Menu
‘Mooie kans voor fantastische prof’

‘Mooie kans voor fantastische prof’

Diederik Boer verdedigt door het ontbreken van Jasper Cillessen zaterdag bij Heracles Almelo het doel van Ajax. Coach Frank de Boer heeft alle vertrouwen in zijn reservedoelman. ,,Diederik doet het heel goed en is een fantastische prof. Het is voor hem een mooie mogelijkheid om te laten zien dat hij veel waarde heeft.”

De Boer prees de beroepsernst van Boer. ,,Hij weet zijn rol in de selectie. Hij is achter Jasper (Cillessen) tweede man. Ondanks dat hij weinig speelt, geeft hij iedere training volle bak. We weten dat Diederik genoeg kwaliteit(en) heeft om Jasper te vervangen. Dat bewijst-ie wekelijks.”

Tijdens de persconferentie ging het in het begin over de uitschakeling van het Nederlands elftal voor het EK in Frankrijk. ,,Een gemiste kans”, noemde De Boer het. ,,Het is natuurlijk doodzonde dat Nederland niet naar een eindtoernooi gaat. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dat is voor de ontwikkeling van spelers.”

Goede mix
Volgens De Boer kunnen de slechte prestaties van Oranje geen incident worden genoemd. ,,We zijn hier al twee jaar over aan het discussiëren”, vertelt hij. ,,In een poule kun je een slecht resultaat normaal rechtzetten, maar dat is niet gebeurd. We moeten zorgen dat we weer het niveau gaan halen dat we willen zien. Anderzijds weten we ook dat we het in eerste instantie met onervaren spelers moeten doen. Hopelijk hebben we over tweeënhalf jaar weer een goede mix. Ik denk dat het Nederlands elftal wel weer komt bovendrijven.”

De Boer wilde ook weer niet te lang uitweiden over Oranje, aangezien dat in ‘andere handen is’. Voor de oud-international telt natuurlijk alleen Ajax. De technische staf en spelers bereiden zich voor op een zware periode, met veel pittige (uit)wedstrijden. ,,Ik heb er alle vertrouwen in. Er zijn genoeg aanknopingspunten om aan te nemen dat we er goed doorheen gaan komen.”

Tegen Heracles moet de nasmaak van de verloren topper tegen PSV worden weggespoeld. ,,Je bent zo goed als je laatste wedstrijd”, vertelde De Boer. ,,Die was matig tot zeer slecht. Dat beseffen wij allemaal. Ik denk dat het een incident was.”

Snelheid en kracht
In Almelo ontbreken naast Cillessen ook Serero en Milik. Grote vraag is wie de spitspositie gaat bekleden. De Boer werd gevraagd of Anwar El Ghazi een optie is. De coach antwoordde daarop bevestigend. ,,Hij heeft dit seizoen een heel goede wedstrijd in de spits gespeeld, toen wij met tien man tegen Jablonec stonden. Dat vulde hij prima in. Al kreeg hij ook de ruimte die hij graag wil met zijn snelheid en kracht. Anwar heeft in de A1 ook vaak in de spits gespeeld.”

Eigenlijk zou Yaya Sanogo het alternatief voor Milik moeten zijn, maar de Franse spits is nog niet wedstrijdfit. Sanogo heeft in Amsterdamse dienst nog weinig indruk kunnen maken. De Boer hoopt op spoedige verbetering. ,,Het is op dit moment heel teleurstellend voor hem, maar ook voor ons. We hebben hem gehaald om hem te laten concurrent met Milik. Zodat hij Milik kan vervangen als die geblesseerd is, of niet in goeden doen. Maar we geven Yaya de ruimte.”

Door de absentie van Cillessen zit Andre Onana zaterdag als reservedoelman op de bank. De Boer had lovende woorden over voor de Kameroener en ziet in hem een toekomstig keeper van Ajax 1. ,,Andre heeft grote stappen gemaakt. Hij heeft af en toe nog kapriolen die niet bij een keeper horen. Maar dat is ook jeugdigheid. Hij heeft ook veel goede kwaliteiten, waardoor ik denk dat hij een topkeeper kan worden. Alleen moeten die kleine dingetjes eruit. Dat gaat de goede kant op. Hij is al van drie of vier mindere momenten in een wedstrijd naar één gegaan.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam

Foto's: Louis van de Vuurst

Frank de Boer kijkt met vertrouwen uit naar de komende wedstrijden.
Frank de Boer kijkt met vertrouwen uit naar de komende wedstrijden.