Menu
'Mooie, maar zware loting'

'Mooie, maar zware loting'

Ajax treedt op 14 of 15 februari in het Weser Stadion aan tegen Werder Bremen. Henk ten Cate waarschuwde direct na de loting voor de niet geringe kwaliteiten van de Noord-Duitse ploeg, de komende opponent in de UEFA Cup.

De ploeg van trainer Thomas Schaaf werd eerder uitgeschakeld in de Champions League. Bepaald geen schande in een groep met ijzersterke tegenstanders als titelverdediger FC Barcelona en poulewinnaar Chelsea. ,,Werder Bremen is van alle afvallers uit de Champions League de beste ploeg’’, zei Ten Cate. ,,De ploeg is daarom een grote kanshebber om de UEFA Cup te winnen.’’

De naam van topaanvaller Miroslav Klose zoemde vrijdag al snel rond in de Amsterdam ArenA. De Duits international en topscorer van het laatste WK is dé man bij de (gedeeld) koploper in de Bundesliga. Schalke 04 haalde tot nu toe evenveel punten als de Bremenaren. Werder beschikt echter over een aanzienlijk beter doelsaldo. Tim Borowski en oud-Ajacied Petri Pasanen zijn twee andere voorname of in elk geval bekende spelers bij Werder.

Dat de oranjegroene brigade afgelopen weekend nog afgetekend van Eintracht Frankfurt won (2-6), illustreert de productiviteit van de Noord-Duitsers. Het zijn overigens niet alleen de aanvallers of middenvelders die kunnen scoren in de ploeg van Schaaf. In Frankfurt nam centrale verdediger Naldo liefst drie treffers voor zijn rekening. Daniel Jensen, Kirgiakos, Vranjes en Diego maakten de overige treffers.
Met 45 treffers uit de eerste zestien competitieduels realiseerden de Noord-Duitsers een gemiddelde van 2,8 treffers per duel. Klose deelt met Pantelic van Hertha BSC de eerste plek op de Duitse topscorerslijst. Beide spelers troffen inmiddels tien keer doel. Zondag kan Werder zijn doelgemiddelde verder opvijzelen tegen middenmoter Vfl Wolfsburg.

,,Als wij een goede dag hebben, kunnen we voor een stunt zorgen’’, stelde de Ajax-trainer. Ten Cate zal ook tegen Werder Bremen in beginsel uitgaan van de eigen krachten. ,,Niks is onmogelijk. Maar als we echt door willen, moeten we over twee wedstrijden top zijn. Werder Bremen staat niet voor niets eerste in de Bundesliga. Ik vind het in elk geval een heel mooie loting. Het wordt zwaar, al zal de reis ons in elk geval geen problemen opleveren. Een confrontatie tussen een Duitse en Nederlandse ploeg brengt bovendien ook altijd iets extra’s met zich mee.’’

Ondanks de uitschakeling lieten de Duitsers ook in de Champions League een goede indruk achter. Met tien punten kwam Werder Bremen net tekort om te overwinteren op het hoogste podium. ,,Vorig jaar speelden we met Barcelona ook twee duels tegen Werder Bremen. Werder is een goed voetballende ploeg, met veel beweging en fysieke kracht. Een ploeg die doelpunten maakt. Vorig jaar waren we bij Barcelona vooral beducht voor de lengte van de Duitsers bij spelhervattingen. In die situaties zullen ook wij uitermate geconcentreerd moeten zijn. Dit jaar zal ik alle gegevens wel toegestuurd krijgen vanuit Barcelona.’’

De winnaar van het tweeluik tussen Werder Bremen en Ajax treft vervolgens de winnaar van het treffen tussen Spartak Moskou en Celta de Vigo.