Menu
Museum in plaats van wandeling

Museum in plaats van wandeling

De wedstrijddag voor het duel met Manchester City kreeg onverwachts een andere invulling dan gewoon is. Het regende de hele ochtend in Manchester waardoor de technische staf besloot de wandeling te schrappen van het ochtendprogramma. Daarvoor in de plaats kwam een spontaan bezoekje aan het nationale voetbalmuseum. Tot grote verrassing en blijdschap van het museum en de toevallig aanwezige bezoekers.

De bezoekers van het museum, onder wie vele Ajax-fans, keken stomverbaasd op toen ze opeens mannen in trainingspakken ontwaarden. De verbazing steeg nog meer op het moment van herkenning. Hier in het voetbalmuseum stonden ze opeens oog in oog met hun eigen helden. De mannen voor wie ze naar Manchester waren gekomen en die ze 's avonds naar de overwinning proberen te juichen, waren zomaar hier. ,,Dit is niet te geloven”, sprak een supporter zijn verbazing uit. ‘A once in a lifetime experience ’, vonden de Engelse bezoekers de onverwachte komst van de Ajacieden. De Amsteramse voetballers waren vervolgens niet te beroerd om met ze op de foto te gaan.

Zelf vermaakten de spelers zich zichtbaar. Geïnteresseerd keken de – overwegend – youngsters van Ajax toe bij een acht minuten durende film over het Engelse voetbal vanuit alle geledingen. Ook was er grote belangstelling voor de video van de voetbalgrootheden uit de hele wereld. Daarbij zagen ze hun eigen assistent-trainer Dennis Bergkamp met mooie beelden voorbij komen. Zo was hij er toch een beetje bij, want Bergkamp ontbreekt – zoals gebruikelijk bij buitenlands trips – in Manchester.

Stefano Denswil kijkt rond in het museum. Stefano Denswil kijkt rond in het museum.

Op de tweede etage van het prachtige National Football Museum konden ze zelf aan de slag. Manager Kevin Moore leidde de Ajacieden rond door zijn voetbalmuseum en deed sommige actieve museumonderdelen voor aan de profs. Dat leverde hilarische momenten op toen Joël Veltman enkele 'skills' nadeed en de Engelsman daarbij raakte. Siem de Jong liet zijn kwaliteiten zien in de penalty-omgeving. Met twee ‘Panenka’s’ liet hij de virtuele keeper volstrekt kansloos.

Ajax zorgde voor het museum voor een primeur. Sinds de opening in juli was de kampioen van Nederland het eerste team dat de bezienswaardigheid bezoekt. Dat stemt de directeur trots. ,,Het is een hele eer dat Ajax hier nu is. Ze krijgen een vast plaatsje hier aan de muur!”

Dan delen ze de wand met bijvoorbeeld Eric Cantona, die een enorm schiderij waarop hij onder anderen samen met Sir Alex Ferguson staat ter beschikking heeft gesteld aan het museum. Ook Bobby Charlton wilde het portretschilderij dat bij hem in de huiskamer hing, graag uitlenen aan het museum. ,,Dan kunnen er meer mensen naar kijken dan hij en zijn vrouw", aldus de museumdirecteur, die de afgelopen maanden al 185.000 gasten verwelkomde.

Bij het afscheid wensten de medewerkers de Ajacieden heel veel succes tegen Manchester City. Dat meenden ze ook nog. ,,Natuurlijk zijn we serieus. We zijn namelijk fan van United!", grijnsde pr-man Adam Comstive.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Ajacieden bezochten het National Football Museum. De Ajacieden bezochten het National Football Museum.
Ajax was het eerste team dat het museum bezocht. Ajax was het eerste team dat het museum bezocht.
Clubarts Don de Winter becommentarieert in 'Match of the day' Clubarts Don de Winter becommentarieert in 'Match of the day'
De Ajacieden zien de grootheden uit de voetbalwereld voorbij komen. De Ajacieden zien de grootheden uit de voetbalwereld voorbij komen.