Menu

Mooie voetbalshow Ajax geeft vertrouwen

Met een prachtige 6-0-overwinning op Willem II heeft Ajax de koppositie in de Holland Casino Eredivisie heroverd. Met zes verschillende doelpuntenmakers en een hoofdrol voor Wesley Sonck kan Ajax met een goed gevoel werken naar komende woensdag als Club Brugge naar Amsterdam komt.

Uit voorzorg hield trainer Ronald Koeman zijn aanvoerder Rafael van der Vaart aan de kant. Van der Vaart had maandag op de training een tik gekregen en kampte nog met lichte klachten. Toch had Koeman, als de stand er om had gevraagd, de spelverdeler wél in gebracht.

Maar dat hoefde niet, want Willem II was een gewillig slachtoffer van Ajax, dat de kater van het verlies tegen NAC met heel veel doelpunten wegspoelde. Met Wesley Sneijder op de plaats van Van der Vaart, Petri Pasanen naast Julien Escudé en een weergaloze Tomás Galásek als aanvoerder voor de twee centrale verdedigers, ging het crescendo met de Amsterdammers.

Dat kon ook omdat deTilburgers, die al te laat in de ArenA arriveerden waardoor de wedstrijd tien minuten later begon, hen weinig in de weg legden. ,,Het is een raar fenomeen”, zei Willem II-trainer Mark Wotte na afloop. ,,Het lijkt wel of er bij ons wat verandert, zodra we een groot stadion binnen rijden. Tegen Heerenveen, AZ, NAC en Zwolle krijgen we in totaal twee tegendoelpunten. Maar tegen PSV en Ajax liefst twaalf.”

Nadat Wesley Sonck - die zich tot de absolute uitblinker zou ontpoppen - de wedstrijd in de dertiende minuut had opengebroken, zorgde Zlatan Ibrahimovic nog voor het halfuur verstreken was voor de tweede treffer. Toen stond er wel al een andere doelman in het veld. Geert de Vlieger moest zich direct na de openingstreffer laten vervangen door Peter Zois. De gasten hadden zelf trouwens ook gescoord via oud-Ajacied Denny Landzaat maar scheidsrechter Van Egmond keurde het doelpunt af, wegens vermeend buitenspel. ,,Toch denk ik niet dat als Willem II gelijk was gekomen, we in de problemen waren gekomen”, schatte Ronald Koeman na afloop in. ,,Daarvoor had Ajax te veel kwaliteit”, was Wotte het met de Ajax-trainer eens.

Zonder Pasanen maar met Yakubu liep Ajax met bij vlagen fantastisch voetbal in de tweede helft binnen het uur uit naar een 4-0 voorsprong door doelpunten van Wesley Sneijder en Victor Sikora. Vooral het doelpunt van de net ingevallen Sikora was een beauty . Hij nam een terugkomende bal direct op zijn slof en zag hem via de onderkant lat in het doel verdwijnen.

,,Heel belangrijk voor hem”, dacht Koeman. ,,Net zoals de goal van Tom Soetaers belangrijk was.” De Belgische buitenspeler nam de 5-0 voor zijn rekening. ,,Die jongens hebben toch moeite gehad om zich aan te passen bij Ajax. Dit soort momenten zijn daarom belangrijk. Dit geeft vertrouwen. Uiteraard geldt dat ook voor Sonck. Er wordt veel van hem verwacht en zelf verwacht hij misschien nog meer. Dan speelt hij ook nog op een positie die hij niet is gewend. Maar hij vulde het heel goed in. Dat moet voor hem een geruststelling zijn. Ik zie dan ook geen reden om het voorin te veranderen. Woensdag spelen Ibrahmovic en Sonck net zoals vandaag.”

Het slotaccoord viel in de 81ste minuut toen Steven Pienaar de 6-0 binnenschoof. ,,Ik ben blij voor de ploeg”, verwoordde Koeman zijn gevoelens na de verpletterende zege en de heroverde koppositie. ,,Na de nederlaag tegen NAC waren we vandaag misschien extra scherp. We speelden vanaf het begin goed met prima combinaties. Ook in de tweede helft ging het goed. We bleven simpel voetballen en dachten tevens aan de score. Toen het ging lopen lukte alles.”