Menu
Mourinho: 'Ajax beter dan vorig jaar'

Mourinho: 'Ajax beter dan vorig jaar'

Voor het derde jaar op rij treft Ajax Real Madrid in de groepsfase van de UEFA Champions League. En dus kwam coach José Mourinho dinsdagavond opnieuw naar de Amsterdam ArenA om vooruit te blikken op een nieuwe editie van Ajax - Real Madrid. Voor het oog van zestien televisiecamera’s deed de coach van de Spaanse kampioen zijn verhaal over Real Madrid en Ajax.

Het bezoek van Mourinho vertoonde de nodige gelijkenissen met de afgelopen twee keren. Zowel de Spaanse als Nederlandse pers was dinsdagavond uitgelopen om ‘The Only One’ te bevragen over de aanstaande wedstrijd tegen Ajax. Maar net als op 22 november 2010 en 6 december 2011 wierp ook deze keer de wedstrijd tegen FC Barcelona zijn schaduw vooruit. Voor het derde jaar op rij vormt de wedstrijd in de ArenA dus min of meer het voorprogramma van El Clásico. Al wilde Mourinho daar niets van weten. Het mocht alleen over de aanstaande ontmoeting met Ajax gaan.

Dat de 49-jarige Mourinho de wedstrijd tegen Ajax uiterst serieus neemt, bleek afgelopen zaterdag toen hij hoogstpersoonlijk een bezoek bracht aan de topper Ajax - FC Twente. Aan de vooravond van zijn 92ste CL-duel als coach wilde Mourinho niets aan het toeval overlaten. ,,Ik probeer mijn werk zo goed mogelijk te doen. Daarom was ik afgelopen weekend in Amsterdam. Je kan een wedstrijd beter live dan op televisie zien. In het stadion zie je alles toch vanuit een ander perspectief. Bovendien heeft Ajax een aantal nieuwe namen ten opzichte van onze laatste ontmoeting. Ik denk dat ze het niveau van de UEFA Champions League nu beter aan kunnen dan in de voorgaande seizoenen. Daarnaast heeft Frank de Boer weer een jaar meer ervaring als coach. Ik denk daarom dat het voor ons een lastigere wedstrijd dan vorig seizoen zal worden.”

Mourinho: ,,Ik denk dat het voor ons een lastigere wedstrijd dan vorig jaar zal worden." Mourinho: ,,Ik denk dat het voor ons een lastigere wedstrijd dan vorig jaar zal worden."

Halverwege de persconferentie kwam de naam van Ajax-middenvelder Christian Poulsen even ter sprake. Mourinho noemde de Deen bewust om de kracht van Ajax weer te geven. ,,Ajax heeft goede vervangers gehaald voor de spelers die afgelopen zomer vertrokken zijn. Neem bijvoorbeeld Christian Poulsen. Hij past eigenlijk niet in de Ajax-filosofie, maar maakt het team wel sterker. Poulsen zorgt voor de balans.”

Een andere naam die veelvuldig door de Spaanse journalisten werd genoemd, was die van Sergio Ramos. Afgelopen zondag tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Deportivo La Coruña droeg de Spaanse verdediger een shirt van teamgenoot Mesut Özil onder zijn shirt. Tot vier keer toe werd Mourinho gevraagd of hij die actie als een provocatie of steunbetuiging aan de Duitser zag. Het was immers Mourinho die Özil in de rust wisselde. ,,Ik denk dat het geen provocatie was, want ik heb een goede relatie met Sergio Ramos. Dat geldt ook voor alle andere spelers. Al is de relatie met mijn vrouw beter dan die met Ramos”, besloot de Portugees met een lach.

Vragen die verder reikten dan de wedstrijd van woensdagavond, werden niet beantwoord of vakkundig omzeild. Zo weigerde Mourinho over de poulefase heen te kijken. ,,We zitten in een unieke poule met vier kampioenen. We zullen dus op de toppen van onze kunnen spelen. Ook tegen Ajax.” Mourinho vond het dan ook veel te vroeg om te praten over een mogelijke tiende eindzege in de Champions League (voorheen Europa Cup I). De coach van de negenvoudig winnaar wil eerst een goed resultaat in de ArenA neerzetten.

Na de 0-3 (2011) en 0-4 (2010) voorziet Mourinho dit keer meer obstakels om doelpunten in Amsterdam te maken. ,,Het wordt moeilijker om tegen Ajax te scoren. Ze zijn aan het CL-niveau gewend en zijn ook tactisch beter geworden.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kaartverkoop Ajax - Real Madrid

Liefst zestien camera's registreerden de woorden van Mourinho. Liefst zestien camera's registreerden de woorden van Mourinho.
Voor het derde jaar op rij neemt Mourinho het met Real Madrid tegen Ajax op. Voor het derde jaar op rij neemt Mourinho het met Real Madrid tegen Ajax op.
Mourinho zet zijn woorden kracht bij met een armgebaar. Mourinho zet zijn woorden kracht bij met een armgebaar.
Vragen over FC Barcelona werden niet beantwoord door de coach van Real Madrid. Vragen over FC Barcelona werden niet beantwoord door de coach van Real Madrid.
Na Mourinho schoof Real Madrid-verdediger Arbeloa aan voor de persconferentie. Na Mourinho schoof Real Madrid-verdediger Arbeloa aan voor de persconferentie.