Menu
'Mooie clubs uit bekende voetballanden'

'Mooie clubs uit bekende voetballanden'

Peter Bosz reageerde vrijdagmiddag gematigd positief op de loting voor de groepsfase van de UEFA Europa League. Ajax werd daarbij gekoppeld aan Standard Luik, Celta de Vigo en Panathinaikos.

,,Bij een loting van de Europa League verwacht je vaak toch wat clubs uit het voormalig oostblok te treffen. Dergelijke clubs ken je op voorhand vaak niet zo goed. Het tegenovergestelde is nu het geval met tegenstanders uit België, Spanje en een club uit Griekenland. Het zijn in ieder geval allemaal bekende voetballenden. De Primera División is wereldtop en België en Griekenland kan je qua niveau  met Nederland meten. Kijk maar naar de UEFA-coëfficiëntenranglijst.”

Finale 1971
Toen Panathinaikos vrijdag als laatste in de poule van Ajax terechtkwam, gingen de gedachten van Bosz direct even terug naar 1971. Net als bij veel Ajax-fans staat ook bij Bosz de Europa Cup 1-finale tussen Ajax en Panathinaikos in zijn geheugen gegrift. De 2-0 overwinning op Wembley bezorgde Ajax begin jaren ’70 de eerste eindzege in het hoogste Europese clubtoernooi. ,,Door die finale is Panathinaikos in mijn herinnering altijd een grote club gebleven. Ook nu nog. Ze moesten het in de play-offs van de Griekse competitie weliswaar afleggen tegen PAOK, maar in de reguliere competitie waren ze ruimschoots boven PAOK geëindigd. En los daarvan: samen met Olympiakos en AEK Athene behoren ze tot de absolute topclubs van Griekenland. Om die reden is Panathinaikos voor ons weer een stap hoger dan PAOK (de club die Ajax onlangs in de derde voorronde van de Champions League trof, red.).”

#UELdraw ⚽️🏆 Dit is onze groep voor de UEFA Europa League! 1⃣ @afcajax 🇳🇱 2⃣ @standard_rscl 🇧🇪 3⃣ @realclubcelta 🇪🇸 4⃣ @fcpanathinaikos 🇬🇷 #UEL

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op


Spanje heeft topcompetitie
Bosz kijkt ook uit naar de krachtmeting met Celta de Vigo. ,,Spanje heeft natuurlijk een topcompetitie. Dat zie je ook al jarenlang in Europa terug. Kijk bijvoorbeeld naar de Europese finales van afgelopen seizoen met Real Madrid - Atlético Madrid in de Champions League en Sevilla als winnaar van de UEFA Europa League. Celta de Vigo is de competitie afgelopen weekend niet goed gestart met een thuisnederlaag tegen promovendus Leganés, maar dat zegt op dit moment nog niet veel.” 

Over de Belgische bekerwinnaar Standard Luik zei de coach van Ajax: ,,Na hun zevende plaats van vorig seizoen zijn ze de competitie dit jaar niet goed gestart. Met vijf punten uit vier duels staan ze nu in de middenmoot. Toch vormen ze van oudsher samen met RSC Anderlecht en Club Brugge de top van het Belgische voetbal.”

Naar onszelf kijken
,,De Champions League is natuurlijk het hoogst haalbare, maar ook dit soort wedstrijden in de Europa League zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van onze veelal jonge spelersgroep”, zegt Bosz. ,,Verder heeft op dit moment geen zin om nog heel veel over de tegenstanders te zeggen. We moeten gewoon naar onszelf kijken en wedstrijden winnen. Dat is wat op dit moment belangrijk is.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst