Menu
'Mooie poule', vindt Ten Cate van Ajax-groep

'Mooie poule', vindt Ten Cate van Ajax-groep

Trainer Henk ten Cate volgde de loting van de groepsfase in het UEFA Cuptoernooi vanuit de bestuurskamer in de Toekomst. Hij was niet pessimistisch gestemd over de uitkomst. ,,We hadden het slechter kunnen treffen."

Met een broodje in de ene hand en een kop koffie in de andere zet Henk ten Cate zich tegen twaalf uur aan het hoofd van de lange tafel in de bestuurskamer van de Toekomst. De televisie is gedraaid zodat de trainer en de journalisten, die voor de gelegenheid weer waren aanschoven, er goed voor zitten. Al voor de loting goed en wel begint, meldt Ten Cate dat hij wel graag tegen Espanyol zou spelen. Aan zijn stem te horen verwacht hij stiekem ook dat de Spaanse ploeg een aanstaande opponent wordt. En nadat goede bekende Sparta Praag uit het rode balletje is getrokken, rolt inderdaad de ploeg uit Barcelona zo in poule F, de poule van Ajax. Zo'n gok denkt Ten Cate nog eens te kunnen wagen. ,,Let op!", zegt de ingespannen kijkende trainer. ,,Nu krijgen we Fenerbahce." De stad Istanbul trekt hem wel, de heksenketel die daar rond wedstrijden is, vindt hij ook bijzonder. Maar dit keer krijgt de wens geen gestalte. Austria Wien is de derde opponent van Ajax. ,,Ach, Wenen is ook een mooie stad", berust Ten Cate in het lot.

En wat de trainer nog meer behaagt, is dat Praag, Barcelona en Wenen redelijk in de buurt liggen. ,,Praag is een uur vliegen, Barcelona twee uur en Wenen ook een uur. Dat is dus niet verkeerd." Het zijn gevaarlijke uitspraken met de laatste tegenstander nog te gaan, want wie weet doet die alle voordeel teniet. Maar de trainer wordt ook nu op zijn wenken bediend. Het Belgische Zulte-Waregem rolt uit de koker.

,,Ik vind dit een mooie poule", constateert de trainer tevreden. ,,Het zijn mooie ploegen. Het is ook een poule waar wij doorheen moeten komen. Van de tegenstanders ken ik Espanyol het beste. Alle Spaanse ploegen zijn goed, ze zijn goed georganiseerd en van alle vier de tegenstanders is Espanyol de sterkste. Het Belgische voetbal volg ik niet en van Austria Wien ken ik Frenk Schinkels en ik weet dat het een van de twee topclubs in Oostenrijk is. Nee, we hadden het slechter kunnen treffen. Kijk bijvoorbeeld eens naar poule B en D. En ook van poule H (Newcastle Utd, Celta de Vigo, Palermo, Fenerbah├že en E.Frankfurt) word je niet vrolijk. In dat opzicht hebben we niet ongunstig geloot maar je moet het nog maar wel doen."

De mooie steden Barcelona en Wenen ten spijt, Ajax speelt uit in Praag en bij Zulte-Waregem.