Menu
Mooie cijfers De Jong in De Kuip

Mooie cijfers De Jong in De Kuip

Hoewel Ajax vorige week twee onnodige punten verspeelde (3-3) bij Heracles Almelo, bleef de schade op de ranglijst beperkt doordat koploper FC Twente met een 1-1-gelijkspel bij Roda JC eveneens averij opliep. Desondanks zullen de Amsterdammers zondag op bezoek bij Feyenoord moeten winnen om een vrije val in de Eredivisie te voorkomen. Aanvoerder Siem de Jong weet in elk geval wat zijn team te doen staat in de Kuip.

,,Ik denk sowieso niet dat er jongens tegen Feyenoord gemotiveerd hoeven worden”, maakt de middenvelder/aanvaller in een klap de importantie duidelijk van de enige voetbalklassieker in Nederland. ,,We moeten daar ons eigen spel spelen, zoals we in de eerste helft deden tegen Heracles.” Dat zijn ploeg bij nieuw puntenverlies opnieuw gedoemd is tot een heuse achtervolging vormt volgens De Jong geen belemmering. ,,Die druk voelden we laatst tegen FC Twente (1-0, zege, red.) ook, dus ik hoop dat we daar als team goed mee om kunnen gaan en er vol op kunnen gaan. Als team moeten we in dat soort wedstrijden laten zien dat we er staan, net zoals we dat tegen Twente hebben gedaan. We hebben ze toen bijna niet laten voetballen en dat moeten we zondag tegen Feyenoord ook doen.”

Dat De Jong tegen de aartsrivaal voor het eerst als aanvoerder binnen de lijnen komt, daar hecht hij niet zoveel waarde aan. ,,Het is iedere wedstrijd mooi om als aanvoerder aan te treden. Ik hoop gewoon dat we als team de Kuip stil krijgen en daar gaan we voor. Voor mezelf zal het niet heel anders zijn, want ik wil daar gewoon winnen.”

Siem de Jong kan met Ajax goede cijfers overleggen in De Kuip. Siem de Jong kan met Ajax goede cijfers overleggen in De Kuip.

De statistieken spreken daarbij in het voordeel van De Jong. In zijn zes seizoenen tot nu toe in het eerste elftal verloor hij slechts eenmaal van Feyenoord, en dat was uitgerekend vorig seizoen toen Ajax in de Maasstad met 4-2 onderuit ging. Daarnaast was de eenmalig international ettelijke malen trefzeker in het beladen onderonsje.

,,Ik heb daar inderdaad een paar mooie herinneringen liggen, zoals mijn doelpunten in de bekerfinale”, doelt de oudere broer van Luuk op de editie van 2010. ,,Verder scoorde ik in de Kuip als 18-jarige mijn tweede officiële doelpunt voor Ajax. Ook zondag hoop ik daar weer een doelpuntje te maken en dat we winnen. Daar gaat het als eerste om, want anders maken we het onszelf weer heel erg lastig. Net als vorige week tegen Heracles”, refereert hij aan het weggeven van een 1-3-voorsprong in Almelo. ,,Daarom moeten we tegen Feyenoord rustig blijven voetballen als we op voorsprong komen.”

De Jong beseft terdege dat zijn rol daarin belangrijk is. ,,Ik heb me bijvoorbeeld tegen Heracles ook verbaal laten gelden en het team geprobeerd scherp te krijgen. Later baal je dan van het resultaat.” Desondanks groeit de nog altijd pas 23-jarige Ajacied zienderogen in zijn rol. ,,Dat is ook goed, al leer ik liever met drie punten in de knip.”
Feyenoord - Ajax begint zondag om 12.30 uur.

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2011/2012 Feyenoord - Ajax 4-2 (29-01-2012)
2010/2011 Feyenoord - Ajax 1-2 (19-09-2010)
2009/2010 Feyenoord - Ajax 1-1 (31-01-2010)
2008/2009 Feyenoord - Ajax 2-2 (21-09-2008)
2007/2008 Feyenoord - Ajax 2-2 (11-11-2007)

Bekijk Feyenoord - Ajax rechtstreeks via Eredivisie Live. Bestel je kijkcode via onderstaande link.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bestel nu je kijkcode voor Feyenoord - Ajax