Menu
Morele boost Ajax na zege op PSV

Morele boost Ajax na zege op PSV

De stand op de ranglijst vooraf bleek een slechte indicator voor de afloop van de 59ste editie van PSV - Ajax. Achtervolger Ajax koppelde in zijn 1000ste uitwedstrijd in de Eredivisie frisse gretigheid aan een onstilbare honger tot winst. Goals van Ricardo Kishna, Lasse Schöne en Anwar El Ghazi hielpen Ajax aan een morele boost: 1-3.

Waar de kemphanen zich op de ranglijst ook bevinden; duels tussen Ajax en PSV blijken al jaren een garantie voor spektakel. Ook als nummer 2 Ajax met een achterstand van 14 punten aantreedt bij de koploper, is dat niet anders. Zo bleek zondag in het Philips Stadion waar Ajax de mijlpaal bereikte van de duizendste uitwedstrijd in de Eredivisie (inclusief play-offduels). De competitie leek al voor de 25ste speelronde beslist. Eeuwig terugkerend prestige plus natuurlijk sportieve eer kruidden de 59ste editie van PSV - Ajax.

Drie dagen na de 0-3-zege op Legia Warschau in de UEFA Europa Lague begon Ajax aarzelend aan de traditionele topper in de lichtstad. Het offensief dat PSV vanaf de aftrap ontketende leverde een klein spervuur aan kansen op. Jasper Cillessen voorkwam een achterstand met reddingen op inzetten van Memphis Depay (schoten) en Georginio Wijnaldum (kopbal). PSV leek de teleurstelling over de Europese uitschakeling door Zenit St. Petersburg aardig te hebben verwerkt.
Toen de Eindhovense storm iets was geluwd, had Ajax een feilloos antwoord paraat. Na een half uur liet rechtsbuiten Anwar El Ghazi de PSV’ers Jetro Willems en Wijnaldum behendig zijn hielen zien. De voorzet op Ricardo Kishna, die slim voor Santiago Arias kroop, bleek goud waard: 0-1. Kishna tekende en passant voor zijn eerste uitdoelpunt als Ajacied.

Dat de voorsprong vloekte met de veldverhouding tot dat moment, vond uiteraard geen enkele Ajacied in het volle uitvak een probleem. Milik kon zijn ploeg vlak voor rust aan een tweede treffer helpen. De Pool, donderdag nog tweemaal trefzeker tegen Legia, strandde op PSV-goalie Zoet.

Davy Klaassen en Anwar El Ghazi vieren de derde Ajax-goal uitbundig. Davy Klaassen en Anwar El Ghazi vieren de derde Ajax-goal uitbundig.

De Boer besloot voorafgaand aan de competitiekraker niet aan zijn basisploeg te morrelen. De Ajax-trainer koos voor exact dezelfde elf Ajacied die donderdag in Warschau ook aan de aftrap verschenen. Vraagteken Davy Klaassen bleek gewoon speelklaar. De gemiddelde leeftijd van beide ploegen was met 23 jaar en 11 dagen onverminderd jong. Alleen bij de Eredivisie-uitvoering van Ajax - PSV, eerder dit seizoen, werd de prestigestrijd gestreden door een nóg jonger Ajax en PSV: 22 jaar en 356 dagen.

De - gemiddeld genomen - jonkies van Ajax en PSV maakten er in Eindhoven een volwassen kraker van. De Eindhovenaren probeerden het initiatief, direct na rust, te heroveren. Het leverde een rakelings overvliegende kopbal van Wijnaldum op. De Boer zag vijf minuten later zijn eerste spits Milik afhaken met een hamstringblessure. Daardoor dat Ajax’ topschutter het einde van de topper niet. Lasse Schöne was zijn vervanger. De Deen speelde iets meer hangend vanaf rechts; El Ghazi voltooide de wedstrijd als spits. Iets later werd Kishna afgelost door Lucas Andersen. In de slotfase maakte ook Jairo Riedewald speelminuten als vervanger van Thulani Serero.

In het laatste kwartier ontbrak het in zijn geheel al niet aan venijn. Invaller Schöne teisterde de dwarslat met zijn zwabberende afstandsknal. PSV ontsnapte aan een knock-out. Een minuut later lag de bal alsnog achter Cillessen. PSV-spits Luuk de Jong kopte feilloos raak: 1-1. Depay had de thuisclub aan voorsprong kunnen helpen. Het indraaiende schot verdween maar nét naast.
Het waren Schöne en El Ghazi die Ajax aan de volledige buit hielp. In de 83ste minuut beproefde Schöne zijn geluk uit een vrije trap op schietafstand van Zoet. Kort nadat hij bij een eerder poging uit een vrije trap de lat raakte, werd poging nummer 2 in een doelpunt omgezet. De vrije schietkans werd voldoende van richting veranderd door het Eindhovense muurtje om de PSV-goalie op het verkeerde been te zetten: 1-2. Vervolgens kwam Ajax goed weg toen Bazoer een inzet van PSV van de lijn kopte.

In de extra tijd diende El Ghazi de Brabanders de genadeklap toe. Het was vooral voldoende voor een moraal versterkende overwinning. Als eerste ploeg slaagde Ajax er dit seizoen in om koploper PSV in eigen huis een nederlaag toe te brengen. De achterstand op PSV is met elf punten echter onverminderd groot. In de strijd om plek twee bedraagt de voorsprong op AZ zes punten.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Davy Klaassen was fit genoeg om aan de topper tegen PSV te beginnen. Davy Klaassen was fit genoeg om aan de topper tegen PSV te beginnen.
Jasper Cillessen sleepte Ajax er in de beginfase doorheen. Jasper Cillessen sleepte Ajax er in de beginfase doorheen.
Riechedly Bazoer speelde een prima wedstrijd tegen zijn oude club PSV. Riechedly Bazoer speelde een prima wedstrijd tegen zijn oude club PSV.
Thulani Serero vormde samen met Davy Klaassen en Riechedly Bazoer het middenveld van Ajax. Thulani Serero vormde samen met Davy Klaassen en Riechedly Bazoer het middenveld van Ajax.
Ricardo Kishna schoot Ajax na een half uur op voorsprong. Ricardo Kishna schoot Ajax na een half uur op voorsprong.
Arek Milik moest na rust geblesseerd (hamstring) naar de kant. Arek Milik moest na rust geblesseerd (hamstring) naar de kant.
Anwar El Ghazi speelde een deel van de tweede helft in de spits. Anwar El Ghazi speelde een deel van de tweede helft in de spits.
Lucas Andersen maakt meters met de bal aan de voet. Lucas Andersen maakt meters met de bal aan de voet.
Joël Veltman op avontuur richting het PSV-doel. Joël Veltman op avontuur richting het PSV-doel.
Ricardo van Rhijn en Lasse Schöne overleggen voorafgaand aan het nemen van de vrije trap. Ricardo van Rhijn en Lasse Schöne overleggen voorafgaand aan het nemen van de vrije trap.
Schöne viert zijn rake vrije trap. Schöne viert zijn rake vrije trap.
Mooi onderonsje tussen Schöne en Van Rhijn na de 1-2. Mooi onderonsje tussen Schöne en Van Rhijn na de 1-2.
Jasper Cillessen kan de bal net niet keren. Gelukkig staat Riechedly Bazoer nog op de doellijn om de bal weg te koppen. Jasper Cillessen kan de bal net niet keren. Gelukkig staat Riechedly Bazoer nog op de doellijn om de bal weg te koppen.
Anwar El Ghazi maakte in blessuretijd Ajax' derde treffer. Anwar El Ghazi maakte in blessuretijd Ajax' derde treffer.
Vreugde na de 1-3. Vreugde na de 1-3.
De Ajacieden bedanken de meegereisde Ajax-fans. De Ajacieden bedanken de meegereisde Ajax-fans.