Menu
Mooie zege met kanttekeningen

Mooie zege met kanttekeningen

De eerste competitiewedstrijd onder leiding van trainer Henk ten Cate leverde Ajax een dikverdiende 5-0 zege op tegen RKC Waalwijk, een evenaring van het grootste verschil tegen de Waalwijkers (6-1 in 2003). Toch was Ten Cate niet over alles wat hij had gezien tevreden. ,,Ik ben wel tevreden met de overwinning, niet met het vertoonde spel.” Want de trainer wist dat als Ajax gas had bijgegeven, een koppositie niet ondenkbaar was geweest.

Die ambitie van Ten Cate valt zeer te prijzen, want hoeveel trainers zouden met het oog op een nakende beslissende wedstrijd om een ticket voor de Champions League niet willen dat zijn ploeg bij zo’n voorsprong rustig achterover leunt? Ten Cate valt niet onder hen. De enige keer dat hij aan woensdag dacht was toen hij na een uur spelen Gabri naar de kant haalde. Bovendien had de Spanjaard toen ook al een gele kaart op zak en diens temperament kennende vond Ten Cate het verstandiger hem te wisselen.

Het was niet zijn eerste wissel. Al na twintig seconden moest de technische staf ingrijpen omdat Zdenek Grygera, in het centrum de vervanger van de geschorste Thomas Vermaelen, met een hamstringblessure uitviel. John Heitinga schoof daardoor van rechts naar het midden en George Ogararu nam de backpositie in. ,,Die omzetting leverde geen problemen op'', had Ten Cate geconstateerd.

Toch liep het in het eerste halfuur niet zo soepel met Ajax als gehoopt en misschien ook wel verwacht. ,,We waren te slordig en het tempo op het middenveld lag te laag”, was het oordeel van de trainer. Toen Hedwiges Maduro meer mee inschoof ging het beter en in de 34ste minuut kopte Ryan Babel raak. De actie die daaraan vooraf ging, verdiende ook zo’n bekroning. Mauro Rosales, op wie de trainer gedurende de wedstrijd nog een beetje kwaad werd omdat hij te weinig zijn man opzocht, dolde Frank van Mosselveld en gaf een prachtige voorzet af. Met het doelpunt van linksbuiten Babel als resultaat. Net voor rust kwam Ajax tot frustratie van RKC op 2-0. Terwijl Hans van der Haar op Ajax-helft geblesseerd lag, gingen de Amsterdammers in volle snelheid over RKC heen. Wesley Sneijder schoot onberispelijk in de hoek. RKC-trainer Adrie Koster verweet Ajax terecht niets. ,,Wij hadden veel alerter moeten zijn. Niet moeten appelleren maar moeten ingrijpen.”

Koster verweet ook zijn eigen zwak spelende ploeg opvallend weinig. Hij gaf de thuisploeg alle eer. ,,Ajax was een maatje te groot voor ons, dan is het geen schande als je verliest. Hoewel deze grote nederlaag niet was ingecalculeerd had het alles te maken met de kwaliteit van Ajax.”

Snel na rust, in de 52ste minuut, tikte een zeer attente Heitinga van dichtbij de 3-0 binnen en nog voor de zeventig speelminuten waren voltooid, had Wesley Sneijder na een mooie assist van Klaas Jan Huntelaar ook het vierde Amsterdamse doelpunt achter Rob van Dijk gewerkt. ,,Daarna hadden we het gaspedaal dieper moeten indrukken”, stelde Ten Cate. ,,Dan waren we koploper geweest.”

Maar zijn spelers, van wie Roger debuteerde, wisten er nog slechts een goal bij te maken. Mauro Rosales bekroonde zijn goede wedstrijd met de slottreffer. Die 5-0 was dus niet goed voor de leidende positie in de Eredivisie. Die gaat naar AZ. De Alkmaarders wonnen met 8-1 van NAC Breda; volgende week tegenstander van Ajax.

Bekijk ook het fotoverslag >>