Menu
‘Mooie prijs voor mooie prestatie’

‘Mooie prijs voor mooie prestatie’

Klaas Jan Huntelaar zag zijn doeltreffendheid vrijdag bekroond met een bokaal. De Ajacied werd vandaag gelauwerd door de IFFHS, de internationale federatie van voetbalhistorici- en statistici. 'KJH' is de trefzekerste voetballer van 2006.

Namens de IFFHS was bestuurslid Jean Fraiponts naar de ArenA gekomen om Huntelaar in het zonnetje te zetten. Direct na de training kreeg ‘de beste spits van Europa’ zijn goudgekleurde voetbalprijs overhandigd. ,,Een mooie prijs voor een mooie prestatie’’, vatte Fraiponts een lang en eervol verhaal samen.

Jean Fraiponts staat op het punt om Klaas Jan Huntelaar te huldigen als meest trefzekere speler van 2006. Jean Fraiponts staat op het punt om Klaas Jan Huntelaar te huldigen als meest trefzekere speler van 2006.

De IFFHS stuurde de Ajacied eigenlijk een uitnodiging voor het voetbalgala op 8 januari in Salzburg. De Ajax-selectie belegt vanaf die dag echter een trainingskamp in Zuid-Afrika.
De verkiezing van de IFFHS is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Maatstaf is het aantal treffers dat een speler scoort in een competitie die in 2006 eindigt. In de voetbaljaargang 2005-2006 kwam Huntelaar in de Eredivisie en de daarop volgende play-offs tot 35 treffers. De spits was afgelopen seizoen doeltreffend namens Ajax en sc Heerenveen. De voetbalstatistici verzamelen jaarlijks gegevens uit ruim vijftig nationale competities. Huntelaar had tot deze week concurrentie uit de Peruaanse en Chileense competitie. Beide competities werden recent afgesloten. De twee overgebleven kanshebbers op de bokaal kwamen de Nederlandse goaltjesdief niet meer voorbij. De Hakan Sukür was voor Huntelaar de laatste Europese spits die de titel van ‘s werelds meest trefzekere speler voor zich opeiste. De Turkse spits ontving zijn beker in 1997.