Menu
Musampa was 20 jaar terug eerste scorende Ajacied in ArenA

Musampa was 20 jaar terug eerste scorende Ajacied in ArenA

Kiki Musampa was op 21 augustus 1996 - deze zondag exact 20 jaar terug - de eerste. De kleine aanvaller eiste een grote Ajax-primeur voor zich op. In de thuiswedstrijd tegen NAC (1-0) schoot hij zichzelf regelrecht de Ajax-geschiedenisboeken in. De maker van het eerste Ajax-doelpunt in de Amsterdam ArenA doet uitgebreid zijn verhaal in het boek 20 jaar Ajax en de Amsterdam ArenA.

De Amsterdam ArenA viert dit jaar z'n twintigste verjaardag. In het rijk geïllustreerde boek 20 jaar Ajax en de Amsterdam ArenA wordt teruggekeken op 20 jaar Ajax en de ArenA - ook nu nog steeds het riante stadion van de toekomst.

Musampa gaat speciaal voor de verjaardag van Ajax' voetbalhuis twee decennia terug in de tijd. Na de verloren openingswedstrijd tegen AC Milan plus de verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (tegen PSV) was het in augustus 1996 wachten op de eerste zege én het eerste Ajax-doelpunt in de ArenA.

Gok op Musampa
‘Mensen vroegen zich steeds vaker af wanneer Ajax een keer ging scoren in eigen stadion. Dat leefde echt’, herinnert Musampa zich nog goed, wanneer hij bijna twintig jaar later weer voet zet op het ArenA-gras. Verliezen én niet scoren werd de Ajacieden dubbel zwaar aangerekend. ‘Ook in de media werd daar volop over gesproken, geschreven en gespeculeerd. De vraag was wie het eerste doelpunt ging maken. Het werd nóg gekker. Mensen gokten er zelfs op. Dan kon je geld inzetten op bijvoorbeeld een doelpunt van Patrick Kluivert of Ronald de Boer. Ik weet niet of mijn naam ook op die lijstjes voorkwam.’ Schaterlachend: ‘Met een gok op Musampa had je, denk ik, veel geld kunnen verdienen.’

Kiki Musampa schiet zichzelf op 21 augustus 1996 met zijn goal tegen NAC de geschiedenisboeken in.
Kiki Musampa schiet zichzelf op 21 augustus 1996 met zijn goal tegen NAC de geschiedenisboeken in.

Een kleine week na het officiële openingsduel met Milan brak Musampa de ban tegen NAC. De Ajacied is ook twee decennia later nog altijd trots op zijn doelpunt en op de  eretitel van eerste Ajacied die scoorde in de ArenA. ‘Het is een gevoel dat niet verandert en ook niet weggaat’, vervolgt Musampa, terwijl hij een dromerige blik door het stadion laat dwalen. ‘Niemand pakt mij dat meer af. Het is een waarheid die er altijd zal zijn. Een heerlijk gevoel. Eerst denk je er zelf nog wel aan terug, maar later zijn het vooral anderen die je eraan herinneren. Als iemand zegt dat hij Ajax-supporter is, stel ik hem de vraag wie het eerste Ajax-doelpunt in de ArenA maakte. De echte fans weten het wel, anderen niet altijd. Wanneer mensen jou zien en herkennen als eerste doelpuntenmaker is dat altijd leuk.’

Lees het complete verhaal van Musampa in 20 jaar Ajax en de Amsterdam ArenA.


Ajax en de Amsterdam ArenA 20 jaar - Ajax Media, Kick uitgevers e.a.
ISBN Nummer: 978-94-915-5522-0
Aantal pagina's: 224
Prijs: € 19,90 (prijs tot en met 27 oktober, daarna € 24,90)

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Pro Shots
Bestel 20 jaar Ajax en ArenA