Menu
'Mooi spel belangrijk, resultaat heilig'

'Mooi spel belangrijk, resultaat heilig'

Frank de Boer wond er geen doekjes om tijdens de persconferentie in de aanloop naar Ajax – FK Jablonec. ,,We moeten doorkomen, dat is het enige dat telt. Of het nu links – of rechtsom gaat, boven- of onderdoor, dat maakt allemaal niet uit.”

Voor velen is Jablonec een grote onbekende, maar De Boer heeft inmiddels een aardig beeld van de Tsjechen. ,,Zij hebben Kopenhagen uitgeschakeld. Dat doe je niet zomaar even. Ze hebben wel degelijk kwaliteit in de ploeg, vooral voorin, en ook op het middenveld. Hun spel is recht toe recht aan, en erg fysiek.”

Resultaat heilig
Om na de uitschakeling tegen Rapid Wien een nieuwe Europese domper te voorkomen, is volgens De Boer alles geoorloofd. ,,Als het mooi kan, zullen we het zeker niet nalaten. Maar er zijn ook wel eens momenten dat een tegenstander aandringt, en je blij moet zijn met een goed resultaat. We moeten de spelers aan hun verstand brengen dat het soms ook 'lelijk' moet. Aantrekkelijk voetbal is belangrijk, maar het resultaat heilig. We moeten daar een mooie combinatie in vinden.”

Het belang van het halen van de groepsfase van het tweede Europese clubtoernooi werd door De Boer andermaal benadrukt. ,,Het is een geweldige ervaring voor de spelers om te reizen, met andere spelsystemen geconfronteerd te worden en om de drie of vier dagen een wedstrijd te spelen.”

,,De teleurstelling van de uitschakeling tegen Rapid Wien ligt achter ons”, zegt De Boer. ,,We kijken niet meer achterom, maar naar het heden. Natuurlijk zal het even pijn doen als de Champions League van start gaat, en wij niet actief zijn. Aan de andere kant: het is niet zo dat als we van Rapid hadden gewonnen, we ook Shakthar zomaar hadden verslagen. Dat was een lastig verhaal geworden.”

Goede voorbereiding
Onbekend maakt onbemind, zo luidt een bekend spreekwoord, maar niet voor De Boer. De technische staf van Ajax heeft getracht de spelers zo goed mogelijk te prepareren. ,,Onze voorbereiding is altijd hetzelfde, of we nu tegen Barcelona, Jablonec of NEC spelen. We analyseren waar de bedreigingen en kansen liggen.”

Ajax speelt donderdag eerst thuis. De uitwedstrijd over een week heeft voor De Boer eveneens weinig geheimen. ,,We proberen altijd zo goed mogelijke omstandigheden te creëren. Zo nemen we altijd onze eigen kok mee. Het enige wat anders is ten opzichte van een wedstrijd tegen pakweg NEC is dat we anderhalf uur moeten vliegen, en daarna nog anderhalf uur in de bus zitten.”

In Noord-Tsjechië staat Ajax een kleine heksenketel te wachten, zo liet De Boer het althans voorkomen. ,,Wat ik begrepen heb heeft Jablonec een mooi compact stadion, een beetje Heracles-achtig, een fantastisch veld en fanatiek publiek. Ook zij zullen er alles aan doen om de groepsfase te bereiken. Het wordt een mooi sfeertje.”

Reuzenstap
Tijdens de persconferentie schoof ook Joël Veltman aan. Als het aan de verdediger ligt, zet Ajax voor eigen publiek een reuzenstap richting de volgende ronde ,,De eerste wedstrijd is nooit beslissend, omdat er altijd nog een tweede volgt. Maar het zou mooi zijn als we een goede uitgangspositie kunnen creëren: de nul houden en zelf twee goals maken zou lekker zijn.”

Veltman zei uit te kijken naar de tweeluik met Jablonec, ondanks dat de opponent weinig tot de verbeelding spreekt. ,,We hebben de voorgaande jaren mooie wedstrijden in de Champions League gespeeld, maar ik vind het persoonlijk ook mooi om in de Europa League uit te komen. Of je nu tegen NEC, Barcelona of Jablonec speelt, het blijft voetbal en elf tegen elf. Als echte liefhebber maakt het niet uit tegen wie je speelt.”

In de Amsterdam ArenA is Veltman verzekerd van een basisplek. De Boer kondigde aan vast te houden aan zijn opstelling van de laatste weken. Zijn formatie geldt op voorhand als de te kloppen ploeg. ,,Als je als Ajax-zijnde tegen een Tsjechische tegenstander speelt, ben je altijd favoriet.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van der Vuurst

Tickets Ajax - FK Jablonec


Joël Veltman: ,,Als echte liefhebber maakt het niet uit tegen wie je speelt."
Joël Veltman: ,,Als echte liefhebber maakt het niet uit tegen wie je speelt."
Frank de Boer: ,,Zij hebben Kopenhagen uitgeschakeld. Dat doe je niet zomaar even."
Frank de Boer: ,,Zij hebben Kopenhagen uitgeschakeld. Dat doe je niet zomaar even."