Menu
MTN8 mooie opener in Zuid-Afrika

MTN8 mooie opener in Zuid-Afrika

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de derde aflevering van dit seizoen blikt trainer Maarten Stekelenburg terug op de eerste bekercompetitie van het jaar, de MTN8 Wafawafa.

De finale van de bekercompetitie MTN8 staat voor komend weekeinde op het programma in Zuid-Afrika. Helaas zal Ajax Cape Town slechts toekijken, want de ploeg van Stekelenburg vond in de halve finale zijn Waterloo.

De kersverse hoofdtrainer van Ajax Cape Town legt kort uit wat het bekertoernooi inhoudt: ,,MTN is de sponsor van het evenement waaraan acht ploegen deelnemen. Dat zijn de acht hoogst geëindigde ploegen van afgelopen seizoen. Wafawafa betekent the winner takes it all . En dat is letterlijk bedoeld: de winnaar krijgt 8 miljoen rand, zo’n 800.000 euro. De verliezend finalist en de overige deelnemers krijgen helemaal niets. De opzet is dat in de eerste wedstrijd de nummer 1 en tegen 8 speelt, 2 tegen 7, 3 tegen 6 en de nummer 4 van vorig seizoen tegen nummer 5. Wij speelden als nummer 2 tegen Supersport United.”

Thembinkosi Fanteni stijlvol in actie in de thuiswedstrijd tegen Kaizer Chiefs. Thembinkosi Fanteni stijlvol in actie in de thuiswedstrijd tegen Kaizer Chiefs.

Die wedstrijd won Ajax Cape Town met 5-2. ,,We begonnen goed en bij rust stonden we met 3-0 voor. Maar in de tweede helft gingen we te veel achteruit lopen in plaats van voor de 4-0 te gaan. Toen kwam Supersport terug tot 3-2 en kwamen we nog onder druk te staan. Een benutte penalty, een rode kaart voor Supersport en nog een goal betekenden de uiteindelijke 5-2-zege. Overall was ik tevreden, maar we kwamen onnodig in de problemen in de tweede helft.”

Na de eerste ronde werd er geloot voor het vervolg dat uit een thuis- en uitwedstrijd bestond. Loting wees Kaizer Chiefs aan als opponent en Cape Town moest eerst in Johannesburg spelen. ,,Ik had heel graag een away goal gemaakt”, treurt Stekelenburg nog een beetje na. ,,We hebben kansen gehad, maar op zich waren we wel tevreden met 0-0, al hoop je natuurlijk op een overwinning of in elk geval een doelpunt. Thuis hebben goed gespeeld en hadden we de wedstrijd aanvankelijk onder controle. De duels tussen Kaizer Chiefs en Ajax Cape Town zijn altijd spannend. Nu hadden we ook kansen, maar zij openden de score. Twintig minuten voor tijd scoorden we de gelijkmaker en hebben we geprobeerd de 2-1 te maken, maar dat lukte niet. Wat ik meeneem naar de komende wedstrijden is dat we grote gedeelten van de wedstrijden goed hebben gespeeld, maar soms zijn we té afwachtend. Ik wil dat we meer het initiatief hebben, maar dat is lastig. In Zuid-Afrika zijn de voetballers meer gewend aan behoudend spel en dat geeft binnen het team en binnen een duel soms een tweedeling. De een wil vooruit en de ander achteruit.”

Wat dat betreft was de MTN8 een prima opwarmer voor het seizoen. ,,Ik zie het ook daadwerkelijk als de start van het seizoen, niet als de laatste fase van de voorbereiding. Het is prettig om een aantal duels op het hoogste niveau te spelen en deze wedstrijden zijn voor het publiek leuk en goed voor de spelers.” En met de spelers die hij nu heeft, zal hij het seizoen ingaan, want de transfermarkt is dicht. Het team is - zo goed als - rond en Ajax Cape Town maakt zich op voor de volgende competitiewedstrijd op 14 september. Tegenstander is dan opnieuw Kaizer Chiefs.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto’s: Ajax Cape Town