Menu
Mooie zondag voor Ajax

Mooie zondag voor Ajax

Ajax heeft zondag uitstekende zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap. In de Amsterdam ArenA won het team van Frank de Boer met 3-0 van RKC Waalwijk dankzij goals van Jan Vertonghen, Siem de Jong en Lorenzo Ebecilio. Doordat PSV en FC Twente allebei onderuit gingen, is Ajax de nieuwe nummer 2 van de Eredivisie.

Het Every little thing is gonna be allright van Bob Marley schalde bij het begin van de tweede helft door het stadion. Op dat moment was al duidelijk dat PSV eerder op de middag met 3-1 van NAC Breda had verloren. Ook FC Twente stond op dat moment op achterstand, waardoor de stemming opperbest was. Drie kwartier later was ook het verlies van FC Twente een feit, waardoor er zondagmiddag in de ArenA veel vaker gejuicht dan gescoord werd. Bovendien passeerde Ajax Twente en PSV op de ranglijst waardoor het weekend alleen nog maar mooier werd.

Sinds de jaarwisseling is de achterstand van Ajax op de concurrenten zo goed als zeker verdampt. De grijnzende blik die Jan Vertonghen na afloop op het scorebord wierp, sprak dan ook boekdelen. De virtuele stand in de Eredivisie zette Ajax op de tweede plaats, kort achter koploper AZ. Wie had dat een paar weken geleden gedacht? Tel daarbij op dat PSV, Twente en AZ in tegenstelling tot Ajax nog verplichtingen in de beker en de UEFA Europa League hebben. Met een reeks thuiswedstrijden en de clash met PSV in het vooruitzicht gloort er een scenario als vorig seizoen. ,,Van mij mag het zo zijn”, zei Frank de Boer na afloop. ,,Ik denk dat we dit wel vol kunnen houden. Alleen moeten we nog iets minder slordig zijn. Tegen topploegen worden die slordigheden meestal wel afgestraft. We moeten en kunnen nog beter.”

Jan Vertonghen speelde een ijzersterke wedstrijd. Jan Vertonghen speelde een ijzersterke wedstrijd.

Naast het goede nieuws uit Nijmegen en Breda deed Ajax zelf ook wat het moest doen: winnen. Jan Vertonghen zette Ajax na een klein half uur op voorsprong. Ricardo van Rhijn kopte een hoekschop van Theo Janssen door, waarna de Belg bij de tweede paal het laatste zetje gaf: 1-0. Op slag van rust had Vertonghen de score nog kunnen verdubbelen, maar zijn kopbal werd door RKC-verdediger Ard van Peppen van de lijn gehaald. Tien minuten na rust had Siem de Jong meer succes. Na een foute terugspeelbal van Adil Auassar reageerde de spits attent en schoot de opgepikte bal beheerst langs doelman Jeroen Zoet: 2-0.

Met de 2-0 tussenstand op het scorebord (en de wetenschap hoe het er op de andere velden voorstond) ontstond er zowaar een kampioenssfeer in de ArenA. De verrassende nummer 9 van de Eredivisie, zonder de geblesseerde Ajax-huurling Geoffrey Castillion, bood weliswaar nog wat verweer, maar echt gevaarlijk werd het nooit. De grootste kansen bleven voor Ajax. Zo hadden de 51.353 fans halverwege de tweede helft bijna opnieuw reden tot juichen. Met een krachtige kopbal van De Jong was de derde goal van Ajax bijna een feit, maar doelman Zoet redde knap.

In het restant van de wedstrijd kon er ook alsnog een derde goal worden bejubeld. Invaller Dmitry Bulykin ontpopte zich een keer als aangever in plaats van afmaker en stelde Lorenzo Ebecilio in staat om te scoren. Uit een fijne voorzet vanaf rechts kopte de man die vorige week tegen Roda JC een hattrick scoorde de bal tegen de touwen: 3-0. Zo werden de supporters die tot de laatste minuut waren gebleven op een kleine toegift getrakteerd. Over twee weken zullen ze er weer allemaal zijn als Ajax het in een uitverkochte ArenA tegen PSV opneemt. Eerst wacht echter nog de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. En omdat de volgende speelronde ook FC Twente - Feyenoord en PSV - sc Heerenveen voorschotelt, belooft ook dat een bloedstollende zondag voor de Ajax-fans te worden.


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Aras Özbiliz had in de openingsfase goede scoringskansen. Aras Özbiliz had in de openingsfase goede scoringskansen.
Toby Alderweireld werd uitgeroepen tot 'Man of the Match'. Toby Alderweireld werd uitgeroepen tot 'Man of the Match'.
Christian Eriksen kwam dichtbij een treffer, maar kwam een teenlengte te kort. Christian Eriksen kwam dichtbij een treffer, maar kwam een teenlengte te kort.
Ricardo van Rhijn zet voor op doelpuntenmaker Vertonghen. Ricardo van Rhijn zet voor op doelpuntenmaker Vertonghen.
Blijdschap bij de Ajacieden na de eerste treffer. Blijdschap bij de Ajacieden na de eerste treffer.
Lorenzo Ebecilio gooide een minuut voor tijd de wedstrijd op slot. Lorenzo Ebecilio gooide een minuut voor tijd de wedstrijd op slot.
Alderweireld sprint vooruit. Alderweireld sprint vooruit.
De Jong ziet zijn schot in het doel van Zoet verdwijnen. De Jong ziet zijn schot in het doel van Zoet verdwijnen.
Een een-op-een actie van Vurnon Anita. Een een-op-een actie van Vurnon Anita.
Kenneth Vermeer maakte in de slotfase van het duel een fraaie redding. Kenneth Vermeer maakte in de slotfase van het duel een fraaie redding.
Het derde doelpunt wordt uitgebreid gevierd. Het derde doelpunt wordt uitgebreid gevierd.
De uitverkochte ArenA was zeer sfeervol. De uitverkochte ArenA was zeer sfeervol.
Met de winst tegen RKC en het verlies van de concurrenten kan het weekeinde niet meer stuk voor Ajax. Met de winst tegen RKC en het verlies van de concurrenten kan het weekeinde niet meer stuk voor Ajax.