Menu
Mooie cijfers, maar nu Europa League

Mooie cijfers, maar nu Europa League

Ajax presenteerde vrijdag de jaarcijfers over het boekjaar 2014/2015. Financieel directeur Jeroen Slop lichtte ’s middags de nettowinst van € 22 miljoen toe aan een aantal journalisten.

Een nettowinst van € 22 miljoen, daar kan moeilijk iemand ontevreden over zijn. Toch sprak Jeroen Slop vrijdag van een dualistisch gevoel. ,,We zijn trots dat we deze cijfers mogen presenteren, trots ook dat we dividend uit kunnen keren aan de aandeelhouders. Maar aan de andere kant concentreer je je ook op het lopende seizoen. We spelen voor het eerst in vijf jaar geen Champions League, maar Europa League, dat gaan we voelen.”

De ruime winst over 2014-2015 is vooral te danken aan de deelname aan de Champions League en de transfers van Siem de Jong en Daley Blind. Ajax plaatste zich voor seizoen 2015-2016 niet voor de belangrijkste Europese competitie en écht grote uitgaande transfers waren er ook niet deze zomer. Slop: ,,Het is een uitdaging om voor dit seizoen ook weer met positieve cijfers te komen. Het is jammer dat we niet de play-offs voor de Champions League hebben gehaald, maar meteen werden uitgeschakeld door Rapid Wien in de voorronde. Dat alleen al scheelt miljoenen. Niet alleen aan premies, maar ook aan wedstrijdopbrengsten. Het publiek is teleurgesteld. Die teleurstelling vertaalt zich naar de opkomst in het stadion. Tegen Jablonec waren we verre van uitverkocht.”

Maar nog even terug naar de mooie cijfers van de afgelopen jaren. Ajax staat ruim in de plus. Slop: ,,We hebben ongeveer € 80 miljoen op de bank staan. Daar moet je verstandig mee omgaan. Mensen vragen zich af of we van de beurs gaan, maar ik kan geen goede reden verzinnen om dat te doen. Wat je ook veel hoort, is de vraag of we de ArenA gaan kopen. Je eigen huis hebben: het heeft voor- en nadelen. Het kan interessant zijn, maar dan moet de gemeente (Amsterdam heeft 48% van de aandelen, Ajax 13%) wel van plan zijn hun gedeelte te willen verkopen. En dat is nu nog helemaal niet duidelijk.”

Wat in ieder geval zeker is, is dat het geld niet klakkeloos naar nieuwe aankopen gaat. ,,Ajax onderscheidt zich met de jeugdopleiding. Daarin investeren we flink. Maar we moeten daarnaast zorgen dat het eerste elftal goed presteert en dat kost ook geld. We houden de hand niet op de knip, ruimte om te investeren in spelers moet er zijn. Dat zie je aan aankopen zoals Nemanja Gudelj en Daley Sinkgraven. Dat gaat om pittige bedragen, maar de tijden van aankopen als Sulejmani liggen definitief achter ons.”

Ajax verwacht geen grote stijging van de opbrengsten uit seizoenkaarten. Slop: ,,We hebben minder seizoenkaarten verkocht. Daar staat wel een prijsstijging tegenover, maar die geldt maar voor vijf procent van alle seizoenkaarthouders. Dat zijn de plekken aan de overkant van de hoofdtribune, de plekken rond de middellijn. Er is veel ophef over geweest, maar voor 95 procent van seizoenkaarthouders blijft alles hetzelfde.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst