Menu
Mooie zege Ajax A1 op Heerenveen

Mooie zege Ajax A1 op Heerenveen

Ajax A1 heeft een mooie overwinning behaald op sc Heerenveen. Op de Toekomst eindigde de topper in de Eredivisie voor A-junioren in een 4-1-zege voor Ajax.

Ajax A1 won fraai van Heerenveen. Dat geeft vertrouwen naar dinsdag toe als Feyenoord naar Amsterdam komt. Ajax A1 won fraai van Heerenveen. Dat geeft vertrouwen naar dinsdag toe als Feyenoord naar Amsterdam komt.

Ajax A1 begon overweldigend aan het duel met rivaal Heerenveen. De Friese ploeg heeft elk jaar een goede ploeg en ging tot zaterdag samen met Ajax, Feyenoord en AZ aan de leiding. ,,Wij konden veel druk zetten in het eerste half uur”, analyseerde trainer Frank de Boer na afloop. Dat resulteerde al snel in een penalty toen Geoffrey Castillion naar de grond werd getrokken. Tom Overtoom schoot de strafschop echter keihard op de lat waardoor een snelle beloning voor het offensieve spel uitbleef. Via Sneijder en Castillion kreeg Ajax nog een paar kansen, voordat in de veertiende minuut het eerste doelpunt viel. Daar kwam echter geen Amsterdammer bij kijken. ,,Een vrije trap werd goed genomen en er volgde een scrimmage voor het doel”, aldus De Boer. ,,De keeper stompte de bal al half in eigen doel en verdediger Richard Stolte van Heerenveen werkte hem toen helemaal in eigen doel. Dat was een gevolg van de pressie die wij uitoefenden.”

Drie minuten later had Rodney Sneijder de marge kunnen verdubbelen. Bij een vrije trap deed hij bijna alles goed. Hij schoot alleen niet tussen de palen. Zijn inzet miste het doel op luttele centimeters. Daarna was er wederom een goed schot van Castillion, die de complimenten kreeg van zijn trainer. ,,Geoffrey was attent en hij was goed bezig.”

Toch kreeg Heerenveen na een half uur meer grip op Ajax, dat vanwege het hoge tempo in het eerste deel van de wedstrijd iets minder pressie ging spelen. De Friese ploeg kreeg zelfs nog een strafschop te nemen, nadat doelman Marco Bizot een aanvaller licht had geraakt. Bizot keerde de penalty echter. Net voor rust moest De Boer al zijn eerste wissel toepassen, want Lorenzo Burnet viel uit. ,,Kort voor de wedstrijd bleek dat Randel Shakison niet kon spelen omdat hij vocht in zijn knie had”, verklaarde De Boer. ,,Burnet had bij de A2 al een helft gespeeld, maar ik moest hem toch opstellen.” Toen Burnet moest afhaken met kramp in beide kuiten, moest Mitch Apau diens plaats innemen. ,,En hij had al een hele wedstrijd met de A2 in de benen. Ik moet Mitch een groot compliment geven, want hij stond zijn mannetje goed.”

In de tweede helft waren Ajax en Heerenveen gelijkwaardig. ,,Zij speelden veel één-op-één, waardoor wij de ruimte kregen en daar hadden we eigenlijk beter mee om moeten gaan”, aldus De Boer. ,,We gingen nog steeds in de zesde versnelling door, terwijl we meer geduld hadden moeten hebben.” Dealniettemin schoot Castillion in de 56ste minuut met een keihard diagonaal schot de 2-0 binnen en zes minuten later legde hij goed terug op Sneijder, die met een tegendraads schot uithaalde, 3-0. Invaller Atilla Yildirim bracht Ajax na een goede steekbal van Jarchino Antonia op 4-0. ,,Jammer genoeg kregen we in de 89ste minuut nog een tegendoelpunt. We hadden drie keer op rij de nul weten te houden dan is het toch zonde dat dat vandaag niet lukte.” Leroy Hardenberg profiteerde dat Bizot na een terugspeelbal geen controle had, 4-1.

Opstelling Ajax A1: Marco Bizot; Johan Kapelhof, Timothy van der Meulen, Ricardo van Rijn, Lorenzo Burnet (43. Mitch Apau); Roly Bonevacia, Tom Overtoom (65. Jarchino Antonia), Rodney Sneijder (80. Lorenzo Ebicilio); Florian Jozefzoon (74. Atilla Yildirim), Geoffrey Castillion, Marvin Zeegelaar.