Menu
‘Na 5 minuten zag ik het oude Jong Ajax weer’

‘Na 5 minuten zag ik het oude Jong Ajax weer’

Het was weer een heerlijk avondje voor Jong Ajax op De Toekomst. Waar de machine in uitwedstrijden nog wel eens hapert, is de laatste maanden in thuiswedstrijden elke club kanonnenvoer voor het team van Marcel Keizer. Maandag stokte de teller bij 4, waarbij de jarige Vaclav Cerny goed was voor 2 goals en 2 assists.

De 19 jaar geworden Cerny zag Jong Ajax snel achterkomen, maar daarna ging het draaien: ”Na vijf minuten begon ik wel te genieten, want we begonnen niet goed. Daarna hebben we het goed opgepakt en waren we dominant. Eigenlijk werden we toen weer het ‘oude’ Jong Ajax”.

Momenteel reist elke club met angst en beven af naar Sportcomplex de Toekomst. Waar FC Emmen het in de seizoensouverture nog aardig deed met een 1-1 gelijkspel, bleven de punten in de vijf thuiswedstrijden daarna in Amsterdam. En dat met de doelcijfers 25-6. En dan te bedenken dat Cerny met zijn 7 goals al vaker heeft gescoord dan in het hele vorige seizoen.

'We blijven met zelfvertrouwen spelen'

,,Natuurlijk heb je zelfvertrouwen als je thuis speelt”, vertelt Cerny. ,,Volgens mij speelt dat ook een rol in het hoofd van de tegenstander. We blijven met zelfvertrouwen spelen, dat is prima. Zo worden we sterker, en nu moeten we dat elke week gaan doen. Als we dit elke keer thuis op kunnen brengen is dat fijn en een heel groot compliment voor onszelf.”

Daar stipt de Tsjech een goed punt aan, want het moet gezegd worden dat Jong Ajax in uitwedstrijden nog niet alles laat zien: ,,We balen er zeker van dat het in uitwedestrijden niet lukt. We gaan met hetzelfde idee naar elke uitwedstrijd als waarmee we thuis het veld oplopen, maar toch loopt het niet. Dat heeft er ook mee te maken dat teams anders spelen. We moeten het ook bij de uitwedstrijden opbrengen.”

Een reden voor dit grote verschil? ,,De teams spelen met veel zelfvertrouwen, ze spelen thuis. Dan gaan de kleine details meespelen. Maar toch denk ik dat we vanaf nu beter gaan worden in uitwedstrijden.”

'Ik moet blijven werken en hopen'

Ondanks dat het lekker loopt bij Jong Ajax wil Cerny meer. Spelen in de ArenA, bij Ajax 1. Maar door de grote concurrentiestrijd beseft Cerny dat hij die uitverkiezing maar op één manier kan afdwingen: ,,Ik wil graag zo goed worden bij Jong Ajax dat het niet meer anders kan dat ik erbij ben. Ik moet blijven werken en hopen. En scoren.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: ProShots