Menu
Mooie voetbalavond eindigt in gelijkspel

Mooie voetbalavond eindigt in gelijkspel

De eerste thuiswedstrijd van Ajax in de UEFA Champions League is na een mooie voetbalavond geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Mounir El Hamdaoui scoorde de openingstreffer; ex-Ajacied Zlatan Ibrahimovic maakte de gelijkmaker. Vurnon Anita viel in de eerste helft met een kuitbeenblessure uit.

De Ajax-fans smachtten naar weer een Champions Leaguewedstrijd in de Amsterdam ArenA, Massaal, welliswaar met een tegen de prijs protesterend "vak 410", kwamen ze af op het prachtige affiche Ajax – AC Milan. Toevallig was het laatste duel dat Ajax op eigen bodem afwerkte op het hoogste Europese platform ook tegen Milanezen: maar dan tegen Internazionale. Danny Blind was destijds hoofdtrainer en hij zag zijn jongens na een vlotte 2-0 voorsprong op 2-2 eindigen. Alleen Maarten Stekelenburg en Urby Emanuelson waren er van het huidige spelersarsenaal bij die 22ste februari 2006.

En ook deze dinsdagavond stonden ze in het basiselftal dat Martin Jol het veld instuurde. De ervaren Ajacieden wilden samen met hun ploeggenoten de bittere smaak van de eerste groepswedstrijd tegen Real Madrid wegspoelen. Toen werd Ajax volledig overklast en mocht het team nog blij zijn met de magere 2-0 nederlaag. Ten opzichte van dat duel had Jol twee wijzigingen in zijn selectie: de geschorste Vertonghen en Suarez stonden uiteraard weer in de basis. Voor dit duo hun eerste échte Champions League-optreden, de voorrondes niet meegerekend, ooit. Bij elkaar opgeteld speelde de Ajax-basis 30 duels op dit platform, tegenover 574 (!) voor de Italiaanse startformatie.

Maar wat zeggen die cijfers in het veld? In de eerste twintig minuten weinig tot niets. Want Ajax was brutaal, toonde lef en klopte nadrukkelijk aan de poort bij doelman Abbiati. AC Milan had daar alleen een venijnig schot van Robinho tegenover gezet, waarop Stekelenburg als vanouds prima redde. In de 23ste minuut kwamen de Amsterdammers dan ook zeer verdiend op voorsprong. Luis Suarez poorte Nesta fantastisch in de zestien meter en bediende Mounir El Hamdaoui. De spits draaide en schoot hoog in, 1-0. Van AC Milan had Ajax nog weinig te duchten gehad. Maar dat die extra ervaring wel degelijk meespeelt, bleek verderop in de eerste helft toen Ajax met tien man kwam te staan vanwege een kuitbeenblessure van Vurnon Anita. Precies in die korte ondertalperiode sloegen de Milanezen toe. Zlatan Ibrahimovic schoot na een pass van Seedorf binnen, 1-1. Er waren 37 minuten gespeeld. Ajax, dat de geblesseerde Anita wisselde voor Miralem Sulejmani, liet zich niet in de hoek zetten en zocht fanatiek naar openingen. ,,Het ging vanaf de eerste minuut zoals we hadden gehoopt", vertelde Jol na afloop. ,,We hadden natuurlijk een knauw gekregen in Madrid en misschien waren dit soort ploegen wel te groot voor ons. Het was heel vervelend dat net in die fase van het uitvallen van Anita die goal viel."

Ajax juicht bij de openingstreffer van El Hamdaoui. Ajax juicht bij de openingstreffer van El Hamdaoui.

Toen Ajax het tweede bedrijf richting eigen aanhang speelde, wilde de thuisclub op dezelfde voet verder. Maar Milan nam lang zo'n afwachtende houding niet meer aan. De formatie van trainer Massimiliano Allegri erkende de kwaliteiten van vooral Suarez en El Hamdaoui, die af en toe zeer gevaarlijk in het strafschopgebied acteerden. ,,Ajax heeft het ons heel moeilijk gemaakt", gaf Allegri na afloop toe. Halverwege de tweede helft ebde het spel en de opwinding wat weg, maar vanaf de 76ste minuut drong Ajax weer nadrukkelijk aan. AC Milan kreeg echter zes minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd de levensgrote kans op de winnende treffer toen Van der Wiel geblesseerd bleef liggen. Ibrahimovic gaf voor en Robinho schoot hard in. Het was echter aan de klasse van Stekelenburg te danken dat die bal er niet inging. Kort daarna wisselde Allegri Seedorf, die onder luid applaus van het Ajax-publiek, voor Abete en kwam Inzaghi voor Robinho.

Het publiek ging met z'n allen staan om hun Ajax in de slotminuten naar meer te juichen. Drie punten kregen de Ajacieden echter niet. Het bleef 1-1 en dat betekent een derde plek in de poule, want Auxerre verloor op eigen veld van Real Madrid. ,,Je moet tevreden zijn met een punt", vond Jol. ,,Maar eigenlijk hadden we er drie moeten hebben om bovenin mee te kunnen doen."


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Gerard van Hees/Ajax.nl


Kijk voor reacties van Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui straks op Ajax.TV

Van der Wiel schiet langs Gattuso. Van der Wiel schiet langs Gattuso.
Emanuelson startte als linksbuiten en was een plaag voor AC Milan. Emanuelson startte als linksbuiten en was een plaag voor AC Milan.
Stekelenburg redt fraai op een inzet van Ibrahimovic. Stekelenburg redt fraai op een inzet van Ibrahimovic.
De Zeeuw begon in de basis in plaats van Lindgren. De Zeeuw begon in de basis in plaats van Lindgren.
Sulejmani kwam in het veld voor de geblesseerde Anita, snelt Zambrotta voorbij. Sulejmani kwam in het veld voor de geblesseerde Anita, snelt Zambrotta voorbij.
Rasmus Lindgren kwam in de 79ste minuut voor Demy de Zeeuw in het veld. Rasmus Lindgren kwam in de 79ste minuut voor Demy de Zeeuw in het veld.
El Hamdaoui bracht Ajax op een 1-0 voorsprong. El Hamdaoui bracht Ajax op een 1-0 voorsprong.
Vertonghen, nog geschorst tegen Real Madrid, in duel met Ibrahimovic. Vertonghen, nog geschorst tegen Real Madrid, in duel met Ibrahimovic.
Ibrahimovic maakte kort na het Ajax-doelpunt de gelijkmaker. Ibrahimovic maakte kort na het Ajax-doelpunt de gelijkmaker.
Demissionair premier Balkenende was ook een van de aandachtige toeschouwers. Demissionair premier Balkenende was ook een van de aandachtige toeschouwers.
Luis Suarez haalt hard uit. Luis Suarez haalt hard uit.
Clarence Seedorf kreeg een staande ovatie van het Ajax-publiek. Clarence Seedorf kreeg een staande ovatie van het Ajax-publiek.