Menu
‘Mooiste jaren waren Ajax-jaren’

‘Mooiste jaren waren Ajax-jaren’

André Bergdolmo keerde vrijdag even terug bij zijn oude club. De Noorse oud-Ajacied – tussen 2000 en 2003 goed voor 86 officiële Ajax-duels – verdeelt zijn tijd tussen het assistent-trainerschap van Vålerenga en een co-commentaarschap bij de Noorse tv-zender Viasat. ,,Ik heb bij de Ajax de beste tijd gehad in mijn carrière’’, kijkt Bergdolmo zeer tevreden terug op zijn jaren in Amsterdam.

Op sommige mensen lijkt de tand des tijds geen invloed te hebben. Bergdolmo behoort tot het slag dat, bijna tien jaar na zijn vertrek uit Amsterdam, uiterlijk niets is veranderd. Ook aan zijn interesse voor het voetbalspel is nagenoeg niets veranderd. Omringd door collega’s van de tv worden de verrichtingen op het trainingsveld nauwgezet gevolgd. De assistent-trainer, tv-man, maar vandaag wellicht toch vooral de oud-voetballer komen deze waterkoude vrijdag fraai samen.

,,Ik ben sinds mijn vertrek nog een keer als speler teruggeweest in Amsterdam’’, vertelt de 41-jarige Noor. ,,Dat was als speler van FC Kopenhagen. Toen speelden we in de voorronde Champions League tegen Ajax. ,,Ajax staat voor mij nog altijd voor twee dingen: professionaliteit en warmte. Zowel voor als na mijn tijd als selectiespeler heb ik het nooit ergens beter gehad. Ik ben hier kampioen geworden, heb de beker gewonnen en in de Champions League gespeeld. Wat wil je dan nog meer? Ik heb bij Ajax niet voor niets de beste tijd gehad. Alles is hier professioneel. En de mensen zijn aardig en behulpzaam.’’ Teammanager David Endt is sinds 2000 – zijn entree in Amsterdam - vriend en aanspreekpunt voor Bergdolmo. De twee hebben contact gehouden; ook wat dat betreft is er niet veel veranderd. Endt is voor de meeste oud-spelers hét vertrouwde aanspreekpunt.

André Bergdolmo op de Toekomst: ,,,,Ajax staat voor mij nog altijd voor twee dingen: professionaliteit en warmte" André Bergdolmo op de Toekomst: ,,,,Ajax staat voor mij nog altijd voor twee dingen: professionaliteit en warmte"

Een goudgekleurde adidas-schoen herinnert in huize Bergdolmo vooral aan de Ajax-jaren van de heer des huizes. Mevrouw Bergdolmo besloot, bij wijze van verrassing, van een voetbalschoen uit zijn debuutwedstrijd als Ajacied een fraaie trofee te maken. Bergdolmo koestert het relikwie. ,,Het heeft een speciale plek in onze huiskamer.’’ Net als hij doet met de shirts en het eremetaal die hij als Ajacied veroverde. Naast zijn debuutwedstrijd zijn het vooral mooie momenten die Bergdolmo koestert. Waardevolle herinneringen. Zoals de 5000é Eredivisie-goal die hij ooit, als Ajacied maakte tegen Feyenoord. Na een schwalbe van Nikos Machlas, tekende de verdediger vanaf de penaltystip voor de 1-1. ,,Pas na afloop hoorde ik dat het de vijfduizendste was’’, gaat Bergdolmo opnieuw terug in de tijd. Achteraf een memorabel moment.’’

Als woensdag Ajax en Borussia Dortmund de degens kruisen in de Champions League staan twee voormalige werkgevers van de Noor tegenover elkaar. De doorbraak van Petri Pasanen luidde voor Bergdolmo in 2002-2003 het einde in van zijn Ajax-tijd. ,,Pasanen was een jonge jongen, zoals er die tijd meer jonge spelers als groot talent een vaste stek in de selectie kregen’’, doelt Bergdolmo onder meer op Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Cristian Chivu. Borussia Dortmund toonde interesse. Bergdolmo kon de kans op meer speeltijd niet laten lopen. Een akkoord van toenmalig trainer Ronald Koeman maakte de weg helemaal vrij. De periode-Dortmund haalde het, achteraf bezien, niet bij zijn tijd in Amsterdam. Bij lange na niet zelfs. ,,Ajax heeft me tot nu toe verrast in de Champions League. Zeker als je het verschil in financiële mogelijkheden ziet. Ik zie de wedstrijd tegen Dortmund ook met vertrouwen tegemoet. Ajax heeft zeker een kans.’’

En weg is hij, de man die ooit een spilfunctie vervulde in de verdediging van Ajax. Op weg naar interviews met Frank de Boer en Christian Eriksen, die een verslaggever van Viasat afneemt in aanloop naar de kraker Ajax - Borussia Dortmund. Met een lach: ,,Met andere oud-spelers doe ik wel eens mee in wedstrijdjes voor goede doelen. Misschien kan ik binnenkort een keer meedoen met Lucky Ajax.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bergdolmo zag vrijdagmorgen onder meer Toby Alderweireld individueel trainen met fysio Pim van Dord. Bergdolmo zag vrijdagmorgen onder meer Toby Alderweireld individueel trainen met fysio Pim van Dord.
Deens onderonsje tijdens de training tussen Lasse Schöne en Christian Eriksen. Deens onderonsje tijdens de training tussen Lasse Schöne en Christian Eriksen.
Fel duel tussen Lucas Andersen en Siem de Jong. Fel duel tussen Lucas Andersen en Siem de Jong.
Thulani Serero is op de goede weg terug; het duel met VVV komt nog te vroeg voor de Zuid-Afrikaanse Ajacied. Thulani Serero is op de goede weg terug; het duel met VVV komt nog te vroeg voor de Zuid-Afrikaanse Ajacied.