje Amsterdam bij de Stopera. De finale van Ajax StreetWise was in hartje Amsterdam bij de Stopera.
Stadsdeelteam Zuid verloor in de finale van Oost. Stadsdeelteam Zuid verloor in de finale van Oost.
Het speciale team met een wildcard. Het speciale team met een wildcard.
Team Nieuw-West. Team Nieuw-West.
Stadsdeelteam Noord won vorig jaar. Stadsdeelteam Noord won vorig jaar.