Menu
‘MVV en Ajax bijten elkaar niet’

‘MVV en Ajax bijten elkaar niet’

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In de Ajax-media komen de supporters aan het woord over hún Ajax. In deze aflevering vertelt Björn van Rooijen wat Ajax voor hem betekent.

Björn van Rooijen. Björn van Rooijen.

Supporter: Björn van Rooijen
Leeftijd: 21 jaar
Woonplaats: Maastricht
Seizoenkaarthouder: Nee, daarvoor is de afstand naar de ArenA helaas te groot. Wanneer de reis meezit, ben ik 2,5 uur onderweg. Toch bezoek ik ongeveer de helft van de wedstrijden. Eigenlijk kies ik altijd het goedkoopste beschikbare kaartje. Overal in de ArenA kun je de wedstrijd goed volgen.

Fan van Ajax sinds:
,,Ik ben fan van Ajax zo lang ik mij kan herinneren. Ik weet nog goed dat Ajax in 1995 de Champions League won. Mijn vader was zo blij. Toen hij “We are the champions” in de huiskamer draaide, wist ik dat dit iets heel bijzonders was. Ik wilde graag een keer naar het stadion, maar mijn vader was er op tegen. In 2004 vond ik dat ik oud genoeg was en heb toen twee kaartjes gekocht voor de wedstrijd tegen AZ. Hij moest toen wel mee. Wanneer je voor de eerste keer in de ArenA komt, weet je niet wat je ziet. Ik was De Geusselt van MVV gewend en dan is dit toch even wat anders."

Met wie kijk je naar de wedstrijden van Ajax:
,,Ik ga altijd samen met mijn vader naar het stadion. Regelmatig gaat ook mijn schoonvader mee. Als Maastrichtenaren houden wij ons rustig. Je voelt een afstand met de Amsterdammers. De reistijd is geen probleem. Enkel wanneer we verloren hebben, duurt de terugreis heel lang. Vroeger keek ik ook altijd samen met mijn broer naar Ajax, maar hij is helaas overgelopen naar MVV. Hij is helemaal gek van die club. Dat gaat zelfs zo ver dat hij een spits van MVV met Huntelaar kan vergelijken."

Mooiste Ajax-moment:
,,De winst van de Champions League in 1995. Ik was nog jong dus wist niet wat er echt op het spel stond. Ik wist wel dat het een zeer belangrijke prijs was. Wat ik ook een mooie wedstrijd vond, was PSV - Ajax in 2007. We wonnen met 1-5. Alles klopte die dag. Het spel was goed en de goals waren prachtig. Het mooiste was nog dat we PSV klopten. Met die club heb ik helemaal niets. Mensen denken vaak dat Limburgers een voorkeur hebben voor PSV. Het omgekeerde is waar. Volgens mij wonen in Limburg vooral Ajacieden. En die willen net als de supporters elders in het land dolgraag van PSV winnen."

Mooiste Ajax-doelpunt:
,,Het doelpunt van Zlatan Ibrahimovic toen hij met vele kapbewegingen de gehele defensie van NAC inclusief de keeper uitspeelde. Ook de goal van Klaas Jan Huntelaar tegen Roda JC in de beker van 2006 is voor mij bijzonder. Hij maakte met een mooie omhaal vlak voor tijd de 1-1. Uiteindelijk won Ajax na verlenging met 4-1. Het doelpunt was extra bijzonder omdat het tegen Roda JC was. Van die ploeg uit Kerkrade willen wij als Maastrichtenaren niets weten."

Favoriete Ajax-speler op dit moment:
,,Gabri. Hij onderschept vele ballen, biedt constant strijd en blijft doorgaan. Zulke spelers moet je in een team hebben. Wanneer Gabri niet meedoet, merk je dat we hem missen op het middenveld."

Favoriete Ajax-speler uit de historie:
,,Jari Litmanen. Dat komt natuurlijk nog door de gouden jaren ’90. Litmanen had alles. Hij had overzicht, techniek en maakte gemakkelijk een doelpunt. Het was de ideale speler voor de nummer 10-positie en paste daarom uitstekend bij Ajax."

Favoriete club naast Ajax?
,,MVV. Daar kan ik als Maastrichtenaar natuurlijk niet omheen. Je hebt iets met de stad en dus ook met de club. Ik woon op vijftien minuten fietsen van het stadion. Ik ga dus regelmatig kijken. Ajax blijft mijn absolute nummer één. MVV en Ajax bijten elkaar echter niet. Het is bij MVV eerder haat en nijd tijdens wedstrijden tegen Roda JC, Fortuna Sittard of VVV Venlo."

Ajax is voor mij...
,,Een deel van mijn leven. Door het nieuws te volgen, ben ik dagelijks met de club bezig. Ik kijk de hele week uit naar het weekend. Wanneer het Nederlands elftal speelt, baal ik enorm omdat Ajax dan dus niet in actie komt."